Vårt godis hotas av kriget i Sudan

VÄRLDSHANDEL. I mars 2021 blockerades Suezkanalen efter att containerfartyget M/V Ever Given kommit ur kurs och fastnat på snedden i båda kanalstränderna. Blockeringen hindrade andra fartyg från att passera. Omkring 50 fartyg per dag passerar genom kanalen, med last motsvarande 10–12 procent av världshandeln volymmässigt. Det blev kaos i världshandeln.

Några produkter som innehåller E414, gummi arabicum…

M/V Ever Given visade hur känslig världshandeln är för störningar. Nu är det dags igen på ett helt annat sätt i Sudan. Inbördeskriget som började för några veckor sedan i Sudan hotar produktionen och exporten av den viktiga ingrediensen ”gummi arabicum”, som används i allt från läskedryck till godis, färg och smink. E414 är den byråkratiska benämningen.

Internationella producenter tävlar om att få tillgång till produkten som är en av landets mest eftertraktade. Svenska Cloetta AB, som tillverkar Läkerol där gummi arabicum är en viktig ingrediens, uppger för nyhetsbyrån att man har ett ”rikligt” lager hos sig. Coca Cola och Pepsico har bunkrat produkten och kan klara sig i tre till sex månader utan leverans.

Akaciaträdets mjölksaft ger godis sitt tuggmotstånd och får frimärket att fästa sig på kuvertet.

Gummi arabicum är också känt som akaciagummi och tillverkas av den torkade mjölksaften från trädet Acacia Senegal, akaciaträdet, som hör till familjen ärt- och baljväxter.

Gummi arabicum används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i ett otal olika produkter med gummiartad konsistens, inklusive pastiller – Mycket godis innehåller stora mängder gummi arabicum men också olika medicinpiller.

Gummi arabicum lämpar sig väl till att tugga på, för det fastnar inte i tänderna och det är smakneutralt. Rikt på spårämnen är det dessutom. Men det kan ge upphov till allergiska reaktioner hos dem som är allergiska mot, ärtor, bönor eller jordnötter. Akacian är en baljväxt.

Den globala produktionen av gummi arabicum är cirka 120.000 ton per år, med ett värde på 1,1 miljarder dollar. 80 procent av hela världens totala produktion av arabiskt gummi (E414) sker i de centrala delarna av Sudan. Processen går till som så att man skär snitt i akaciaträden som ”blöder” rödaktig, seg vätska, lite som kåda, som man sedan samlar in, med mycket möda och stort besvär, säger de som jobbar med det här, lär vara mycket arbetsdrygt att skörda gummi arabicum, det kräver arbetsinsatser från stora mängder folk. Skördetiden är i november till februari, under den torra tiden.

Förutom i godis och livsmedel, används gummi arabicum också flitigt av till exempel konstnärer och litografer. Gummi arabicum används som bindemedel i akvareller eftersom det löser sig väldigt väl i vatten. Det fungerar som ett lim som fäster färgpigmenten i akvarellfärgen vid pappret när vattnet i färgen har torkat. Det används i skokräm och hårspray och mycket annat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Vårt godis hotas av kriget i Sudan

  1. Nåja, vi får väl avglobalisera och hitta lösningar på närmare håll.

  2. Ska det börja djävlas igen? Känns som om det alltid är något som ska djävlas. Läkerol äter jag någon bit varje dag. Finns vissa saker som jag väntat på i något år nu. Electronica grejer. Vad det beror på vet jag inte, men känns som om de bara djävlas. Kan väl inte bero på Evergreen. Pandemin kom ju säger de. Ja! Jo tack! Vi vet. Hoppas på ändringar snart

    • Det finns andra vatten väga ! Det är inte tvunget att köra båt genom Medelhavet !!!? Sues kanalen är inte direkt den säkraste farleden . Alldeles för många jihadister och terrorister !! Det kanske är lämpligt att minera infarten till Medelhavet lite minor i Gibraltar skulle förvandla Medelhavet till en insjö .samtidi kunde man minera kanalen mellan svarta havet och Medelhavet. Det är ju bara skurk stater i och kring medelhavet där Iran är den största

Kommentera