Myter för rysstroll – 8

UKRAINA. Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före invasionen hade en ström av desinformation banat väg för Rysslands attack. Under hela kriget har spårats och avslöjats Kremlvänlig desinformation.

För drygt ett år sedan inledde Ryssland ett oprovocerat anfallskrig mot sitt fredliga grannland Ukraina. Detta visade hela världen att den ryska regimens avsikt är att expandera det egna territoriet på andra länders bekostnad. I dag kämpar Ukraina fortfarande för sitt oberoende och fortsätter visa sin vilja och motståndskraft att stå emot det ryska angreppet.

Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före själva invasionen den 24 februari 2022 hade en strid ström av desinformation banat väg för Rysslands militära attack. Under hela kriget har det spridits Rysslandsvänlig desinformation. Nedan kommer del fyra av några av de seglivade myterna om kriget som aktivt sprids av Kremls kanaler för desinformation.

Myt 8: Ryssland utkämpar ett heligt krig mot satanister i Ukraina för att skydda kristendomen och traditionella värden.

Även om dessa påståenden kan låta långsökta har Ryssland ofta hänvisat till en helig kamp mot Satan för att rättfärdiga kriget i Ukraina. I början av kriget skyllde den ryska regimen på Ukrainas oheliga samröre med underjordiska makter för att bortförklara ryska förluster på slagfältet. 

Ofta har regimvänliga opinionsbildare, särskilt Vladimir Solovjov, använt denna förvrängda verklighetsbild ihop med grundlösa anklagelser att Ukraina skulle ha försökt förinta den ortodoxa kyrkan. Denna manipulationsteknik började vinna terräng 2019 när den ortodoxa kyrkan i Ukraina beviljades status som oberoende kyrka och igen i november 2022, när den ukrainska regeringen tillkännagav att den skulle utarbeta en lag som förbjuder kyrkor med anknytning till Ryssland.

Utmålningen av Ukraina och dess allierade i västvärlden som gudlösa hedningar går hand i hand med kremlvänlig desinformation att västvärlden vill förstöra traditionella värden. I dag framställer sig Ryssland som beskyddare av dessa värden. De felaktiga påståendena om att skydda hotade värden bottnar i homofobi som ofta gränsar till ren hatpropaganda.

Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Myter för rysstroll – 8

 1. Denne Dahlberg som skriver en massa rysspropaganda är med största säkerhet en ryss hos Putlers propagandacentral som låtsas vara svensk.

  36
  10
  • Håkan, jag förstår inte vad USA:s bomber har med inlägget om rysstroll att göra. Har du svårt att hålla dig till ämnet?

   44
   12
   • Huvudämnet är kriget i Ukraina
    Eftersom du försöker förvränga allmänhetens uppfattning av krigshändelserna, så ser jag behovet av förmedling av korrekta informationer från kriget.
    Då mina inlägg här bland annat kommer från läckta dokument från underrättelsetjänst inom USA:s armé så bedömer jag dem som mycket trovärdiga.

    14
    43
   • Håkan, har du läst inläggen. Jag förvränger inget jag återger vad andra skrivit och länkar till källor.

    Du sprider rysk propaganda från ryska källor även om de inbland sprids av andra rysstroll.

    18
    6
   • Tovaritsch, bara för att det finns på internet så betyder inte det att det är sant.
    Dessutom kan du inte tro något om de dokument du hänvisar till eftersom de tog omvägen via Kremls propagandaavdelning innan de publicerades. Vad de egentligen säger vet inga förutom de amerikanska försvarsanställda som fick dem och Kremls propagandaavdelning och ingen av dessa kommer att tala om för dig vad det är.

    25
    8
 2. Fascismen gör vad den kan för att trixa bort verkligheten.

  Verkligheten är att ett land (Fascist Ryssland) har oprovocerat angripit ett grannland.

  Fascist Ryssland ligger bakom mycket av ondskan och terrorn vi ser idag.

  Kan det också vara så att de ryska fascisterna infiltrerat miljö och fredsrörelserna i Europa för att destabilisera demokratin?

  34
  12
 3. Oligarkerna roffade åt sig allt av värde. En la beslag på kyrkan. Den har stor rikedom. Patriarken står Putin nära. På en bild tillsammans syntes patriarkens klocka, miljonklass. Vidare avbildas de ihop så att patriarken står lite över. Symbolvärdet stort. Konstitutionen säger att patriarken ska ta över vid vissa tillfällen.
  Ukraina har brutit kontakten. Det kallas krigsivrarna för att de förföljer kyrkan på Tass propagandan
  Påven har fördömt invasionen. En delegation från Ukrainas kyrka träffade påven och bad honom medla så att de stulna barnen kunde återförenas med föräldrarna.
  Kyrkan, romersk katolsk och den ortodoxa ukrainska samarbetar aktivt. Man lämnar bidrag i sin lokala kyrka som sedan kommer fram direkt till behövande. Vi skänker till barnen. Prästen och den ukrainska kyrkan säger vad som behövs. Motståndet mot invasionen är kompakt på folklig nivå. Böner i kyrkan. Blågula band överallt och fortfarande aktuellt. De ukrainska barnen i skolan får synas och talar på spanska om hur det är för dem

  42
  10
   • Vilka stulna finska barn?!?
    Påstår du att svenska soldater eller myndigheter gick in i Finland under kriget och stal barn från finska familjer som de sedan deporterade till Sverige?

    20
    6
   • Vad surrar du om Svammel-Roland? Stulna finska barn?

    De finländska krigsbarnen skickades från Finland till Sverige under andra världskriget. Under vinterkriget 1939–1940 och fortsättningskriget 1941–1944 reste cirka 70 000 barn från Finland till Sverige. Det var barn från både finska (finskspråkiga) och finlandssvenska (svenskspråkiga) hem. Drygt 5000 återvände inte till Finland utan adopterades av sin svenska fosterfamilj eller fick stanna efter överenskommelse med barnens biologiska föräldrar.

    19
    5
 4. Stort tack för att Pettersson talar om sanningen hur det hänger ihop.
  Nobels fredspris till Pettersson och hans blogg.

  24
  26

Kommentera