Wagnerdesertören Andrej Medvedev gripen i Sverige

UTRIKES. Tidigare Wagnerbefälet Andrej Medvedev, 26, väckte stor uppmärksamhet när han flydde från Putins Ryssland och sökte politisk asyl i Norge i januari. Nu meddelar människorättsorganisationen som bistår honom, Gulagu.net, att han gripits av svensk polis och sitter på Migrationsverkets förvar i Göteborg. 

Medvedev tog en buss till Sverige eftersom han fick höra att cigaretterna är hälften så dyra här – och greps av svensk polis efter att ha missat bussen hem, uppger Gulagu.net på Telegram.  

”På kvällen den 6 april ringde Medvedev Gulagu.nets heta linje från utvisningsförvaret i Göteborg, och sa att han för två dagar sedan åkte från Oslo till Göteborg för att köpa billiga cigaretter. Andrej förklarade att han i Norge köpte ett paket cigaretter för 158 kronor medan man i svenska Göteborg, enligt hans bekanta, kunde köpa liknande cigaretter för 60 kronor”, skriver Gulagu.net i inlägg på det sociala nätverket Telegram under torsdagskvällen. 

Enligt organisationen ångrar sig det tidigare Wagnerbefälet nu bittert över tilltaget. Han kontaktade Gulagu.net via en gammal knapptryckstelefon som de intagna kan sätta sina sim-kort i. Han ska ha berättat att han inte visste att det var otillåtet att lämna Norge under pågående asylprövning för Vladimir Osetjkin, som driver Gulagu.net.

”Andrej Medvedev bad om ursäkt och ville få en chans att återvända till Norge till huset där han bodde. Han är tacksam mot Norge för mottagandet, hjälpen och stödet och lovar att inte göra något liknande i framtiden”, skriver Gulagu.net på telegram.

***

TIDIGARE 2023-01-18 Wagner-desertör tog med sig USB-minnen till Norge

UTRIKES. Andrej Medvedev, som natten till fredag deserterade från den ryska paramilititära Wagnergruppen och flydde till Norge, tog med sig elektroniskt material när han flydde.

Andrej Medvedev

Han har haft med sig en del USB-minnen, säger hans advokat Brynjulf Risnes till norska VG.

Tidigare har Medvedev uppgett att han bland annat har videoklipp på avrättningar.

26-årigen har i en intervju berättat att han skickade ett sista sms till sin flickvän, där han skrev ”jag älskar dig”, innan han kastade mobilen och flydde över rysk-norska gränsen.

Norska UD bekräftar att han sökt asyl i Norge. Enligt polisen kommer han att förhöras om sin roll i Wagnergruppens aktiviteter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Wagnerdesertören Andrej Medvedev gripen i Sverige

 1. “Medvedev tog en buss till Sverige eftersom han fick höra att cigaretterna är hälften så dyra här” så kan det väl aldrig vara? För isf behöver vi genast öka tobaksskatten…. vi behöver degen…….. det mesta andra som kan köpas lagligt i Sverige kostar skjortan…… jmf med andra länder….pga skatterna……

 2. Konstigt att en viss, icke nämnd, inte vill utvisa honom tiilbaks hem till det jordiska paradiset han ursprungligen lämnade ? Är det så att inte ens denne herreman vill utvisa en orc tillbaks till Mordor ?

  7
  1
 3. Var i glödheta gör han i Sverige, returnera till Norge omgående. Det behövs ingen asylprövning i Sverige.

  21
 4. Hur fan “lyckas” polisen gripa den ende olaglige utlänningen som ska skickas till Norge i Göteborg men missar de 1000-tals andra som ska skickas till långtbortistan?

  46
  1

Kommentera