USA tar väldigt tydlig ställning för Sverige

NATO. I morgon, den 11 juli och den 12 juli, håller Nato sitt toppmöte i Vilnius i Litauen. Sveriges förhoppning har varit att bli godkänd som medlem i Nato senast då, men Turkiet har satt sig på tvären. Idag, under eftermiddagen har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bjudit in Turkiets president Recep Erdogan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) till ett möte.

Jeander

Ett fullt medlemskap för Sverige ligger i alla allierades intresse. Vi vill alla avsluta processen så snart som möjligt, säger Stoltenberg och han säger att Sverige har ”levererat på sina åtaganden”.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) upplever ett starkt stöd från andra Natoländer för Sveriges ansökan, säger han i P1 Morgon. Vidare säger Billström att han ser positivt på möjligheten att Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan. – Jag noterar också att Biden i sin intervju med CNN säger att han inte bara är hoppfull utan optimistisk. Det får stå för den amerikanske presidenten, men det är ett väldigt tydligt ställningstagande till förmån för den svenska medlemsansökan.

Enligt Billström är det naturligt att positionerna kan upplevas som låsta i slutet av en förhandling. – Det är inte en fråga om ”om” utan om ”när” Sverige blir medlem. Natotoppmötet i Vilnius inleds i morgon och regeringen har som mål att få besked om ratificering i samband med mötet.

-Pettersson undrar om inte Erdogan efter att ha varit med och bjudit in Sverige till Nato den 28 juni 2022 börjar reta upp övriga Natomedlemmar rejält och att det riskerar slå tillbaka mot Turkiet i framtiden.

Min åsikt är att om inte frågan blir löst i Vilnius så ska Sverige säga att vi har gjort vårt och kan inte acceptera att Turkiet lägger sig i svensk demokrati och vår inrikespolitik. Nu är det upp till Nato och Turkiet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “USA tar väldigt tydlig ställning för Sverige

 1. ja NATO het ju bara ett intresse !? det är att skita skiten ur alla så kallade kommunister ! från Cuba Grenada Vietnam.. det på ett säkert avstånd från just USA !
  tror att Europa klarar dig bra från den anglosaxiska värdens inflytande

 2. Inte förre kristersson sluter fjäska för turken, ger han sig. Dra in Sveriges bygge av höghastighetståg tåg i Turkiet och inget bistånd. Då ger han sig.

  11
  6
 3. Enklaste sättet är ställa frågan: Ja eller nej till Erdogan. Beroende på svaret kommer Sverige att vara närvarande vid toppmötet. Om inte får vi gå den hårda vägen och spendera mer pengar på upprustning och stå på egna ben som vi alltid gjort. Svensk historia påvisar att allierade alltid sviker.
  Pengarna kan vi ta från våra utgifter idag som vi har för Turkiet samt skicka hem alla turkar inklusive kurder och förbjuda flyg till och från Turkiet samt sätta en permanent varning från UD på dem. Vilket innebär att inga försäkringar gäller.

  Sedan ställer vi samma fråga till Ungern.

  16
  7
  • Har tänkt chartersemestra i Turkiet då det är billigt och bra.
   Har varit där tidigare och fått bra service och god mat på all inklusive.
   Ungarna och frugan tycker det är toppen.

   11
   27
  • Medan du är i farten med hämndaktioner kan ju Sverige be Ukrainas bojkottbyrå kräva att ingen i hela världen får göra affärer med turkarna eftersom det gynnar ryssarna att NATO inte kan expandera. Köttbullar, jultomte, turkisk bastu. Allt måste bort. Det kommer lära Erdogan en läxa.

   2
   2
   • Köttbullar?!?!??

    Jultomten är grekisk så vad du har fått att han är turk ifrån vet jag inte.

    Turkisk bastu eller mer korrekt turkiskt bad är bara en turkisk kulturell appropriering av romersk bad.

    Turkiet har inget som vi behöver.

   • Jultomtens tydligaste ursprung är Sankt Nikolaus. En givmild biskop som levde i Turkiet på 300-talet.

    Overifierade uppgifter nämner att köttbullar lär vara något Karl XII tog med sej från Turkiet. Andra, också overifierade, säger Bagdad eller rent av England.

    Rent spontant är det svårt att tro att någon som hävdar att “Svensk historia påvisar att allierade alltid sviker” bryr sej särskilt mycket om uppgifter är verifierade eller inte.

   • G, på 300-talet när förebilden till jultomten levde var Anatolien en del av Östromerska riket. Turkarna var då ett nomadiserande rövarfolk borta i Asien.

   • Du är tydligen inte medveten om att Turkiet inte existerade på 300-talet. Hur kan St Nikolaus ha levt i ett land som inte existerade?

    Köttbullar är unikt svenska.

    Vad Karl XII hade med sig från Osmanska riket, enligt Cajsa Warg, var kåldolmen. Som inte på något sätt var unik för Turkiet utan finns i en variant eller annan över hela Mellanöstern och Asien.

   • Kötbullar är inget som kommer från Turkiet, däremot lär kåldolmar vara ett turkiskt påhitt. Kan inte tänka mig att svenska köttbullar har något med Turkiet att göra. Turkar är muslimer och skulle aldrig acceptera svensk blandfärs.
    Eventuella turkiska köttbullar är i såfall gjorda på nötfärs och snustorra och oätliga.

 4. “Sisyfos har trotsat den mäktige överguden Zeus, och som straff för sin hybris döms Sisyfos till att rulla en tung sten uppför ett högt berg. För att klara uppgiften tvingas han använda alla sina krafter, men när stenen knuffats upp på bergstoppen rullar den ner på andra sidan – och Sisyfos får börja om från början. Detta arbete får han fortsätta med i eviga tider.” (Wikipedia)

  Hmmm… låter bekant. 😉

  13
  3

Kommentera