Ramadanpaus

Vi som älskar brittisk fotboll har fått lära oss ett nytt ord. Ramadanpaus.

Brittiska Premier League har fr.o.m. i år gått islam till mötes, genom att införa en kortare paus i matchen så att spelare med muslimsk tro ska få i sig lite näring.

Som alla vet ska muslimer under ramadan undvika att äta och dricka under dygnets ljusa timmar. Sena kvällar och nätter är det dock fritt fram att förlusta sig med både mat, dryck och sex.

Än så länge har inte den brittiska fotbollen lagt om matchprogrammen för att anpassa dessa efter muslimska högtider, men väl under matcherna har man nu infört en paus för att lagens muslimer ska få i sig lite nödvändig vätska. Som den svenske fysioterapeuten Jacob Gudiol sade till SVT 2018. “Det som kan bli problematiskt under ramadan är främst att man inte dricker vilket kan leda till uttorkning och då går prestationen ner betydligt”.

2021 började man i Premier League titta på det här med ramadan och fasta. Efter en uppgörelse med den muslimska delen av Storbritannien tilläts muslimska spelare att göra ett uppehåll från fastan för att få i sig vätska och näring i samband med matcher. Som den från det muslimska Mali bördade fransmannen Abdoulaye Doucouré sade i ett inlägg på Premier Leagues officiella webbsida: “Min religion är den viktigaste detaljen i mitt liv. Jag sätter min religion först, sedan kommer mitt arbete”.

Känns de orden igen från övriga samhället?

Nu har Premier League gått islam till mötes genom att införa pauser för fastande muslimer. Det rör sig om ett fåtal spelare i brittiska ligan, vars religion nu påverkar samtliga lag, samtliga spelare och givetvis de hundratusentals fans som varje matchdag befinner sig på arenorna.

I nämnda fransmannen Abdoulaye Doucourés hemland, väljer ligan att inte gå islam till mötes. De spelare med muslimsk bakgrund som väljer att fasta ställs istället utanför matchtruppen. Med orden “Fotbollen tar inte hänsyn till spelarnas politiska, religiösa, ideologiska eller fackliga överväganden” överlåter man till spelare, ledare och föreningar att ta hänsyn till gällande regler.

Att just traditionsbundna England är det land utanför den muslimska sfären som går islam till mötes förundrar nog många, men med tanke på att just England var det enda land, vars liga införde ett knäböjande mot rasism i både liga, inför landskamper och även i senaste VM, måste frågan ställas om andra aktörer är påtryckande i detta?

Premier League har flera ägare med rötterna på den arabiska halvön, flera sponsorer från muslimska länder och arabiska intressenter är villiga att spendera miljarder på att köpa storspelare från de stora ligorna.

Ännu ett prov på hur islam påverkar det västerländska samhället.

8 thoughts on “Ramadanpaus

 1. Det finns undantag i koranen för ramadan. Om man är ung, sjuk eller gammal. De kan väl bara lägga till fotbollspelare också.

  22
  1
 2. Otroligt. Varför ska allting anpassas till dessa varelser ??
  Små steg varje gång och snart har dom tagit över hela vårt samhälle. Undrar vem som ska jobba och betala skatt för det är dom ju inte så intresserade av…….

  32
  2
 3. Detta trams kommer fortsätta eskalera.

  Gunnar Sandelin, fd. SVT-journalist, ramar in vänsterstollarnas indelning av människor, det som dom själva klagat på att SD gör, det gör dom ju faktiskt själva. Gunnar är numer persona non grata i det offentliga samtalet, vad jag vet.

  Fredlösa och förhållandevis maktlösa: Vita, medelålders, heterosexuella män.
  Fridlysta och dom som har den största delen av makten: Resterande delen av befolkningen.

  Bonus: Journalisterna ljuger och luras. Här är deras 15 knep. Public service värst?

  10
  2
 4. Spelar ingen roll
  Den så kallade kraftiga demagogiska förändringen har redan lämnat europas befolkning i ett extremt utsatt läge.
  Inget politiker känns vid, vilket inte ändrar fakta om deras görande

  24
  2
  • Varför skulle politikerna kännas vid problemen. Det är ju de som fullt medvetet har planerat och genomfört den politik vi nu ser resultatet av. Det är ingen naturlag att det väller in MENA-folk till Sverige.

   27
   1

Kommentera