Rysslands kassa tar sannolikt slut i år

UKRAINA. Rysslands krigskassa bränns snabbt och i slutet av året ”kommer reserverna förmodligen att ta slut”. Det säger Torbjörn Becker vid Handelshögskolan till Dagens Nyheter.

Becker bedömer att Ryssland kommer att få lägga en allt större andel av landets utgifter på kriget.

– I takt med att inkomsterna från olja och gas har minskat är den allmänna trenden att det kommer att bli alltmer kännbart också i andra delar av ekonomin, säger Becker till tidningen.

Men det är inte bara den ryska krigskassan som verkar sina. Enligt en analys från den brittiska organisationen Conflict Armament Research håller även den ryska vapenreserven på att ta slut.

– I mars fann våra forskare för första gången ryska robotrester som innehöll komponenter som tillverkats efter att invasionen startade, säger enhetschefen Damien Spleeters till iNews och fortsätter: – Detta är en vändpunkt, eftersom de stora strategiska reserver som förvärvades före kriget kan vara på väg att ta slut.

-Pettersson säger att vi får se. Det finns många experter och krig går sällan som man tror.

Ryssland har inte råd med krig. Rysslands anfallskrig mot Ukraina uppskattas kosta Ryssland motsvarande tio miljarder kronor om dagen. Hur mycket kriget kostar Ukraina i förstörelse och mänskligt lidande vet jag inte. Ukraina är korrupt, endast Ryssland är mer korrupt i Europa men medan Ukraina är en demokrati som gör framsteg går Ryssland åt andra hållet.

Siffrorna från innan kriget började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

Läs mer hos Russia List eller här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Rysslands kassa tar sannolikt slut i år

 1. Och i USA är det redan ebb i kassan. Biden kunde inte åka till Asien, utan fick stanna hemma för att tigga och be om mera pengar och än har han inte lyckats.

  7
  20
 2. Förvånar mig inte alls om Kina och Indien lånar ut pengar till Putte då det behövs !

  Efter kriget måste länder skära ner sin handel med Kina , det är inte hållbart att pengaflödet går nästan enkelriktat dit eftersom XI inte är särskilt mycket bättre än Putte . . . XI är annorlunda men inte bättre !

  25
  8
 3. “Rysslands kassa tar sannolikt slut i år”

  Det låter ju jättebra. Ryssarnas, missiler, soldater, officerare, ammunition och drönare tog slut redan förra året… många gånger.

  24
  31
 4. Hur trovärdig är Torbjörn Becker på Handelshögskolan som finansieras av kusinerna Wallenberg

  29
  42

Kommentera