Islamister fick en miljard från Sida

BISTÅND & ISLAM. Biståndsminister Johan Forssell bör omgående se till att bidragskranarna till odemokratiska organisationer stängs, skriver Sameh Egyptson på SvD.

Socialdemokraten Carin Jämtin Carin Jämtin ville stanna kvar, men Tidöpartierna ger inte Sidas generaldirektör förlängt förtroende och hon slutar i maj. Carin Jämtin har varit generaldirektör på Sida i sex års tid. Innan dess partisekreterare för Socialdemokraterna mellan 2011–2016. Åren mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister i statsminister Göran Perssons regering. Foto: Fredrik Persson

Medierna har återkommande avslöjat det svenska samhällets sårbarhet när det gäller systematiska bedrägerier av offentliga bidrag och rådande tystnadskultur då tjänstepersoner allt oftare blir föremål för hat, hot och påtryckningar. Kommunala tjänstepersoner som ifrågasätter ansökningar om offentliga bidrag anklagas för rasism, islamofobi, personliga hot och nu senast i Malmö med hot om upplopp av en representant för Studieförbundet Ibn Rushd. Det är ett allvarligt hot mot demokratiska institutioner och samhället i stort. Därför är det viktigt att synliggöra ett nätverk av organisationer som inte uppfyller demokrativillkor.

Huvudnav i detta nätverk är Islamiska förbundet i Sverige, IFiS med ideologiska, organisatoriska och politiska anknytningar till Muslimska brödraskapet (MB). Säkerhetspolisen (SÄPO) beskriver MB:s mål som ett världsomspännande kalifat byggt på sharia med en strategi i västvärlden som bygger på ”segregation och enklavisering”. I Sverige har en av dess organisationer, Islamic relief i Sverige (IRS), fått över miljardbelopp från Sida under de senaste tio åren.

Med täckmantel som religiöst samfund grundade ett fåtal personer under 90-talet MB:s nätverk i Sverige, bestående av cirka 20 organisationer. En av dessa organisationer är IRS. Grundarna av IRS ligger också bakom exempelvis Sveriges unga muslimer (SUM) och Stiftelsen Islamiska skolor (SIS) – som består av sex muslimska skolor.

Den förste valde ordföranden för Islamic Relief, Haytham Rahmeh, blev känd i svensk offentlighet när SR avslöjade att han hade en militär styrka som inlett samarbete med al-Qaida i Syrien 2013. Trots denna information och ännu ett avslöjande om terrorkoppling 2015, fortsätter Sida att ha IRS som samarbetspartner.

Tittar man på IRS senaste årsrapporter och årsredovisningar finner man att verksamheten är helt styrd av Islamiska förbundet (IFiS). Den nuvarande generalsekreteraren var styrelsemedlem i SUM och son till en av grundarna av IFiS nätverk. Den nuvarande förtroendevalde revisorn är en av grundarna av IFiS nätverk och ledande aktör i skolkoncernstiftelsen Sveriges Islamiska skolor, SIS.

Varför blundar Sida för de problematiska kopplingarna mellan IRS och MB:s nätverk?

Stiftelsens skolor blev kända under senare år då två av dess rektorer och ordföranden dömdes till fängelsestraff för förskingring av skolpeng. En tredje skola stängdes, eftersom en av styrelseledamöterna hade koppling till våldsbejakande extremism. Två av skolorna stängdes efter ett yttrande från SÄPO med förklaringen att eleverna riskerar att radikaliseras.

I den nuvarande IRS-styrelsen finner vi också två tidigare ledande aktörer i SUM; generalsekreteraren och en styrelsemedlem. SUM har dömts i Högsta förvaltningsrätten till att återbetala bidrag och har förvägrats nya statliga bidrag på grund av bristande respekt för demokratins idéer. Varför blundar Sida för de problematiska kopplingarna mellan IRS och MB:s nätverk?

IRS fungerar i dag som kassako åt Muslimska brödraskapets lokala och internationella nätverk. Förra året fick IRS över 168 miljoner svenska kronor från Sida. Enligt årsredovisningen 2021 har man ett eget sparat kapital på 21 miljoner kronor. En stor summa av skattebetalares medel. Under samma år kostar personalen i IRS i Sverige 15,6 miljoner kronor.

Den största delen av bidragen som går från Islamic Relief till muslimska länder stärker ett politiskt ultrareaktionärt nätverk, som är en del av en politisk konflikt och ibland i inbördeskrig. Därmed försvåras den demokratiska processen i dessa länder, där IRS syskonorganisationer bestämmer över bidragen.

Skolinspektionen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) satte stopp för MB:s utnyttjande av skattemedel. På liknande sätt bör Sida upphöra att bevilja Islamic Relief Sverige, IRS, gigantiska summor.

Sidas uppdrag är att arbeta för ”demokrati, jämställdhet och en hållbar och fredlig värld”. Värden som biståndsmyndighet bör ha i åtanke, när de väljer samarbetspartners. Det är anmärkningsvärt att Sida inte tar hänsyn till detta grundläggande uppdrag.

För att tala klarspråk är det skandal att hundratals miljoner beviljas av Sida till en organisation där ett ledande företrädare som ingår i MB:s nätverk har samtidigt nekats bidrag från andra statliga myndigheter med stöd från Säpo.

Biståndsminister Johan Forssell bör utreda Islamic Relief (IRS), följa de tyska och holländska staternas ageranden och frysa samarbetet med IRS samt begära yttranden från Säkerhetspolisen om såväl organisatoriska kopplingar som personkopplingar till Muslimska Brödraskapet. Det är nu hög tid att stänga bidragskranarna till odemokratiska organisationer. Sida bör ta sitt ansvar.

Sameh Egyptson, nyligen disputerad med avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige”.

Om Sameh Egyptson på bloggen…

S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd

Sameh Egyptson är född i Egypten. Knuten till Lunds universitet, master i religion och teologi
Doktorand, Kyrko- och missionsstudier. Foto Kennet Ruona

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Islamister fick en miljard från Sida

 1. U.Kristersson tycker tydligen detsamma som Sossarna, det är mycket viktigt att BIDRAGEN till Muslimer fortsätter som det har gjort de sista tjugo åren.

 2. Om man vet att socialdemokrater älskar bidragssamhället så är det inte så svårt att förstå.
  Det är därför de skriker så högt om bland annat
  “svältande barn i Sverige”
  Bidrag överallt, men inte tillräckligt enl. S.

 3. Socialister ska inte tillåtas hantera skattepengar. De är inte kompetenta nog att ha det ansvaret.
  Detta eftersom socialister är per definition idioter.

  17
 4. Idag, reportage om samma fenomen inom studieförbunden på SvD. Miljoner som rinner iväg till islamister m.m.

  24
 5. Alla dessa lögnaktiga röda som orsakat så STORA och många ggr irreparabla skador.
  Bort med dem. Sopa rent!

  24

Kommentera