Ryska sprängladdningar på Zaporizjzja

UKRAINA. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar i ett kvällstal att Ryssland planerar en allvarlig provokation ”mycket snart”.

Kärnkraftverket Zaporizjzja är Europas största och ockuperat av Ryssland liksom dammen.

Presidenten menar att Ryssland placerat föremål som liknar sprängladdningar intill reaktorbyggnader vid kärnkraftverket Zaporizjzja.

Kanske för att simulera en attack mot kärnkraftverket, Kanske har de ett annat scenario. Oavsett vilket så ser världen det, säger Zelenskyj.

Ryssland anklagar Ukraina för att planera attacker på kärnkraftverket.

Sedan kriget mellan de två länderna bröt ut har båda sidor anklagat varandra för aggression gällande Zaporizjzja, rapporterar Reuters.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ryska sprängladdningar på Zaporizjzja

  • Eva M
   IAEA hittade inga sprängladdningar, så det står helt klart att det är Zelenskyj som är lögnhalsen.

 1. Reuters upprepar Kremls propaganda ofiltrerat så vet inte vad man ska tycka om den nyhetsbyrån.

  Det sagt kan vi konstatera att putteterroristerna nu fått order om att förstöra allt de inte kan ta med sig eftersom Putte tror att väst inte kommer att tvinga honom att betala ett skadestånd efter att kriget är över så han tjänar oavsett vem som måste betala för återuppbygganden av kärnkraftverken vare sig det är Ukraina eller EU.

  Nu ska man ha i åtanke att det är väldigt svårt att förstöra ett kärnkraftverk då en explosion utifrån till största delen endast kommer att slå hål på det yttre skalet men inte det inre som innehåller kammaren med kärnreaktorn.
  En explosion inifrån och ut är en annan femma, då kan man förstöra även bombsäkra byggnader.

  Tredje alternativet är att förstöra kylningen till reaktorerna för att orsaka en härdsmälta. Det skulle förstöra reaktorerna permanent men inte nödvändigtvis orsaka utsläpp utanför inneslutningen.

  När Putte spränger dessa sprängladdningar kommer det bli uppenbart vad planen är. Men oavsett är det ännu ett krigsbrott som putteterroristerna begått och svaret från väst borde bli en omedelbar vedergällningsattack mot majoriteten av Puttes strategiska tillgångar.
  Sedan behöver ingen ta ansvar för den, ingen vet vad som hände eller kan förklara hur Puttes ubåtar, fartyg, strategiska flyg och robotförvar helt plötsligt exploderade. Antar någon rökte på fel ställe.

  32
  15
 2. Zaporizja är i ett oförstört form ett jättelikt byte för båda parterna. Dess kapasitet 6x950MW motsvarar nästan hela det svenska kärnkraft industrins kapasitet. Så anläggningen har även pengarvärde. Den är värd att attakera / försvara.

  Tyvärr har Ukraina inte lyckats penetrera dom ryska försvarslunjerna med sitt anfall och Zelensky måste ändå kunna visa någonting för nato- länderna för att till slut kunna dra NATO djupare in i krig mot ryssmonstret.

  Att ryssarna skulle plötsligt spränga en kärnkraftreaktor och orsaka ett dirty bonb-typ miljökatastrof till dom områden de själv ny kontrollerar vore närmast tecken på Ukrainas desperation. Men så många löngner har blivit accepterade under kriget att varför skulle ljugandet inte fungera änny en gång.

  Så det kommande rubrikerna…
  1) “Ukraina inleder offensiv fär att befria Zaporiza” ✌️
  2) “Dom skräckslagna ryssarna sprängde taket på en kärnkraftreaktor som de hade minerat.”😨
  4) Ukraina kräver att FN utlyser en demilitarized zon på 50km kring Zaporizja🕸️
  5) FN kan inte agera eftersom Ryssarna sitter i säkerhetsrådet😱
  6) Nato är det enda som kan demilitarizera område🤡

  16
  36
  • “Zaporizja är i ett oförstört form ett jättelikt byte…”
   Ummm, tovaritsch, jag tror inte att du riktigt förstår innebörden av ordet “byte”.

   Dessa KKV är ukrainsk egendom och därmed deras och inte ett byte för dem att ta.

   24
   10
 3. Jo, det är verkligen troligt att Ryssland skulle spränga ett kärnkraftverk som står på ett område som dom själva kontrollerar och som dom ser som eget territorium.
  Dessutom går ju kriget Rysslands väg för närvarande, Ukrainas av väst påtvingade sommaroffensiv har hittills varit ett enda stort fiasko.
  Nato mötet för dörren och man har ju från västs sida hintat om att dra ner på det militära stödet till Kiev om man inte kan visa på militär framgång.
  Flera västliga siter såsom Southfront, Veterans Today, Warnews24/7 varnar alla för en stundande ukrainsk attack på nämnda kärnkraftverk för att dra in Nato i konflikten nu när Ukrainas egna styrkor inte förmår ta terräng.
  Timingen skulle vara perfekt just innan Natos ledare samlas.
  Som av en händelse verkar Zelensky personligen varit vid Rivnes kärnkraftverk några dagar nu.

  27
  61
  • Mikael
   Putin har insett vad de flesta insåg redan efter en vecka i detta krig. Ryssland har förlorat. Oavsett hur mycket Ryssland eskalerar så leder det bara till att Ukraina får fler, nyare och bättre vapen. Det kommer fortsätta till Ryssland lämnat Ukraina.

   Putin har hela tiden satsat på att förstöra så mycket som möjligt i takt med att han tvingas bort från ukrainska områden. Städer läggs i ruiner, dammar sprängs, kärnkraftsverket har minerats, en kemifabrik har minerats osv. Kreml har sagt att Ukraina ska utplånas, så Putins agerande är fullständigt rationellt enligt den ryska galenskapen.

   Självklart skulle inte Zelenskij ställa till med en kärnkraftskatastrof i sitt eget land. Du har läst för mycket propaganda från Putins trollfabriker och låtit dig bli blivit lurad. Läs fria ryska journalister istället. De har möjlighet att berätta sanningen utan att åka i fängelse.

   51
   22

Kommentera