Vart tog spontanidrotten vägen?

IDROTT. Tjejer med migrationsbakgrund står längst ifrån föreningsidrotten, konstaterar Sahar Khalili som är projektledare för KFUM Linköping Bollihop, en förening som bland annat riktar sig just till den målgruppen, rapporterar SVT.Vi vågar utmana hur idrotten brukar vara organiserad. Här måste man inte anmäla sig till träningarna i förväg. Föräldrar måste inte skjutsa eller sälja toabalar och underkläder. Och träningarna är gratis, säger Khalili.

KFUM Bollihop är ett Allmänna Arvsfondsprojekt som drivs av KFUM Linköping med syfte att inkludera fler tjejer i idrottsvärlden och involvera mammor för att stärka både flickor och föräldrar inom idrotten.

-Pettersson tycker det är bra att barn och ungdomar rör på sig, men undrar lite över träningskläderna som används och hur det blir med hygienen efter träningen? Se SVT:s film.

KFUM står för Kristliga Föreningen för Unga Människor, vet muslimerna om det?

Sahar Khalili påstår att de bryter normer. Jag minns när det förekom massor med andra sätt att motionera. Det var spontanfotboll, brännboll, kurragömma, kull, rephoppning och mycket mer. Vi rörde oss alltid och blev inte skjutsade av föräldrar och fick inga bidrag från Allmänna arvsfonden eller någon annan och ingen organiserad hjälp, fast farsan fick betala någon krossat fönsteruta…

Blå gymmnastikskor i tyg höll nere kostnaderna för våra föräldrar. Samma skor användes för fotboll, löpning, gymnastik och allt annat. Tretorn var tillverkare, jag tror i Helsingborgs gummifabrik. Kinaimport var ännu inte uppfunnet och ivandarna bar samma kläder som vi och barnen blev svenskar.

Stockholm i Petterssons barndom

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Vart tog spontanidrotten vägen?

 1. Att det över huvud taget är några kvinnor vill satsa på idrott i framtiden när transvestiter får delta i kvinnornas sportgrenar år för mig en gåta .Angående dessa blå gymnastikskor minns jag att man hade dom tills stortånageln stack ut framtill .

  10
  1
 2. Gårdagens ungdomar lirade boll på närmsta plan, dagens ungdomar lirar boll framför datorn.
  Gårdagens ungdomar samlades på idrottsplatsen, lirade fotboll spontant, brännboll mellan huskropparna, hockey på isplättar föräldrarna spolade upp, pingis i källaren, hade snöbollskrig eller lekte kull på någons bakgård. Dagens ungdomar måste ha allt serverat på ett fat.
  Gårdagens ungdomar sket i religion, dagens (nåja, vissa) kan inte vara utan religiösa attribut ens på gymnastiken.
  Gårdagens föräldrar fick betala ungarnas utrustning, idag kan man låna på “friluftsbibliotek”.
  Gårdagens föräldrar ställde upp och skjutsade till matcher, dagens vill inte ens betala bussbiljett till grabben eller tjejen.

  10
  2
 3. Vi kunde själva gå, cykla eller åka kollektivt till träningar och matcher. Ingen kände sig otrygg. Ingen blev överfallen. Ingen blev rånad. Ingen blev våldtagen.

  HUR SER DET UT IDAG?? SLÄPPER DU IVÄG DINA BARN HUR SOM HELST??

  ONDSKAN FINNS IDAG ÖVERALLT!!!

  OCH DEN HAR BLIVIT INBJUDEN HIT AV DE GODA OCH NAIVA

  18
  1
  • Vi satt hemma och diskutera det häromdagen. Hade inte låtit barnen gå ut själva idag. Fan! En få gå tillbaka några år som man kunde det. Ja! Usch

   6
   1
 4. När jag var barn spelade vi fotboll på en liten plätt, inga föräldrar eller ledare. Hygienen hade vi inte en tanke på.
  På kvällarna då och då innan skolan sa mor till oss att tvätta fötterna. Ungar på den tiden hade ofta smutsiga ingrodda fötter.

  4
  1

Kommentera