ÖB vill skänka mer ammunition till Ukraina

UKRAINA. Nu öppnar överbefälhavare Micael Bydén för att skicka mer förvarsmaterial till Ukraina, skriver TT. Det krävs mer försvarsmateriel för att Ukraina ska kunna stå emot Rysslands anfallskrig enligt Bydén. – Vi har förstått och vet att det behövs mer. Och det kommer mer, säger ÖB Micael Bydén.

Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare Bild: Försvarsmakten

Enligt Bydén kan stödet handla om fortsatt utbildning av ukrainska soldater och även köp av ammunition till Ukraina. Men när stödet kan komma är ännu oklart.

Sverige har hittills skickat försvarsmateriel för totalt 17 miljarder kronor till Ukraina. Det handlar bland annat om tio Leopardstridsvagnar, 50 stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer, luftvärn, granatgevär, med mera. Det humanitära stödet uppgår till runt fem miljarder.

Tidöpartierna har enats av att överge en-procent målet för biståndet. Det svenska biståndet för 2023 kommer att landa på 0,88 procent av BNI 2023 och kommer att uppgå till 56 miljarder kronor årligen under tre år. Det innebär en sänkning på 1,4 miljarder kronor jämfört med år 2022, sedan blir biståndet lägre i förhållande till BNI varje år.

Biståndet till “Palestina” har minskat kraftig och mer av biståndet kommer att styras över till Ukraina.

“Palestinierna” får mindre pengar. Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “ÖB vill skänka mer ammunition till Ukraina

 1. Så ÖB vill förlänga Ukrainas lidande genom att ge dem mer ammunition. Vore bättre om han ägnade sig åt PRIDE på heltid så att försvaret slapp honom.

  15
  38
  • Du desinformerar som vanligt Håkan. Putin förlänger båda sidors lidande genom sitt krig. Ukraina är tvungna att försvara sitt land för att överleva. När Putin tar hem sina nazi-terrorister blir det fred. Det vet även du!

   34
   11
  • Håkan. Ukraina lider inte av svensk ammunition. De lider av rysk som används mot dem.

   Det blir slut på lidandet när dina vänner åker hem…

   25
   8
 2. Ser att det finns volontärer i flödet….. bara att höra av sig och ta del i striderna……. ELLER menar dessa stridisar att “någon annan” skall delta……

  18
  46
  • Va??? Ser att det fins nötter i flödet. Ukrainarna vill inte kriga. Väst vill inte kriga. Men Ukraina är tvungna att slåss för sina liv och sin framtid. Annars kommer Ukraina att upphöra existera.

   Putin vet, och ni krigshetsande Putinanhängare vet, att Ukraina kommer få alla vapen som behövs för att stoppa ryssen. När Putin och ni krigshetsare förstår grundläggande fakta så blir det fred.

   41
   14
 3. Hej, det här är mitt sista inlägg. Alla mina tidigare inlägga har varit ett försök att iscensätta en ny konspirationsteori. Jag har försökt att med en ganska ”primitiv” ton erhålla ethos, pathos och logos. Jag har klampat på rejält och jag kan tänka mig flera har känt sig trampade på tårna, jag ber självklar dem om min djupaste ursäkt! Jag ber också blogginnehavaren om ursäkt för att oannonserat använt bloggen i undersökande syfte.
  Jag kan kort meddela att en konspirationsteori sjösätts inte så lätt, för att få fart under fötterna så krävs samordning och flera aktiva aktörer.
  Min undersökning här kommer förhoppningsvis leda till en djupare studie och analys om konspirationsteorier och dess uppkomst.
  Ha en riktigt skön och fin sommar!

  9
  3
  • Sergej Karaganov skrev följande i en artikel (RT 28/6) .

   En kärnvapenattack mot ett land i Europa kan förebygga ett globalt kärnvapenkrig.

   I sin artikel skriver Karaganov att få tror att USA skulle svara med kärnvapen även om en europeisk NATO-medlem kärnvapenbombades av Ryssland, av det enkla skälet att då kommer den Nordamerikanska kontinenten upphöra att existera (vid Moskvas vedergällningsattack).

   En extra bonus vore om landet i fråga också hade en liten befolkning (för att undvika mänskligt lidande), samt i övrigt låg så till, eller var så beskaffat, att en attack mot det minimerade skador i andra länder i Europa.

