Utpressningen av S-regeringen

NATO. Det går drögt med Sveriges Nato-ansökan beroende på att Turkiets president Erdogan är grinig på Sveriges stöd till de kurder han kallar terrorister. Nästa vecka får vi besked om Sverige blir medlemmar eller om vi får vänta lite till.

Den 21 juni 2021 – blev Stefan Löfven den första svenske statsministern som avsatts i en förtroendeomröstning i riksdagen. Drygt två veckor senare hade Centerpartiet meddelat att man även fortsättningsvis skulle stödja en socialdemokratisk statsminister, medan Liberalerna bestämt sig för att rösta nej och fullt ut avsluta den så kallade januariöverenskommelsen från 2019.

Därmed saknade Stefan Löfven ett parlamentariskt underlag för sin regering och blev beroende av den politiska vilden, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, för att kunna regera vidare. Januariavtalet behövde ersättas med Kakabaveh-avtalet, eller -avtalen för att vara mer korrekt.

Det är ett beslut som kommit att bli höggradigt aktuellt i samband med den socialdemokratiska 180-graderssvängen i säkerhetspolitiken och beslutet att söka svenskt medlemskap i Nato.

Det första avtalet från juli 2021 var helt inrikespolitiskt. Amineh Kakabaveh hade ställt upp ett antal krav på Socialdemokraterna. Något formellt avtal verkar inte ha slutits, däremot förklarade Kakabaveh att hon kommit överens med Morgan Johansson om åtta punkter.

Stefan Löfven återinträdde som statsminister, på en diffus överenskommelse med cirka åtta till nio punkter. Men Kakabaveh lade i alla fall ner sin röst, så operationen hade i det perspektivet lyckats. Det var krav på åtgärder mot hedersförtryck, förbud mot “vinstjakt” och sådant som är lätt att lova.

46 dagar efter att han återinträtt som statsminister och i samband med det bedyrat svenska folket att han tänkte avgå om han inte fick igenom sin budget i december, så meddelade Stefan Löfven att han tänkte avgå alldeles självmant under hösten. Enligt Löfven själv var detta ingenting han visste i juli. Beslutet hade mognat fram och han hade därför på intet sätt vilselett vare sig riksdagen, talmannen eller svenska folket när han föranstaltat hur han avsåg att agera som statsminister i december.

I och med att bytet på den socialdemokratiska partiledarposten inleddes sattes återigen relationen till Kakabaveh i rampljuset. Stefan Löfven och Socialdemokraterna valde än en gång att lägga statsministerposten i händerna på en politisk vilde på vänsterkanten.

En ny förhandlingsrunda startade, men den här gången hade Kakabaveh insett att hennes förhandlingsposition räckte betydligt längre än till att kräva saker som Socialdemokraterna redan är för och där S genom sin maktlöshet kan agera tydligt men till intet förpliktigande (exempelvis motionera med Kakabaveh om vinstförbud). Den här gången skulle hon ta rejält betalt och flytta fokus från inrikespolitiken till utrikespolitiken. Och därmed till ett område där regeringen och inte riksdagen bestämmer.

Socialdemokraterna lät alltså Amineh Kakabaveh få direkt inflytande över svensk säkerhets och utrikespolitik.

För att säkra Kakabavehs stöd slöts därför ett avtal mellan henne och den nytillträdde partisekreteraren Tobias Baudin. Därmed hade den socialdemokratiska partiexpeditionen i ett avtal med en politisk vilde gjort utfästelser om enskilda delar av den svenska regeringens utrikespolitik. Det är unikt och exceptionellt, men utifrån de överväganden som den socialdemokratiska ledningen gjorde i november vägde det uppenbart mycket lätt. Magdalena Andersson blev statsminister med hjälp av vilden Amineh Kakabaveh.

Läs överenskommelsen här.

Avtalet mellan Tobias Baudin, vars intresse för Nato-frågan i övrigt har dominerats av hans oro över att den ska ta syre från den socialdemokratiska valkampanjen och hindra honom från att ”knacka dörr” har inte varit någon fördel. För att uttrycka sig försiktigt.

Den nya socialdemokratiska regeringens, med Magdalena Andersson som statsminister, reaktion var senfärdig och det som i slutändan låg i korten – en svensk ansökan om medlemskap i Nato – fanns inte ens i föreställningsvärlden hos ledande regeringsföreträdare. Magdalena Andersson meddelade – också efter den ryska invasionen av Ukraina – att ett medlemskap vore ”destabiliserande” och Peter Hultqvist fann det lämpligt att på en internationell presskonferens brännmärka Ulf Kristerssons prognos om att Socialdemokraterna skulle svänga i Natofrågan som ”desinformation”.

På partikongressen i november 2021 ställde sig Peter Hultqvist i talarstolen och slog med betydande patos fast att något Nato-medlemskap aldrig skulle bli aktuellt så länge han var svensk försvarsminister. Att ett exklusivitetsavtal om svensk utrikespolitik mellan den socialdemokratiska partiexpeditionen och en politisk vilde skulle spela någon roll för svensk säkerhetspolitik låg uppenbart utanför hans föreställningsvärld. 

