Allmän flaggdag för att markera H.M. Konungens 50 år på tronen

INRIKES. Regeringen beslutade om förslag att den 15 september 2023 ska vara en tillfällig allmän flaggdag. Detta för att högtidlighålla 50-årsdagen av Konungens trontillträde.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf på Drrottningholm

Den 15 september i år har Konung Carl XVI Gustaf varit Sveriges statschef i 50 år. Han är därmed Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Det är en händelse med koppling till landets konstitutionella historia som är betydelsefull för Sverige som nation.

 • Konungens insatser för Sverige under dessa första 50 år vid tronen har varit mycket betydelsefulla för vårt land. Det vill regeringen uppmärksamma. Därför föreslår regeringen idag att den 15 september 2023 ska högtidlighållas som allmän flaggdag, säger statsminister Ulf Kristersson.

I år, den 6 juni, är det även 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid ett riksmöte i Strängnäs, Kalmarunionen upplöstes och Sverige åter blev en självständig stat.

Regeringen föreslår därför att riksdagen ska godkänna att 50-årsdagen för Konungens trontillträde ska vara en tillfällig allmän flaggdag. Om riksdagen godkänner förslaget kommer regeringen att besluta om en ändring i förordningen (1982:279) om allmänna flaggdagar med den innebörden.

-Pettersson noterar att socialdemokraten Annika Strandhäll Twittrar (trots att hon skulle sluta) som vanligt och inte uppskattar den extra tillfälliga flaggdagen.

“Utöver danstillstånd levereras nu detta av vår SD stödda regering. Omvärlden brinner, kommuner och regioner är i akut ekonomisk kris och får inga besked, hushållen kämpar med inflation, höga matpriser och räntor”

Bild från Pixabay

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Allmän flaggdag för att markera H.M. Konungens 50 år på tronen

 1. Efter en något skakig start har HMK tagit sig. Han var blott 27 år när han besteg tronen som berodde på att KLM orsakade den dåvarande arvprinsens alltför tidiga död. Hade tronföljden varit som brukligt är hade han fått ytterligare tjugotalet år på sig inför jobbstarten.

  Apropå monarki eller republik. Vem skulle ni hellre se som Sveriges statschef? Reinfeldt? Lööf? Andersson? Kristersson? Löfven? Eller rent av någon från Långtbortistan?

  12
  2
 2. Varför inte folkomrösta om monarki eller inte, vi har ju demokrat i Sverige.

  16
  6
 3. Annika…Har du problem med den galopperande inflationen, så föreslår jag att du tar ett kvartsamtal med f.d. kumpanen Bolund. Han är det absolut värsta inflations-spöket. Borde återfinnas längst inne i det dammiga hörnet.

  25
  1

Kommentera