Snabb seger för Ukraina ger minskad risk för ”svarta svanar”

UKRAINA. Om Ukrainas armé förses med dödligare militär utrustning kan landet vara på väg mot ”strategiska framgångar på slagfältet”, säger Dan Rice, tidigare rådgivare till den ukrainske överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj, till Radio Free Europe.

Rice säger också att ju tidigare Ukraina besegrar Ryssland desto mer minskar riskerna för att så kallade svarta svanar, oförutsägbara händelser med allvarliga konsekvenser, inträffar. En möjlig svart svan skulle enligt Rice kunna vara en härdsmälta vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som ryska styrkor tagit kontroll över.

Rice tror att Ukrainas motoffensiv kommer att vara ett faktum inom ett par månader, och att den kommer att leda till framgångar för den ukrainska armén.

Ukrainas militär behöver inte bara vapen. De är också är i stort behov av personella tillskott inför den storoffensiv som väntas, rapporterar The Telegraph. Armén har decimerats avsevärt under det senaste årets strider, och därför har man nu inlett en bred kampanj för att fylla luckorna.

En strategi man använder sig av för att stärka upp är att soldater som skadats i strid nu åter kallas in. Tanken har tidigare varit att skadade personer inte ska in i strid på nytt, men nu tvingas man tänka om.

-Pettersson undrar om det inte går att sätta upp frivilligkårer från vänligt sinnade länder för att hjälpa Ukraina. På samma sätt som den Svenska Frivilligkåren under Finlands krig mot Sovjetunionen? Men jag tror inte Ukraina har brist på folk, möjligen brist på utbildade soldater.

Ryssland bryter mot FN-stadgan som förbjuder användningen av våld mot ett annat lands territoriella integritet eller politiska självständighet. De enda undantagen från detta är när det handlar om självförsvar eller våldsanvändning som godkänts av FN:s säkerhetsråd. Rysslands invasion av Ukraina är ett uppenbart brott mot FN-stadgan och Ukraina har som alla länder rätt till självförsvar. Andra länder har också rätt att hjälpa Ukraina försvara sig.

Ryssland bryter även mot folkrätten som ålägger alla stater att lösa internationella dispyter på fredlig väg och utan att äventyra internationell fred, säkerhet och rättvisa.

Dessutom bryter Ryssland med minst tolv internationella och bilaterala lagar och avtal och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

Vi måste förstå att Putins ambitioner inte slutar på Krim och i Donbass. Idag är det Ukraina, imorgon kan det vara Baltikum. Därför måste Sverige, Europa och Nato vara uthålliga i de sina sanktionerna mot Ryssland och i sitt stöd till Ukraina.

För ryssar och rysstroll som inte förstår…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Snabb seger för Ukraina ger minskad risk för ”svarta svanar”

 1. Herr Pettersson undrade “om det inte går att sätta upp frivilligkårer från vänligt sinnade länder för att hjälpa Ukraina.”

  Bra idé, här på petterssonsblogg verkar det finnas flera som är villiga att ta till vapen 👍

  Men visst kan man undra hur bra det går i kriget egentligen när Ukraina börjar tvångsrekrytera dom som har tidigare redan blivit sårade.

  Om västvärlden skulle ny verkligen vilja ge den ukrainska armen 200-300 tusen relativt unga icke-sårade män, skulle det vara enkelt. Det enda man behövde göra är att annullera varje ukrainsk mans visum i väst och sedan tvångsdeportera alla dom, som inte har ett giltig visum, tillbaka till Ukraina. Men det vill man visserligen inte göra. Det skulle resultera lite besvärliga nyhetsartiklar om det visade sig att alla ukrainare var inte villiga att strida och dö för sitt genomkorrupta och urfattiga land.

  9
  21
 2. Re: “Men jag tror inte Ukraina har brist på folk, möjligen brist på utbildade soldater.” åjo det som sägs, förmodligen inte helt fel, är att befolkningen gått från 35miljoner till 20 miljoner flytt, flykt och flyttat för gott….. skulle inte in minskning på miljoner göra skillnad varför skulle ett par miljoner, överrepresenterat av analfabeter, göra skillnad för Sverige… TRAMS naturligtvis är det så MEN det vill inte de PK stå för

  “Vi måste förstå att Putins ambitioner inte slutar på Krim och i Donbass. Idag är det Ukraina, imorgon kan det vara Baltikum”
  Really?
  “Därför måste Sverige, Europa och Nato vara uthålliga i de sina sanktionerna mot Ryssland och i sitt stöd till Ukraina.” precis vi är väldigt på med sanktioner… No: 11 på G….
  “.. frivilligkårer…” bara och resa dit…. ett frivilligt individuellt val….. de flesta vet nog att det pågår strider i området om inte annat för att vi (NATO o/e EU) skickat 1 årlig militärbudget för samlade EU till Ukraina… så de har erhållit/fått…. bra om de fått iofs då behöver ingen betala för dessa vapen vilket är lejonparten av de vapen väst blivit av med Ryssland får vä på samma sätt ta smällen för de vapen de använt……. har vi i Sverige röstat om hur mycket vapen vi skall skicka eller hur mycket invandringen skall vara eller om vi skall söka medlemskap i NATO eller varför vi bantat vårt försvar till 1/4? tror inte det riktigt….? 15miljoner ner av 35 miljoner drygt 40% och ökande….. och 100.000 soldater ur tjänst? eller fler?

  7
  23

Kommentera