Kontrasten mot Finland har varit stor. Där har det hela tiden funnits en Nato-option. I Sverige har S-regeringen ignorerat och motsatt sig riksdagens krav på att vi skulle deklarera en motsvarande option. Det viktigaste skälet är att man varit emot medlemskap, men ett annat har varit att det skulle påverkat inrikespolitiken. Frågan går djupare än de socialdemokratiska partiets relationer till Kakabaveh och handlar främst om en oförmåga till utrikes- och säkerhetspolitisk fantasi och därmed beredskap. 

Amineh Kakabaveh har kunnat få utväxling på sin position i riksdagen därför att det hon begärde inte betydde något för den sittande regeringen. Nu visar det sig att det kan betyda betydligt mer för Sverige. Att det socialdemokratiska partiet kortsiktigt växlade in svensk utrikespolitisk trovärdighet i lättspenderad inrikespolitisk valuta är ett skäl till att utrikespolitiken borde ha varit en valfråga 2022.

Nu har Erdogan sett ur lätt det är att bedriva utpressning mot en svensk regering och han är tuffare förhandlare än Amineh Kakabaveh. Erdogan låtsas att han är i en turkisk basar och förhandlar.

Dock säger Pettersson att det kommer inte att hjälpa, Sverige kommer att bli medlem i Nato och det är bra. Vi kan inte vara alliansfria eller neutrala med krigsförbrytaren Putin i Moskva.

Amineh Kakabaveh and Magdalena Anderson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Utpressningen av S-regeringen

 1. Pettersson! Nu märker jag ord igen!

  “Nästa vecka får vi besked om Sverige blir medlemmar eller om vi får vänta lite till.”

  Det heter inte ‘får vänta’! Det heter ‘måste vänta’ eller ‘tvingas vänta’!

  frihet = tvång
  yttrandefrihet = censur
  o.s.v.

  7
  3
 2. Vad har islam (koranen) med försvarsalliansen NATO att göra? Någonting är fel.

  16
  1
 3. När sossarna gick i Opposition så skulle ju ersättningen minskat, men dom har
  lika mycket eller mer betalt än dom som sitter i regeringen? Minns det närt Magda drar
  sina skrönor om att regeringen sänkt skatten för dom rikaste, men glömmer att tala om
  deras egna överbetalda tjänster? Varför sänktes inte deras löner när dom fick mindre ansvar?? Vilka sitter och bevilkar deras överbetalning?

  31
  1
 4. Alltså…fy f-n så j-a pinsamt att vara svensk. Magda har försatt oss i ett läge där vi blivit som ett hjälplöst barn som är beroende av personlig assistans av de flesta NATO- länder för att vi inte kan ta vara på oss själva. Utan hjälp av andra är vi ett omyndigförklarat skämt i behov av tvångsförvaltning.
  “Sverige ska vara ledande”…Jasså — PIIINSAMT !!!!!!!!

  21
  1
 5. Nu erkänner Ann Linde att Erdogan har delvis rätt. Pengar har strömmat till terroristerna i Turkiet från Sverige. Varför ingrep inte den arga direkt?

  38
  2
  • Umm… för att Partiet har alltid stöttat socialistiska terrorgrupper över hela världen sedan 1960-talet med pengar, material, skydd, etc.

   25
   2
 6. Amineh Kakabaveh måste varit den dyraste skatte horan* Sverige haft.

  * Sveriges radios terminologi.

  40
  1
 7. Tänk – att man lät en invandrare, och dessutom kommunist, kackaba veofasa styra och lura politikerfårskallarna (s) ..
  Den kärringen skulle ha satts på en resa till sitt habitat innan all denna skit tilläts hända!

  soc.dem. är de värsta kriminella!

  53
  1
 8. Naturligtvis håller sossepacket käften nu. Det är ju deras flörtande med diverse obskyra politiska terrorgrupper, som börjar komma upp i dagsljuset.
  All den skit de understött/finansierat, med skattepengar, ligger nu landet till last. Deras sjuka fixering vid ”vänsterrebeller”, har skadat landet för lång tid framöver.
  Ovanpå detta har kärringregeringarna gjort bort sig inför de muslimska ledarna.

  48
  1
 9. Det är Erdogan som är felet!!! Inte vad vi gör här i Sverige!!! DET SKA HAN BARA SKITA I!!!

  15
  11
 10. Utpressning är Socialdemokraternas signum nr 1
  Jag mår illa när jag ser bilderna ovan på dessa korrumperade flatmackor.
  Socialdemokraterna ogillar när folk tjänar pengar på egen hand, men när dom själva skor sig på oss skattebetalare går det bra tycker dom.
  Lite den grejen är det även nu med anklagelserna om Nato förhandlingarna, dom anser sig bättre, vilket alla vet att dom inte på nått vis är.

  44
  1

Kommentera