Tio falska ryska demonstrationer i Europa

UTRIKES. Rysk underrättelsetjänst kopplas till tio fejkade demonstrationer i europeiska storstäder, rapporterar DR (tidigare Danmarks Radio) som gjort en kartläggning tillsammans med flera andra medier.

Samma budskap, men också samma stavfel, går igen i affischerna över nationsgränserna. Här är fyra exempel från demonstrationer 2023. Paris den 11/2, Bryssel den 14/2, Haag den 31/1 och Madrid den 12/2. (Foto: © Grafik av Frederik Storm)

Två män i Sankt Petersburg ska ha spridit uppgifter på sociala medier om falska demonstrationer mot vapenhjälp i Ukraina i bland annat Paris, Madrid och Bryssel, visar kartläggningen.

Totalt har DR identifierat 10 aktioner från vilka männen spridit bilder och filmer.

Åtgärderna har hållits i de europeiska städerna Haag, Bryssel, Paris och Madrid från december förra året till mars i år.

En genomgång av männens inlägg visar att personerna på bilderna håller i affischer med identiska meddelanden skrivna på exakt samma sätt och med samma stavfel.

Dessutom går samma personer igen på flera av kampanjerna. Aktionerna har också det gemensamt att personerna med de Ukraina-kritiska budskapen deltar i demonstrationer som handlar om något helt annat.

Men i inläggen på sociala medier skildras aktionerna som om tusentals har varit på gatan för att protestera mot vapenhjälp till Ukraina.

En av männen håller ett plakat där det står: ”Skicka inga vapen till Ukraina! Zelenskyj bombar Donetsk och Luhansk”

Under söndagen rapporterade flera medier om läckta dokument från rysk underrättelsetjänst. I ett dokument beskrivs koranbränningen samt möjligheter till en splittrad relation mellan Turkiet och EU-länderna. Enligt SVT var de iscensatta demonstrationerna alla kritiska mot EU, Nato och Ukraina.

-Pettersson känner igen budskapen från bloggen, även här har vi ryska papegojor som upprepar samma budskap, men rysstrollen tror bara på det de läser i TASS…

Samme man deltog i en klimatdemonstration i Haag den 28/1 (till vänster) och en demonstration för vårdpersonalens arbetsvillkor i Bryssel den 31/1. Båda gångerna stod han med en affisch med samma antiukrainska budskap. Bild: DR

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Tio falska ryska demonstrationer i Europa

 1. Någon som är förvånad? Nej inte direkt. Kreml har flera inarbetade organisationer i väst som för ut deras propaganda. Dessa är kvarlevor från kommunisttiden men eftersom socialisternas största fiende är det kristna, demokratiska Västeuropa så skiter de idag att Kreml styrs av fascister eftersom Putte och hans terrorister är ju nästan socialister ändå. Samt de får pengar av Kreml för att göra jobbet. Ingen säljer så gärna ut sina åsikter och tid för pengar som socialister.
  Av den anledningen ser vi mängder med olika socialistiska rörelser och organisationer som stödjer putteterroristernas övergrepp mot Ukraina.

  27
  9
 2. Rysslands propaganda är som en bläckfisk.Tentakler överallt.Yrkesdemonstranter hakar på oreserverat bara dom får vara med och gapa och gå an.Viss våldsvänster dyker alltid opp om dom ser en chans att ställa till med bråk och förödelse vilket har väldigt lite med politik att göra.Söndra och härska är deras motto.I dagens läge får man vara väldigt observant på informationer som sprids och framför allt ställa sig frågan : vem står bakom och vem tjänar på det som sprids….

  31
  9
 3. FASCISMENS ANSIKTE!!

  Av historien lär vi oss att sådana rörelser inte är för evigt.

  26
  8
 4. Lögnen skapar skapligt med sysselsättning åt krigsförbrytaren Putin.

  35
  8

Kommentera