Nytt radarsystem till Försvaret

FÖRSVARSMAKTEN. FMV har tecknat avtal med Thales om särskilt långräckviddig radar, SLRR. – Det är en ny typ av radarsystem som vi inte haft i Sverige tidigare vilket ger Försvarsmakten ny och utökad förmåga, säger Mattias Alfredsson, projektledare Sensorsystem ny, FMV.

Leverans av det första systemet till FMV sker under 2025, med planerad leverans till Försvarsmakten 2026. Foto: Thales

Särskilt långräckviddig radar används för att täcka ett stort område. Den stora täckningsvolymen gör att systemet kan bidra till luftlägesbilden. Systemet, kallat SMART – L, är markbaserat och kan även mäta in ballistiska missiler och bidra till rymdlägesbilden.

Att mäta in ballistiska missiler är en ny, efterlängtad förmåga, som nu blir en del av det svenska integrerade luft- och robotförsvaret. Den ballistiska missilfunktionen kommer också att bidra till att skicka data till Patriotsystemet, för att förbättra dess förmåga att bekämpa sådana hot, säger Mattias Alfredsson.

Sedan tidigare finns en gemensam avsiktsförklaring mellan Sverige och Nederländerna, ett så kallat Letter of Intent, om ett fördjupat samarbete inom området särskilt långräckviddig radar.

Det handlar om bland annat informationsutbyte och att utforska möjligheter att harmonisera tekniska krav och avtalsvillkor för framtida upphandlingar, möjligheter att harmonisera underhållsavtal och systemutveckling och möjligheter för att samordna och optimera industriellt samarbete.

Tanken är att vi ska kunna samarbeta med Nederländerna inom detta område för att få fördelar i bland annat driftsunderhållsfasen och vid uppgraderingar av systemet, säger Mattias Alfredsson.

Värdet på det nu tecknade avtalet är cirka en miljard kronor. Leverans av det första systemet till FMV sker under 2025, med planerad leverans till Försvarsmakten 2026. Därefter blir det löpande leverans till Försvarsmakten fram till 2028.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Nytt radarsystem till Försvaret

  1. Har för mig att för några år sen hade dom sådana system i dom båda orterna Gislöv i Skåne, som kunde se långt in i Ryssland, men av någon anledning plockades dessa ner
    var väl i nedrustningens tjänst som vi numera får betala dyrt, med upprustning från grunden!

Kommentera