Reaktorn i Oskarshamn stängs i 55 dygn

ENERGIPOLITIK. Oskarshamn 3 är en av världens tio största kokvattenreaktorer med en maximal effekt på 1450 MW. Reaktorn togs i drift 1985 och tiden från byggstart till att leverera el tog mindre än fem år.

Oskarshamn OK3

Klockan 16 på lördagen kopplades reaktorn bort från elnätet. Till och med den 9 juni ska 2.234 underhållsarbeten genomföras. – Det är som en årlig bilbesiktning fast i jätteformat, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på OKG.

Över 1 000 extra specialister från flera länder deltar i underhållet. – Revisionen går i cykler. År ett är det kortare, år två är det mellanlångt och nu år tre är det längre, säger Désirée Liljevall.

Detta är planerat sedan länge och det svenska elnätet har tagit höjd för det här, säger hon.

Oskarshamns Kärnkraftverk

-Pettersson noterar att OK3, som har tyska Uniper som majoritetsägare och att OK3 stänger för underhåll samma dag som Tyskland stänger sin tre sista reaktorer för gott.

Varför äger Tyskland kärnkraft i Sverige men lägger ned hemma?

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Reaktorn i Oskarshamn stängs i 55 dygn

 1. Planerat underhåll på kärnkraftverk göres normalt på vårarna då smältvattnet från fjällvärlden fyller vattenmagasinen i norr.
  Självklart är inte dammarna längst upp i älvarna tillräckligt stora för att härbärgera allt vatten utan man måste släppa ner en del av volymerna nedströms.
  Praktiskt då att stånga av någon eller några reaktorer då turbiner turbinerna i vattenkraftverken snurrar.
  Dessutom lyckosamt att Ringhals 4 är tagen i drift.

 2. Dessa långvariga stopp kan även misstänkas göras för att höja inkomsterna. Underhållet som borde kunnat ske fortlöpande under produktionen och det märkliga elprisupplägget, gör nu att elbolaget tjänar mer på att stänga av reaktorer uner längre tider.
  55 dygn tycker jag det verkar som der tar i lite för ordentligt.

  8
  1
 3. “svenska elnätet har tagit höjd för det här, säger hon”: Går tydligt att se på spotpriset att just höjning har skett !!!!

  14
 4. Lustigt sammanträffande dan efter Tyskland stängde sina 3 sista kärnreaktorer, man kan väl INTE tänka sig att det har med en viss prissättning att göra ????

  15
  1
 5. Ja orsaken är Centerpartiet det var ju dom som drev en folkomröstning om kärnkraften .. då hade man tre möjligheter att rösta på ja och nej samt vadå ?
  Att man hade tre linjer i omröstningen var bara för att kunna manipulera val resultatet och Centerpartiet var det parti som ständigt och jämt sabotera kärnkraft och energiförsörjning i Sverige. Maud Olofssons blev ju lndustr ministern. Och dom turens gjorde att Sverige köpte tysk kol kraft enbart för att lägga ned ! Som kostade svenska skattebetalare miljarder . Samtidigt som man tvingade tyskarna till ett besvärande beroende av rysk gas .

  20
  • Alla valbara alternativ var för avveckling på olika sätt. Fanns ingen möjlighet att rösta FÖR kärnkraft, men pga massiv propaganda hade nog folket röstat nej iallafall.

 6. Som brev på posten kommer nedläggningen kärnkraft i Tyskland att öka priserna på el i Sverige.
  För de kommer inte att täcka bortfallet fast de eldar på med brunkol idag. Miljö mupparna i Tyskland och Sverige jublar väl nu när de eldar med fossila bränslen. Undrar om Greta planerar någon demonstration eller uttalande om den Tyska brunkolens ökning.

  24

Kommentera