   Måhända är det en god tanke om folkvalda och tjänstemän inom den svenska nattväktarstaten upphör att betrakta kriget i Ukraina som en slags omgång av brädspelet Risk och omfamnar den ryska och mer verklighetsförankrade uppfattningen att kriget är extensiellt – inte bara för den Ryska Federationen?

   7
   24
   • GS
    Och du tror fortfarande på all rysk propaganda och alla hot. Om Ryssland skulle nå framgång med något hot så skulle de fortsätta att hota till höger och vänster.

    Det enda sättet att slippa hot framöver är att ALDRIG NÅGONSIN vika en enda tum för någon form av hot. Annars är man rökt!

    Den enda som spelar högt här är Ryssland. Med rysk logik är vårt bästa alternativ att i förebyggande syfte kärnvapenbomba Moskva.

    Du måste komma ihåg att Ryssland har ingen som helst möjlighet att ”vinna” detta krig. Det är omöjligt. Ryssland har bara en bråkdel av de resurser som finns i väst.

    Att ändå låta Putin ”vinna” genom att vi ger efter för olika hot är helt uteslutet. Så funkar det inte i verkligheten oavsett hur gärna du än vill att vi ska leva i en diktatur under förtryck.

    19
    6
   • Gamling, Sergej Karaganov är en av många i Ryssland som hotar med kärnvapen alldeles för ofta. Det gör de för att Ryssland inte klarar av att vinna med konventionella vapen.

    Problemet för Ryssland och dig att de inte kan vinna med kärnvapen heller.

    Jag tror aldrig någon kärnvapenmakt backar från ett hot även om hotet består av ett använt kärnvapen i ett litet land.

    Måhända bör du och Ryssland tänka på att backar någon för ett ryskt kärnvapenhot så får de backa i all framtid.

    Här finns artikeln du hänvisar till på svenska. Karaganov ingår i Putins propagandastab där även du är en liten kugge.

    https://newsvoice.se/2023/06/sergej-karaganov-karnvapenattack-europa/

    18
    3
   • Ha ha ha….Motbjudande bolshevikpropaganda!!
    Ryska undermänniskor har inte förmågan att tillverka vapen som kan utplåna Nordamerika. Vi har sett hur värdelösa deras “ostoppbara” robotar är……….Det enda dessa avskum vill och kan är att våldta och döda vita germanska kvinnor och barn………
    Vit makt-Krossa Ryssland!!

    19
    4
   • LOL… tovaritsch Gammeldags Ryss, det märks att du, eller den författaren av artikeln för den delen, inte har en aning om hur kärnvapen fungerar eller vilken kontroll NATO har på de ryska kärnvapnen eller vad procedurerna är för att avlossa ett taktiskt kärnvapen i Ryssland.

    14
    1
 4. Vi kan istället skicka ÖB och de andra i försvarsledningen. Jag tror dock inte Ukraina har nytta av dem i stabsfunktioner men de kan väl fortfarande hantera ett vapen?

  18
  31
  • Ja, skicka Bydén och hans pride följe. Här förstör han bara det svenska försvaret,

   16
   24
  • Pettersson/ Eva M

   Jag håller med Viktor Orban…. EU bildades för två syften: fred och välstånd.
   Inget av det stämmer in i verkligheten.

   EU borde värna om freden istället för att provocera världens största kärnvapen makt.
   Förstår ni budskap
   Sergej Karaganovs sänder ut?????????

   “Den tidigare Putinrådgivaren och professorn
   Sergej Karaganov beskrev även nödvändigheten att Ryssland genomför en preventiv kärnvapenattack mot Väst med syftet att förmå dess fientligt inställda ledarskap att inse lägets allvar. I artikeln klargör Karaganov att det specifika territoriet, där den ryska kärnvapendemonstration
   bör utföras ligger i Europa.”

   6
   19
   • Gamling, du är inte frisk “nödvändigheten att Ryssland genomför en preventiv kärnvapenattack mot Väst med syftet att förmå dess fientligt inställda ledarskap att inse lägets allvar”

    Inget land eller organisation hotar Ryssland. Det är Ryssland som hotar andra och sig själva.
    EU bedriver inga krig, EU stöttar Ukraina helt enligt FN-stadgan som Ryssland erkänt.

    När det gäller välstånd finns det en hel del mer att önska på sina håll inom EU men det är inte lika fattigt i Europa som i stora delar av Ryssland.

    Ryssland håller på att bomba bort Ukrainas och sin egen redan dåliga levnadsstandard.

    Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

    Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

    Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

    De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

    Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

    19
    2

Kommentera