EU vill ge 2 000 miljarder i ryska tillgångar till Ukraina

UKRAINA. EU har blockerat mer än 2000 miljarder kronor i tillgångar för Rysslands centralbank sedan invasionen av Ukraina, rapporterar Bloomberg.

EU är fast beslutet att Ryssland ska få betala för den skada som kriget orsakat Ukraina, säger EU-kommissionär Christian Wigand. Nu undersöks möjligheter för att kunna skicka tillgångarna till Ukraina.

Även privata tillgångar för mer än 250 miljarder kronor har frysts i sanktioner sedan invasionen. Det har dock varit svårare att frysa ryska miljardärers tillgångar.

-Pettersson säger att Ryssland var ett fattigt land redan innan det onödiga terrorkriget mot Ukraina. Det kommer inte att bli bättre hur det än går med tillgångarna.

Jag har sett uppskattningar på att kriget kostar Ryssland 3 till 10 miljarder kronor per dag. Räknar man i mitten blir det drygt 3000 miljarder för Ryssland och mycket mer för Ukraina. Plus allt mänskligt lidande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “EU vill ge 2 000 miljarder i ryska tillgångar till Ukraina

 1. Att stjäla de ryska bankmedlen kommer att sänka trovärdigheten för EU:s banker till noll, vilket i sin tur kommer att innebära en synnerligen kraftig minskning av inlåningen till dessa banker.

  9
  13
 2. Ja men man kanske skulle vänta tills det blir fred och den typen av beslut borde ju tas av segraren i konflikten!?
  Däremot borde ju pengarna frysas till efter konflikte?

  Och det gör det ju viktigt att se till att rätt sida vinner detta gräl ?? Det är ju förlorar som betalar så det kan vara idé att öka mängden krigsmatrialet till den man då vill ska vinna..

  3
  5
 3. Det borde gå genom en rättslig process, annars kan länder ta varandras pengar lite godtyckligt. Obs, jag är ingen ryssvän, bara en vän av långsiktighet.

  23
  27
 4. Visst – ge Ukraina alla “ryska” tillgångar. Skynda på, vet jag.

  Varför behöva vänta på WW3,
  när den operationen nu kan påskyndas av ett riktigt idiotiskt beslut.

  24
  37
  • Det “roliga” är att samtidigt som man planerar att krävä 1000+ miljarder euros från Ryssland, lär man också ryssarna och deras onda ledate att om Ryssland förlorar detta krig kommer det kosta 1000+ miljarder euros i krigsskadestånd. Och för att knysta fram sådana belop ryssarna skulle behöva ge bort/sälja ägandet av alla deras naturtillgångar till främmande makter 👹 Och då skulle ryssarna vilja ha ihjäl deras ledare, – de som inte vann kriget fast de har årtionden skattat folk enorma summor för skapandet av deras kärnvapenatsenal.

   Och bara därför är det ny jätteviktigt för ryssarna att de inte förlorar. Och därför vore det också extra viktikt att de inte skulle glömma använda kärnvapen om de ny skulle se ut att annars förlora. Och detta situation är ert fel… krigshetsarna 🔥

   16
   42
  • Nu fattar jag ingenting, WW3? Ett WW3 kan bara inträffa om några stormakter omfattas och såvitt jag vet vill varken USA eller Kina ha ett krig med varandra.

   40
   11
   • Anders Nilsson
    Det är USA:s proxy krig mot Ryssland som vi just nu beskådar i Ukraina .
    Länderna som deltar under NATO/EU flagg är enbart lydstater under USA.
    Lägger man därtill konflikterna i AUKUS /QUAD/ ASEAN länderna så är risken stor för ett eskalerat krig (WW3).

    USA gillar inte den eurasiska ekonomiska unionen (EAEU) multipolära världsordning.
    USA är tydligen beredda till vad som helst för att försvara sin unipolära (hegemoni) världsordning.
    Jag är definitivt orolig över det aggressiva USA/NATO /EU:s agerande.
    Det kommer att bli ett nytt världskrig om inte provokationerna mot Ryssland och Kina upphör.

