Moralpanik

Liseberg firar 100 år i år och detta firades i veckan med en personalfest, där ett av inslagen var en burlesque-show som var oerhört populära på 1920-talet. I den svenska moralpanikens årtionde föll detta inte väl ut hos delar av personalen.

 

2007 gjorde SVT ett reportage om hur 1920-talets burlesque-shower åter fått ett uppsving, både i USA och Europa, Sverige inkluderat.

Nu rapporteras det från Liseberg om människor på scen som tog av sig lite för mycket kläder. ”Liseberg har utvecklats mycket på hundra år, men synen på kvinnor är samma nu som 1923”, säger en upprörd anställd. Vi får väl med de orden anta att den “något avklädda personen” på scen var en kvinna.

2023 upprörs alltså vuxna människor av att vuxna människor tar av sig lite för mycket kläder. Den som minns 70 och 80-talen och alla kvinnor i olika åldrar som solade topless undrar förstås vad som hänt.

Samtidigt i Sverige år 2023 ges stort stöd till män som klär ut sig till kvinnor och använder namn som anspelar på alkohol och ordet “hora” som i normala fall upprör vilken feminist som helst. Deras roll har blivit att uppträda för barn. Inte vuxna, utan barn!

2010 hade musikalen Burlesque filmpremiär med kända artister som Cher och Christina Aguilera i några av rollerna. Är det kläder som dessa de anställda på Liseberg fann olämpliga?

Nedan en bild från just 1920-talet, föreställandes en artist som uppträdde på dåtidens burlesque-shower. Idag, år 2023, fungerar detta alltså inte om man får tro Lisebergs anställda. Å andra sidan undrar man hur många i personalstyrkan som upprördes och vad det var för personer.

9 thoughts on “Moralpanik

 1. H U R många i den upprörda personalen är..;
  Etniska svenskar med en kristen “grundtro”..?!
  Upprörda hitkomna, med en HELT annan “religion” som rättenöre. ..
  Gbg ÄR ochså en ostädad stad.

 2. Denna gnällspik som förfasar sig är den mest komiska av de alla. Den borde vara det bästa dragplåstret till showen av de alla. Vissa människor är så tråkiga så att i slutändan blir de det mest dråpliga inslaget. Om jag inte minns fel så sa trubaduren Bengt Sändh en gång i tiden att han älskar moraltanterna som förfasar sig över hans snuskiga låtar. För utan dom hade han inte varit ett dugg komisk

  10
 3. Socialister är per definition idioter.

  “Du kan inte sexuellt objektifiera kvinnan genom att visa upp lättklädda kvinnor på scenen!!!!!!!!!!”
  “Det är en man utklädd till en lättklädd kvinna.”
  “Åh, då är det ok.”

  12
 4. Inte säkert att det var en kvinna, det finns gott om så kallade invasiva arter idag?

  12
 5. Ordet feminist känns lite märkligt eftersom det tydligen syftar till att utradera allt som gör en kvinna attraktiv för motsatta könet. Av alla varelser på denna planet är väl människan den enda som vill avskaffa all interaktion mellan dom båda könen.

  11
 6. Men nu får väl för fan folk ge sig. Här bjuds det på stor fest. Alla ska vara nöjda och glada. Men nejdå! Här ska gnällas och gå till tidningen. Är ta mig fan helt otroligt vilket djävla folk det finns. Ska gnällas på allt.
  Lägg ner och var nöjda och glada istället. Säg tack. Har ni inte fått lära er det?
  Usch

  14
 7. I Stockholm diskuteras om Det inte är dags att ge blottarna kulturbidrag om de håller sig i närheten av dagis och skolor .
  Det är dags att vi tar kulturen ett steg till , säger ansvarigt kulturborgarråd ,

  13
  1
 8. Nu blir Märta Stendum riktigt förbannad, eftersom inga småbarn blev inbjudna till detta kultur-arrangemang.

  12
  1
 9. Från förr i tiden. Sommaren 1972 arbetade jag i Kalmar. Det var det året Ölandsbron blev färdig. Jag minns att vi for med ‘färja’ från Kalmar till Borgholm. Färjan tog två bilar och de lyftes upp på fördäck. Fast minnet kan ju svikta. Tillbaka till Kalmar tog vi färjan från Färjestaden.

  Det var den sommaren jag var på Rockneby marknad. Där fanns ett tält där lättklädda damer uppträdde och kunde beskådas för en överkomlig summa. Föreställningen hette Kakadua Show. Innan föreställningen visades damerna upp utanför tältet och inkastaren påkallade uppmärksamheten: ”För första gången i Rockneby. Kom in och se Kakadua show.”

  Senare samma sommar hamnade jag på Kopparbergs marknad och där stod samma inkastare och ropade. ”För första gången i Kopparberg. Kom in och se Kakadua show.” Världen är liten ibland.

  Besöket i Kopparberg fick efterräkningar. Det blev en moralpredikan av guds nåde. Men det är en annan historia.

  17

Kommentera