Kristersson stod fast vid kärnkraftsuttalande i KU

ENERGIPOLITIK. Statsminister Ulf Kristersson (M) frågades i dag ut i två olika ärenden i konstitutionsutskottet. Bland annat handlade det om ett uttalande om att S lade ner svensk fungerande kärnkraft.

Kristersson stod i dag fast vid uttalandet, trots att S och MP hävdar att nedläggningen av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 motiverades av affärsmässiga skäl. Statsministern framhöll att kalkylen påverkades av politiska beslut som exempelvis höjningen av effektskatten.

Till SvD säger Kristersson att han inte ångrar någonting. – Det var ju en debatt och inte ett seminarium om energipolitik och det gör att även en statsminister får summera med några ord vad man menar.

-Pettersson säger att S och MP är ynkliga som inte törs stå för sin politik som var att stänga kärnkraften utan att veta konsekvenserna.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Lise Nordin, energipolitisk talesperson för MP berättar att man bytte ut folk i Vattenfalls styrelse och gav dem direktiv för att satsa på förnybart istället för kärnkraft. Nu låtsas man inte om denna politiska styrning.

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Efter politiska påtryckningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kristersson stod fast vid kärnkraftsuttalande i KU

  1. Hos den figuren är inte alla hönsen hemma, djävla dåre som skryter om att han varit med ocvh skapat energikrisen i Sverige? Se till att avlägsna packet från riksdagen vid nästa val.

    12
    1
  2. Socialdemokraterna har i 8 år gått i MP:s koppel, blinda och döva för vad en nedläggning av kärnkraftverken skulle leda till.

    22
  3. MP:s Per Bolund går ut hårt i pressen och anklagar SD för att ha anställda troll, vars enda uppgift är att sprida hat och hot mot just miljöpartister.
    Om detta skriver (i bloggen Det Goda Samhället), krönikören Bitte Assarmo bland annat följande:
    “Han vill alltså försöka slå i oss att människor inte kan tänka själva utan att all kritik mot MP är iscensatt, och dessutom avlönad av SD.
    I Bolunds ögon är det med andra ord omöjligt att ens föreställa sig att någon av fri vilja kan kritisera ett så fulländat parti som hans.
    Att mainstream-medierna överhuvudtaget publicerar dessa galna fantasier är häpnadsväckande, men har förstås sin förklaring i att MP står högt i kurs hos en majoritet av landets journalister.“
    https://detgodasamhallet.com/2023/04/28/bitte-assarmo-politiker-av-guds-nade/#more-70685

    Ledare i Bulletin kommenterar:
    “Offerkofta klär inte Miljöpartiets språkrör“:
    Att allt fler tycker allt mer illa om Miljöpartiet behöver inte ha krångligare förklaring än att MP trots sin litenhet har haft ett avgörande inflytande på migrations och energipolitiken, med resultat som förskräcker.
    En huvudlös migrationspolitik har medfört skenande kriminalitet, en enorm segregation och religiösa och etniska motsättningar som ständigt hotar att bryta ut i våld.
    En nästan lika huvudlös energipolitik har satt Sveriges en gång stabila system för energiförsörjning i gungning, fått elpriset att rusa i höjden och med förödande konsekvenser för ekonomin i många hushåll och företag.
    https://bulletin.nu/skogkar-offerkofta-klar-inte-miljopartiets-sprakror

    16
  4. Som lök på laxen, lade man även i det tysta ner Öresundsverket i Malmö, vilket hade kapaciteten av en halv normalstor kärnreaktor i vårt land.

    Verket demonterades ner och såldes till Vietnam utan några som helst kommentater eller protester. Kraftbolaget skyllde på att elpriset var för lågt för att det skulle löna sig.

    Så går det när energiförsörningen privatiseras under utländska intressen Det kostade skattebetalarna ett antal miljarder att konvertera och bygga om det gamla Öresunsverket och ändå blev det inte mer än sammanlagt 7 års icke kontinuerlig drift.

    Samtidigt ställde man av 2 mindre kraftverk till i Malmö. Det ena Heleneholmsveket blev man tvungen att köra igång igen för att inte få elbrist. Man körde igång det på olja eftersom det gick snabbare att få det i drift på än gas.

    Ansvariga för detta är Uniper, Svenska Kraftnäts ledning, dåvarande regering med S och Mp.
    Säkert är också att kommunledingen i Malmö (S) också har del i ansvaret.

    33
  5. Skitpolitiker som inte förstod konsekvenserna av sina beslut därför att maktkåtheten skymde sikten .
    Och så fega att de inte ärligt kan stå för vad de ställt till med .
    De har inte förstått att några av deras väljare förstår Svenska .

    34
  6. Vill påminna igen
    Skenande elpriser
    källa: ledarsidorna.se 28/9-22
    Arkitekten bakom denna utveckling är i hög grad statsminister Magdalena Andersson personligen.
    Andersson var med och införde elcertifikaten för att öka byggandet av vindkraft, utformade på ett sätt som gjorde kärnkraften mindre lönsam. Innan Stefan Löfvén blev partiledare var han en tydlig förespråkare för kärnkraft och bedömde vindkraft som orealistisk, men Miljöpartiet trumfade igenom sin vilja vid regeringsbildningen 2014. Med stöd från Magdalena Andersson.
    Magdalena Andersson är sedan hon arbetade nära Per Bolund i finansdepartementet 2002-2006 övertygad vindkraftsentusiast och lika övertygad kärnkraftsmotståndare.
    Detta har lett till avveckling av billig, miljövänlig, klimatsmart och pålitlig el.  I stället har vi fått extrema elpriser som riskerar att placera stora delar av befolkningen under strecket för existensminimum.
    Det vi ser med en sannolikhet gränsande till visshet komma för svenska elkonsumenter är”Magda-priser”.
    Du läste det på Ledarsidorna.se

    52
  7. Kan det möjligen vara så att (s) och (mp) ångrar sina tilltag, nu när verkligheten har kommit ikapp dem ? Dom vill ju inte erkänna sin inblandning och manipulation. För annars borde dom väl snarare vara stolta, nu när allt gått enl. planen. Eftersom höga elpriser ger stora inkomster till staten, i form av skatter och moms och det gillar ju skattehöjar-partierna.

    48

Kommentera