Tempot ökar på Aurora 23

FÖRSVARSMAKTEN. Övning Aurora 23 pågår den 17 april till 11 maj 2023. Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Omkring 26 000 män och kvinnor kommer att delta. Deltagande nationer förutom Sverige är USA, Storbritannien, Finland, Polen, Portugal, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.

Vattenfällning i Blekinge skärgård av fallskärmsjägare och materiel från Livregementets husarer, K 3. Fällningen genomfördes från en TP 84 Hercules, eskorterad av ett finsk C-295 CASA-plan. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten.

Nu är försvarsmaktsövning Aurora 23 i full gång. Under veckan har ytterligare personal kallats in och flera förband har börjat röra sig på vägarna. Bland annat har en luftvärnsbataljon från Halmstad förflyttat sig till Stockholmsområdet.

I Eksjö har soldater från Försvarsmedicincentrum byggt upp ett fältsjukhus och tillsammans med bland annat räddningstjänst och polisen genomfört en totalförsvarsövning i Jönköping. I övningsscenariot har en mina detonerat på Jönköpings flygplats vilket ledde till många skadade.

Från Finland har också Nylands brigad anlänt till Berga söder om Stockholm. De har med sig runt tio stridsbåtar för fortsatt samövning med svenska amfibiesoldater.

Jägarsoldater från K 3 i Karlsborg har också löst olika spaningsuppgifter genom att först hoppa med fallskärm över vatten.

Hemvärnet deltar i Aurora 23 med runt 9 000 soldater och har inledningsvis övat på bland annat minfällning i Ystad hamn.

– Vi är nu några dagar in i övningen och ytterligare förband har anslutit. Jag har följt flera viktiga övningsmoment i Boden, Göteborg, Skövde och Jönköping. Jag slås av det fantastiskt positiva engagemang och viljan att öva ”tillsammans” med såväl internationella förband som civila aktörer. Genom detta ökar vi vår operativa förmåga och totalförsvarsförmåga, säger Stefan Andersson som är övningsledare för Aurora 23.

Kalixfors flygbas i Kiruna skyddas och bevakas av 10:e hemvärnsbataljonen under Aurora 23. De tillhör Lapplandsjägargruppen. I dag fick hemvärnsoldaterna besök av överbefälhavaren Micael Bydén.

Under samma period sker även samverkan med det norska hemvärnet HV16, där olika funktioner tränar tillsammans med de svenska hemvärnssoldaterna, bland annat hur man använder hunden som sensor. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Tempot ökar på Aurora 23

 1. Allt detta för att rädda storfinansen.
  Att dö för kusinerna Wallenberg, bröderna Lundin m.fl skulle då inte jag göra.
  Men många svenskar tror att det gäller frihet och demokrati så då ställer man upp. Frihet och demokrati har vi aldrig haft i Sverige.

  9
  11
 2. Vad fint alla arbetar för fred och diplomati!
  Man blir imponerad av så kloka makthavare.
  Ponnsan62
  Från Veitnamn

  8
  2
  • NATO försvarar enbart västvärldens oligarker genom att anfalla andra länder.
   Folket får göra jobbet med livet som insats (soldater).
   Det pågår ju även ett USA/NATO /EU proxy krig i Sudan efter att Ryssland anlagt en hamn i landet.
   Vad har vi egentligen lärt oss av historien efter andra världskriget?
   Är det samma familjer (oligarker) i en ny generation som fortfarande hotar freden i världen?
   Att sen Aurora övningen skulle innebära fred i Sverige kan man glömma………. Så länge som korrupta ledare styr i EU.

   6
   2

Kommentera