Hovnegern Badin får minnessten

HISTORIA. Bloggen har i drygt tio års tid skrivit om Badin (Couschi), Adolf Ludvig Gustaf Fredrik Albert, som var född på den då danska ön S:t Croix runt 1747 och överfördes till Europa av kapten Ekberg och skänktes av danska statsrådet Reiser till svenska hovet och drottning Lovisa Ulrika. Han räknas som den första negern i Sverige.

Gustav Badin. Bild: Nationalmuseum

Gustav Badin, som ursprungligen hette Couschi, ligger begravd på Katarina kyrkogård men utan vare sig gravsten eller minnessten. Nu har Stockholms stad beslutat att en minnessten i hans namn ska uppföras på kyrkogården. Hans närvaro här på Katarina kyrkogård behöver synliggöras, säger Marie Cham, ordförande i Afrosvenskarnas riksorganisation. Tanken är att minnesstenen ska avtäckas den 9 oktober, på årsdagen av avskaffandet av slaveriet i Sverige, vilket skedde 1847 då den siste slaven i svensk ägo frigavs på ön Saint-Barthélemy, som då var en svensk koloni.

Katarina Kyrkogård ligger i anslutning till Katarina kyrka på östra Södermalm i Stockholm. Kyrkogården har gamla sedan 1300-talet. Det är kändisarnas begravningsplats. Några av dem som ligger begravda där är Michael Nyqvist, Lars Wivallius, Cornelis Vreeswijk, Stig Sjödin, Gösta Ekman (d.y.), Sven “Svenne Berka” Bergqvist, Tosse Bark, Johan Bergenstråhle, Anna Lindh, Per Anders Fogelström, Putte Wickman, Roffe Berg, Lasse Strömstedt, Emil Forselius, Kim Anderzon, Gustaf Sjökvist, Tomas Pontén, Bengt Elde, Per Ahlmark, Tomas Tranströmer, Anders Carlberg, Adam Alsing, Jan O. Karlsson, Sara Danius, Einár och Lars Gustafsson samt Gustav Badin.

Lovisa Ulrika, gift med kung Adolf Fredrik och mamma till Gustav III, bestämde sig för att göra ett experiment i uppfostringsväg med det svarta naturbarnet. ”Han skulle nämligen helt och hållet lämnas åt sin egen »goda natur», utan att denna i sin utveckling finge hämmas af någon aga eller tillrättavisning. Verkan häraf dröjde ej länge att visa sig. Den obegränsade friheten slog naturligtvis öfver i själfsvåld och till och med de kungliga prinsarna finge emellanåt höra sig tituleras med tillmälen sådana som »in skurk», munsjör snus”

Drottningen lät honom växa upp helt fritt och helt enligt sitt eget omdöme. Han var lekkamrat till kungabarnen och tilläts tala till dem och behandla dem på det sätt som han själv fann för gott. I bevarade texter beskriver flera samtida höga ämbetsmän Badins vilda manér och upptåg, inte utan en viss förfäran. Hans nymodiga, fria uppfostran höll dock inte riktigt i längden; man blev tvungen att tänka om och göra den mer “strukturerad”

På sin dödssäng befallde Lovisa Ulrika honom att rida till Fredrikshof och ur hennes byrå uttaga samt olästa uppbränna en mängd papper, hvilken befallning Badin. till alla delar verkställde. När Gustaf III, som gärna skulle velat kasta en blick i sin mors hemligheter, fick veta detta, sade han i vredgad ton till Badin: »Vet du, svarta människa, att detta kan kosta ditt hufvud.»

»Det är i ers majestäts våld,» svarade Badin oförskräckt, »men jag har ej kunnat handla annorlunda.» Genom Lovisa Ulrika erhöll han förläning på tvenne hemman på Svartsjölandet och Gustaf III tillade honom titel af assessor hvilken Badin likväl icke ville bära, utan svarade han alla som tilltalade honom därmed: »Har du någonsin sett någon svart assessor?»

Badin växte upp till en intelligent och pålitlig person med gott självförtroende och blev med tiden en aktad person. Han verkade som betjänt under fem kungar, fick flera fina titlar och var medlem i Sveaorden och benämns sekreterare i Timmermansorden. Han hade två gårdar på Svartjölandet och titulerade sig själv bonde.

Till sitt yttre var han liten och hjulbent. Ordensvurm i hög grad, innehade han värdigheter i en mängd mer eller mindre mystiska samfund, och han gick gärna klädd i frimurareuniform. Död d. 16 mars 1822.

Badin var gift två gånger men barnlös och dog den 16 mars 1822.

Runeberg.org 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Hovnegern Badin får minnessten

 1. Så afrosvenskarna bemödade sig inte med en insamling för att hedra den förste, notan skickas direkt till skattebetalarna.

 2. Apropå historiska personer, Hjalmar Olsson skriver en debattartikel om att vi borde fira Sverige 500 år i år:

  “Sverige fyller 500 år, men museerna, kyrkorna och biblioteken låtsas som ingenting. Kulturarvsinstitu­tionerna sviker sitt uppdrag, skriver Hjalmar Olsson, projektledare för ”Gustav Vasas intåg i Stockholm 500 år”.”

  “Det kanske mest beklämmande är att just de kulturarvsinstitutioner som minister Lind hänvisade till 2021 vänder ryggen till hela 500-årsfirandet. Man tycks inte kännas vid jubileumsårets speciella valör; kungavalet, självständigheten, intåget i Stockholm.
  ..
  Som projektledare för det civilsamhälleliga projektet Gustav Vasas intåg i Stockholm 500 år har det här ljumma intresset för att återberätta vårt lands och vår stads historia varit beklämmande att se. Vårt projekt samlar flera hundra historieintresserade re-enactors, historieberättare och enskilda som kommer att tåga genom staden den 24 juni, men när vi närmat oss museerna, kyrkorna och biblioteken, så har vi ofta mötts av en stängd dörr – man vill inte medverka i något 500-årsfirande.”

  Sverige 2023, institutionaliserad förnekelse av vårt ursprung. Svenskar finns inte.
  https://www.svd.se/a/2By6bR/debattor-sverige-fyller-500-ar-men-museerna-bryr-sig-inte

 3. Det GÅR att integrera OM man INTE tar emot för många och se som kommer VILL integrera sig med Sverige !

 4. Detta blir följande slutsats:
  – svenska kronan/staten var förtjust i invandring och ville experimentera redan då.
  – De företag i Sverige som idkade slavhandel är nu med deras ättlingar ägare till multinationella stora företag
  Wallenberg, De Geer mfl kända namn.
  – Dessa kända finans familjer fortsätter än i dag att styra vår/EU/Nato politik.

  11
  3
 5. Nu är de betydligt fler men traditionen fortsätter med att locka hit dem.

  5
  7

Kommentera