    13
    36
 5. Undrar om denna enorma summa en räcker för att återuppbygga allt som är förstörts sen tillkommer ju enorma skadestånd för alla barn och civila som mördats och lemlestats. Ryska folket lär få leva på vatten o bröd i åratal sen Putlers härjningar.

  44
  15
 6. Putin/Ryssland behöver en avbetalningsplan för återuppbyggnaden av Ukraina.

  51
  21
  • Ingenting att oroa sig för. Betalaren för allt som hänt i Ukraina har redan blivit lokaliserad… “EU aid for the reconstruction of Ukraine could exceed 500 billion euros – Bloomberg”

   https://www.ukrgate.com/eng/?p=41725

   Och den där notan på 500 miljarder euros var skriven redan närmare ett år sedan. Ny lär siffran vara mycket högre.

   Så, den enda som kommer att delas avbetalningsplan för Ukrainas krigskador är EUropeerna och notan kommer från storbankerna i form av statsskuld = skatter.

   Ryssarna är inte villiga att betala något, de har redan krävt att Ukrainas krigsskador betalas av krigshetsande och proxykrigande länder i väst.

   22
   50
   • Att försvara sig betyder inte att man krigshetsar och proxykrigar. Om du tror att Ukraina kan besegra ryssland genom ett gerillakrig så kan du bevisa din förträffliga teori genom att leda gerillakrig för att befria Kina, Vitryssland, Nordkorea, Kina Iran etc. Varför inte börja med att befria det ryska folket genom ett gerillakrig? När du har lyckats så ska jag tro dig. Diktaturer som dessa inklusive Ryssland har lång erfarenhet av att stoppa folkliga uppror. De enda krigshetsare som finns är Putin och hans anhängare. Vi andra försvarar oss.

    PS Fel tänkt.

 7. Med människor som kommunisttanten Johansson insyltad i EU – så blir besluten därefter.
  Bryssel är överfullt av penningkåta och egotrippade
  amatörer i kostymer.

  25
  43
 8. Och det som inte syns på ytan är vem till slut får betala dessa 2000 miljarder kronor. De är vanliga kunder av västerländska bolag.

  Detta eftersom… Putin stjäl motsvarande mängder västerländsk egendom som blev kvar i Ryssland.

  “Nationalisation in full swing: Putin goes after Western companies remaining in Russia

  For the first time since the start of the war, Russia has begun to openly nationalise Western companies — their owners will lose everything”

  https://novayagazeta.eu/articles/2023/04/30/nationalisation-in-full-swing-putin-goes-after-western-companies-remaining-in-russia-en

  Så, när dessa västerländska bolag gör förlust när de förlorar egendom i ryssland, måste de höja priserna för att kompensera deras förluster. Och du betalar dom höjda priserna – det finns ingen annan som gör det.

  17
  46
 9. EU vill? EU det är vi! Ingen har frågat mig vad jag vill! Jag vill inte ha ett tredje världskrig!

  29
  62
  • Jöns H
   Krigshöken Pål Jonson har inga problem med WW3.
   🤬🤬🤬🤬🤬

   “Sverige ska nu låta Ukraina öva med det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen, uppger TV4 Nyheterna. Enligt regeringen ska ukrainska piloter få en ”orienteringsutbildning”.”

   EU styr inrikespolitiken medan USA utrikespolitiken.

