Sveriges nya signalspaningsfartyg har levererats till FMV

FÖRSVARSMAKTEN. Det nya fartyget, HMS Artemis, ska under året utrustas med signalspaningsutrustning genom Försvarets Radioanstalt, FRA:s försorg för att ersätta HMS Orion senast 2024.

HMS Artemis ersätter HMS Orion som Sveriges signalspaningsresurs till sjöss. Foto: Glenn Pettersson/Saab

Försvarets materielverk, FMV har mottagit det nya signalspaningsfartyget HMS Artemis från leverantören Saab Kockums. Fartyget beställdes under 2017 och leverans till FMV och Försvarsmakten var planerad till 2020. Projektet har varit drabbat av utmaningar, främst på grund av ekonomiska svårigheter hos den polska underleverantören samt av den efterföljande Covid-19 pandemin. Det här gjorde att Saab Kockums beslutade att justera projektupplägget och färdigställde fartyget på plats i Karlskrona, i samarbete med polska underleverantörer.

HMS Artemis ersätter HMS Orion som signalspaningsresurs till sjöss. Det nya fartyget har bättre manöveregenskaper och kommer att ge Försvarsmaktens och FRA:s personal en bättre boendemiljö ombord. Dessutom har hennes elektromagnetiska kompabilitet, eller EMC-egenskaper, förbättras. Det innebär att man har minskat nivån av störande signaler som fartyget ger ifrån sig.

HMS Orion går snart i pension Foto: Försvarsmakten

Förutom signalspaningsutrustning installerad av FRA är fartyget försett med sensorer för marina underrättelser.

Vi tar nu ett stort steg närmare att leverera ett nytt signalspaningsfartyg till Försvarsmakten, och det i en tid när den här typen av förmåga verkligen behövs. Med Artemis kommer Sverige ha ett modernt fartyg med bättre arbetsmiljö för personalen och bättre signalspaningsförmåga. FMV:s fokus är nu att så snabbt som möjligt färdigställa och överlämna fartyget till Försvarsmakten, säger Patric Hjorth, chef för marinmateriel på FMV.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sveriges nya signalspaningsfartyg har levererats till FMV

 1. Amerikanska spionorganisationen NSA har hjälpt till med design av spionutrustningen. Detta mot att de får tillgång till spioneringsresultaten.

  4
  8
   • Pettersson
    Att NSA varit konsult vid fartygsbygget finns i öppna källor.
    Leverans av signalspaningsresultat lär följa liknande rutiner som FRA:s leveranser av signalspaningsresultat, som pågått sedan DC3:ans tider, tidigt 1950-tal.

   • Håkan, jag tror dig men kan du inte länka till någon av dessa öppna källor du hänvisar till eller är det TASS?

    Jag tycker att det är bra att Sverige samarbetar med USA. Enligt min mening går det inte att att vara neutral med en krigsförbrytare och terrorist vid makten i Moskva.

Kommentera