Sveriges stöd till Ukraina är hittills 21,5 miljarder

BISTÅND & SKATTER. Sedan Rysslands onödiga och olagliga, fullskaliga invasion av Ukraina inleddes för drygt ett år sedan har Sverige skickat över 21,5 miljarder kronor. ”Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad”, skriver regeringen på sin webbplats.

Det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina uppgår till drygt 16,9 miljarder och 4,6 miljarder kronor i humanitärt stöd sedan kriget inleddes 24 februari 2022. Utöver det ger Sverige sedan många år ett omfattande bistånd till Ukraina, både när det gäller reforminriktat utvecklingssamarbete och humanitärt stöd.

Andelen av det militära stödet som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av ca 15,6 miljarder kronor.

Stödet av vapen och utrustning inkluderar artilleripjäser (Archer), stridsvagn 122 (Leopard 2), granatgevär (Carl Gustaf) med ammunition, pansarskott (AT4), pansarvärnsrobot 57 (NLAW), automatgevär, minröjningsutrustning och stridsfordon 90 (CV 90), hjälmar, avancerad ammunition, sjömålsrobot 17, pansarvärnssystem, personterrängbilar, vinterutrustning, riktmedel, kroppsskydd, tält, maskeringsnät och luftvärnssystem.

Mer information om vapen och utrustning

-Pettersson säger att 21,5 miljarder kronor är mycket pengar, men jämfört med vad vi lägger på bistånd, EU och FN varje år är det som en piss i Mississippioch billigt för Europas frihet.

Ansvarsutkrävande för Rysslands brott mot folkrätten är en central fråga för Sveriges regering. Det är viktigt för upprättelse och rättvisa för Ukraina som stat och för de människor som faller offer för Rysslands krigsförbrytelser, men också för upprätthållandet av den regelbaserade världsordningen. Sverige stödjer en rad olika initiativ på området.

Sverige har skickat 50 st stridsfordon CV90v till Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Sveriges stöd till Ukraina är hittills 21,5 miljarder

  1. Sverige skall naturligtvis ge humanitär hjälp till både Ukraina och Ryssland!
    Sen hur mycket är en helt annan sak, det skall naturligtvis vara inom rimliga proportioner.
    Vi ska naturligtvis inte utarma oss själva bara för att hjälpa andra länder!
    Och fem miljarder i humanitärt stöd låter väldigt mycket för ett litet land som Sverige.

    Och dessutom skänker dom bort ytterligare drygt 15 miljarder till Ukraina!
    Detta är naturligtvis fullkomligt galet.
    Jag undrar hur många miljarder som hamnar direkt i fickorna på Zelensky och hans kumpaner?

    36
    44
    • BSS, troligen hamnar något av biståndet i Ukrainas lednings fickor, men troligen försumbart mot det som Rysslands ledning stjäl från ryska folket. Volodomyr Zelenskyj har varit verksam i det privata näringslivet och tjänat egna pengar. Det kan man knappast säga om Putin.

      Ukraina är en demokrati även om det finns brister men de är på rätt väg.
      Ryssland är en diktatur på väg åt helt fel håll.

      34
      16
  2. 21,5 miljarder är inte mycket för ett verkligt problem. Tänk på alla miljarder vi slänger ut för klimatfantasierna.

    26
    15
  3. 21,5 miljarder kronor. Det vore nästan 72 000 kronor för var och en av våra fattigpensionärer. Många av dem utslitna efter ett helt arbetsliv slit och släp. Ytterligare en fråga där betalaren kommer sist.

    Tänk vad bra vi hade haft det om vi sluppit alla smilande landsförrädare till giriga politiker och istället haft politiker som värnade folket och landet.

    35
    27
    • Våra nyanlända kostar ingenting, för dom blir ju en ”vinst” längre fram, eller? Hade det varit Sverige som blev angripet som hade nog vi varit tacksamma för varje krona som vi fick, eller tror du 5st tanks på Gotland räcker?

      22
      6
    • 21 miljarder…Från ett land som kämpar med
      vårdköer, bostadsbrist,
      skolan, kriminalitet och
      fattigpensionärer. Inte illa. Ge bort ändras pengar. Arma land.

      26
      24
      • Kaj, Sveriges bistånd under år 2023 är ungefär 56 miljarder och har så varit år efter år, jag hoppas att en stor del av pengarna tas därifrån.

        Tyvärr så tror jag inte vårdköer, bostadsbrist, skolan och kriminaliteten kan avhjälpas med mer pengar. Det är andra problem med dessa verksamheter.

        Pensionerna går och höja med mer pengar men då uppstår andra problem som att de som jobbat hela livet inte får högre pension än de som inte arbetat.

        20
        6

Kommentera