Åtal väckt för försök till finansiering av terrorism

TERRORISM. Åklagaren har i dag väckt åtal mot Yahya Güngör, född 1982, medborgare i Turkiet med tolkbehov på kurdiska, misstänkt för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism. Utredningen ger stöd för misstankarna att mannen agerat för organisationen Kurdistans Arbetarpartis (PKK) räkning.

Iraniern och riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) med PKK:s flagga, gambianen och riksdagsledamoten Momodou Malcolm Jallow (V) 2:a från vänster, chilenskan och riksdagsledamot Lorena Delgado Varas (V) (Chile) som även sitter i partistyrelsen.

Kort ur åtalet med målnummer i Stockholms tingsrätt, avdelning 4: B 1069-2: Yahya Güngör har den 11 januari 2023 på Moa Martinsons torg i Stockholm genom olaga tvång försökt förmå målsäganden att överlämna pengar till honom och/eller organisationen Kurdistans Arbetarparti (PKK). Det olaga tvånget har bestått i följande. Den 11 januari 2023 har Yahya Güngör vid restaurangen Pitchers, Moa Martinsons torg 12 i Stockholm, där målsäganden arbetar, tagit fram en skarpladdad revolver och riktat den mot målsäganden samt avlossat ett skott i luften och samtidigt gjort uttalanden med innebörd att om inte målsäganden betalar innan klockan 12.00 följande dag så skulle målsäganden skadas, allt ägnat att hos målsäganden framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person.

Fara för fullbordat brott, som skulle ha inneburit vinning för Yahya Güngör och/eller organisationen PKK samt motsvarande skada för målsäganden, har förelegat. Brottet är att bedöma som grovt eftersom det innefattat hot som påtagligt har förstärkts med hjälp av vapen samt genom att Yahya Güngör anspelat på sin
tillhörighet till organisationen PKK som med sitt våldskapital ägnar sig åt indrivningsverksamhet.

Yahya Güngör förnekar brott.

Nya svenska terrorlagstiftningen

 • Innebär att det blir straffbart att delta i verksamhet som ägnat sig åt att främja, stärka eller understödja en terrororganisation.
 • Det kan handla om att ta hand om utrustning, transporter, möteslokaler eller att anordna aktiviteter och laga mat. Även försök till deltagande kriminaliseras.
 • Lagrådet har kritiserat lagen för att vara otydlig och innebära risk för alltför långtgående kriminalisering och politiska bedömningar.
 • Initiativet togs efter terrordådet på Drottninggatan 2017 och ses i dag som en viktig komponent för att Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan till Nato.
 • Träder i kraft den 1 juni 2023.

1984 klassades PKK som terrororganisation av den svenska regeringen ledd av Olof Palme. PKK klassades som terrororganisation av USA 1997 och 2004 frös USA:s finansdepartement tillgångarna för några delar av PKK:s organisation. Även Nato och ett stort antal stater, bland dem Pakistan, Iran, Japan och Israel har klassat PKK som terrororganisation.

Europeiska unionens ministerråd klassade PKK som terroristorganisation först 2002, alltså när den ensidiga vapenvila som utlysts 1999 hållits i tre år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Åtal väckt för försök till finansiering av terrorism

 1. Oförskämt att stå i ett annat land och göra reklam för en Terrorsekt.
  Våra mesiga lagar har låtit många skumma figurer stå här och göra reklam för olika sekter. Ska dom göra det i Turkiet.

  12
 2. Grip, lagför, utvisa.
  Utvisa sedan alla andra turkar också när vi ändå håller på. Det kommer att rensa upp en hel del i brottsträsket som fått stå och jäsa i 60 år med Partiets goda minne i Sverige.

  11
  2
 3. Det har kanske blivit lite ordning trots allt. Hade det varit enligt gängse regler hade han kanske blivit stark kandidat för svenskt medborgarskap. Blir de åtalade och fällda i rättvisans namn är det godkänt men inte utan bitterhet över undran om varför han finns i Sverige. Det är bara utvisning på livstid efter straffet, som kan hålla bitterhetens kranka blekhet på armlängds avstånd.

  13
  1
 4. Låt ERDOGAN ta hand om honom.

  Låt INTE de goda o naiva skydda honom. HAN SKALL UT!!!

  17

Kommentera