Sovjet är tillbaka

UKRAINA. Den 20 maj 2022 gav president Zelenskyj order om att de sista försvararna av stålverket Azovstal skulle ge upp motståndet, och Mariupol – till stora delar ödelagt av ryska attacker – föll. I dag bor runt 120.000 invånare i staden – tidigare var de nästan en halv miljon. Mariupol, har sedan staden föll i ryska händer förändrats drastiskt. Det ukrainska språket har förbjudits, pro-ryska medier har etablerats och människor torteras. – Barn får höra att Rysslands president är bäst, att Ukraina är fullt av dåliga människor och fascister. Det är som Sovjet, säger en av de boende i staden till The Guardian.

Staden Mariupol i Ukraina, den 3 april 2022. Foto: Alexander Ermochenko

Stålverket Azovstal var stadens sista utpost. Efter ett långt och intensivt bombardemang lyckades Ryssland ta över stålverket för ett år sedan. Övertagandet av staden beskrevs som Ryssland största seger i kriget, men även som en mer symboliskt viktig seger för president Putin än en millitär.

Flera boende i Mariupol vittnar nu anonymt för The Guardian om hur staden förändrats sedan Ryssland tog över. Porträtt av Putin har hängts upp på skolor och kontor. Det ukrainska språket har förbjudits och den som uppvisar pro-ukrainska åsikter riskerar flera timmar långa förhör och tortyr.

Affärerna är primitiva och priserna astronomiska. Jag känner inte igen stan, folket är inte det samma. Allting har förändrats och jag har en permanent längtan att åka hem, säger en av de boende till The Guardian.

Under belägringen förra våren pulveriserade Ryssland staden. Hela kvarter förstördes och en mariupolbo beskriver att den nu ser ut som en spökstad. – Det ser hemskt ut, det fullt av kratrar och allting är skändat, säger en av de boende till The Guardian.

Flera invånare vittnar även om att de tvingas bo i stora höghus som ska rivas, utan både värme eller el.

När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes, var staden delad i två ungefär lika stora läger, menar en av de boende i staden. Hälften stöttade Putin och den andra hälften sympatiserade med Kiev.

Under förra hösten flydde runt hälften av invånarna till andra delar av landet som kontrollerades av Ukraina och till andra europeiska städer. De som stannade och valde att bo kvar, stödjer främst Putin menar de boende som The Guardian pratat med.

De är väldigt rädda för motoffensiven. Stämningen i Mariupol har förändrats drastiskt. För ett år sen trodde alla att Ryssland skulle vinna, det fanns inget annat scenario. Nu förstår till och med de som stöttar Putin att något håller på att hända och att Ryssland faktiskt kan förlora.

Uppskattningsvis 50 000 ryssar har omlokaliserats till Mariupol från andra ryska städer enligt de boende i Mariupol. Samtidigt har en majoritet av befolkningen i den ockuperade staden accepterat ryska pass. För att kunna ta del av pension, äga eller sälja en bil eller få tillgång till sjukvården krävs ett ryskt pass menar boende i staden.

Mariupol

Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Sovjet är tillbaka

 1. Det finns ingen returrätt för Putin och Sovjet man var korkad nog att hota värden med kärnvapen .man tvingade alla stater i Europa att söka medlemskap i NATO? Och det har naturligtvis utnyttja av vissa vilket rasserat ett stabilt system vilket skulle kunna framkalla ett totalt krig men det är ju bättre att göra det till ett lokalt problem man affärsmöjligheter noch då gäller det att isolera förekomster. Och med de de till att kineserna inte ställer till fanskape?
  Särskilt när bänkarna har ekonomiska problem

  3
  1
 2. Dax för Arga Andersson att avlägga ett studiebesök, hos de likasinnade ”sovjeterna” i de ockuperade områdena. Här kan hon inhämta tips på hur man vinner en socialistisk ”demokratisk” omröstning.
  Eftersom socialdemokratin alltid varit noga med att slicka ryssen i baken, bör hon inte möta något större motstånd.

  18
  4
 3. Krigsförbrytaren och skurken Putin förstår inte hur man bygger städer. På vem imponerar detta resultat?

  20
  10
  • Putins honörs ord är “tvinga dom”, ungefär som Ylva Johansson, före detta kommunist.

   22
   7
  • Egentligen har ryssen byggd och målat om jättemycket i Mariupol. De vill ju permanent stjäla staden från Ukraina och befolka den med ryssar… och det sker lättare om staden snabbt byggs upp på nytt.

   Herr Pettersson skriver: “Uppskattningsvis 50 000 ryssar har omlokaliserats till Mariupol från andra ryska städer”

   Precis, och som artikkeln visar snart finns det inga ukrainare kvar i Mariupol och ryssen skulle kunna hålla folkomröstningar där varje dag och alltid skulle resultated visa, på riktigt, att de som bor i Mariupol vill tillhöra Ryssland. Ja, etnisk rensning fungerar så.

   Grattis ukrainare, ni blev lurade av globalister.

   12
   8
   • Idiot.
    När de kört en bulldozer genom vägarna för att få bort bråten från gatorna så håller Mariupol samma standard som resten av hålorna i Putteland.

    12
    11
   • Människor som bor i Donbass området har en gemensam nämnare…….. de är kritiska till Kiev regimen (USA).
    Oavsett om man är Ukrainare eller Rysk.
    En del har både en Rysk och Ukrainsk förälder, vänner etc.
    USA och västvärlden borde istället kasta ut socialismen/kommunismen och kultur marxismen än gång för alla.
    Förbjud filosoferna (idioligier) ……. Karl Marx. Frederic Engels och Moses Hess.
    . Intresseorganisationen (vänster extrema idioligier) som bestämmer vad hela USA ska tycka:

    “Southern Poverty Law Center (SPLC)”

    Sverige har ju (Expo) , (SKMA), (IRM) etc.

    14
    14
   • Gamling, nu ljuger du igen. En stor majoritet av människorna i Donbass vill tillhöra Ukraina eller ville. Hur det är nu är svårt att veta eftersom ryssarna deporterar, tvingar på flykt och mördar kritiska.

    13
    9

Kommentera