   25
   68
   • MEN att låta en perifer främmande makt ta del av våra militära hemligheter kanske inte är det klipskaste hur gärna man än vill hjälpa folket där…. hur kommer säkerhetsklassningen att ske? Att skicka plan som tillverkats i flera tusen exemplar och som skickats runt världen är en sak….att skicka sådant som till kunderna varit föremål för massiv granskning…. och förr skulle vi inte leverera vapen till länder i krig… är inte Ukraina i krig…. gott isf! Att ta in ett vapensystem F16 är ju en sak då det är gammalt och vida spritt….. MEN Gripen? Några stycket jmf med några hundra stycken…. göra skillnad eller bara spel för gallerierna

    1
    7
 10. Jag önskar av hela mitt hjärta att Ukraina får oligarkernas pengar, men kommunisten Olaf Scholtz kommer att förhala detta.
  Han påstår mot bästa förstånd i Tysk media, att Tyskland, skickat mest hjälp till Ukraina.

  46
  15
 11. 2000 miljarder på väg till penningtvätten i Ukraina(Kiev regimen).
  Ryska tillgångar blir till oligarkernas “petro dollar” .
  Och folket fattar ingenting?????

  30
  74
  • På årsbasis är nu Ukrainas militära budget större än hela EU´s+USA´s samlade och så tycker vissa att vi borde hjälpa mer ska Kina, Indien skicka bomber dit nu också…… Ukraina har ju bördig åkermark…… kommer bomber att vara det nya åkerbruket? Jaa kanske om inte DU läggs förstås……. då blir det lite trist…. se bara hur det gick i Irak….

   1
   1
 12. Japp helt rätt se hur otroligt mycket medel som skickades till Irak efter krigen där….. dock där hittade man inte torts massivt letande några WMD som han hade för sig. I Ukraina sades att det inte fanns sådant…. sedan hittades 30 kemlab där…. verkar som att siare är dåliga på att förutse….. nåväl Irak fick ju mycket och de slapp ju inte betala heller trots att de hade olja….. rörande att det kanske kostar för Ryssland då är det en himla tur att de har köpare för sin olja…… EU är i nivå med den svenska skattmasen för ingen kan väl tro att inte mellanhänderna tar den största delen…. och skulle inte förvåna om inte de roffar åt sig ännu mer i avgifter från oss för ingen tror väl att Sverige tjänar på att vara med i EU….? Joo de politiker som sitter där….. faktiskt de slevar i sig en massa deg…….

  28
  69
 13. EU….
  För varje dag som går så blir EU mer och mer motbjudande.
  Dom fattar beslut som dom inte begriper ett dyft om.
  Och dom lägger sig i det som inte alls angår dom.
  Men vad annat kan man förvänta sig av denna extrema socialist-organisation, fullproppad med fullständiga dårar, fyllhundar och terrorister.

  Vad tror ni kommer att hända med “åtalet” mot den genomkorrupta EU-Ursula?
  Inte ett dyft eftersom det är samma pack allihop, åklagare, advokater och domstolar.
  Men det är som vanligt, dom största dumskallarna har också lagt beslag på dom högsta befattningarna.
  Och nu ska dom till på köpet stjäla 2000 miljarder från Ryssland.
  Det är ju en ren krigsförklaring!

  Det är nog inte bara Biden som bör utlämnas till Ryssland även EU-Ursula och hennes närmsta anhang bör få en enkel resa österut!

  87
  165
  • Stjäla 2000 miljarder?? Vad tror du att dåren Putins framfart med förstörd infrastrutur
   kommer att kosta plus alla människoliv, egna och Ukrainas kommer att kosta enbart
   för hans stormaktsdrömmar ??? Det är till att vara enögd.

   86
   35
  • BSS, vilket åtal mot Ursula pratar du om?

   Jag känner bara till ett pågående åtal för korruption mot fyra i EU och ingen heter Ursula.

   Har du några bevis mot någon annan så kontakta åklagaren, han är säkert intresserad.

   Ryssland står för kriget trots att de kallar det en speciell militär operation och de ska naturligtvis betala för sitt onödiga och olagliga krig.

   81
   38
   • Rättegång mot von der Leyen. De vill att immuniteten för EG:s ordförande skall upphävas. På grund av Pfiser korruptionen.

    35
    15

Kommentera