Sveriges reformförmåga är borta

Sverige är inte längre i blickfånget för vetenskapen och de reformer som en gång gjorde oss berömda. Numera blickar man istället mot andra länder, skriver nationalekonomen Andreas Bergh och statsvetaren Gissur O Erlingsson på DN debatt

De sista två decennierna under 1900-talet klarade Sverige av att skapa förutsättningar som gjorde att vi klarade finanskrisen 2008-2010 bättre än de flesta. Genom en rad reformer utvecklade Sverige sin välfärd, men den perioden är numera historia. Bergh och Erlingsson är minst sagt kritiska. Högst upp på listan över förklaringar står det politiska landskapet.

Många reformer kunde få stöd på båda sidor av blockgränsen. Sverigedemokraternas entré i riksdagen och tilltagande väljarstöd har inneburit att detta sätt att bygga stöd för reformer inte längre fungerar

Så är det. Sedan 2010 har allt handlat om att stöta bort och förtala SD. Inget har varit mer prioriterat hos de sju partierna i 7-klövern och diverse statliga myndigheter. När de borgerliga partierna nu lagt prestigen åt sidan och bjudit in SD, så återstår frågan om det är för sent eller om Sverige åter kan trona som ett reformvänligt land.

DN

8 thoughts on “Sveriges reformförmåga är borta

  1. “förtala SD” inget konstigt med det, partierna har olika åsikter och förslag. Att M och kompani nu samarbetar är inget konstigt det heller, det är de borgliga möjlighet att påverka vår politik. Det är inte synd om SD. Jag kommer ihåg hur alla partier var emot Haglund och Kommunisterna förr, alla var emot Haglund och nästan hånade honom.

    1
    15
  2. Men det borde tillochmed världsfrånvända vänsterfeminister förstå att det inte fungerar att Sverige är hela världens socialbyrå med en promille av jordens befolkningen. Pengarna tar naturligtvis slut. Räcker inte ens till urinvånarnas pensioner.

    40
    1
  3. Ja att SD har dom skarpaste politikerna i Riksdagen har väl bara kändiseliten missat?

    39
    2
  4. Reform utbildningen på Södertörns Feminist högskolan är tyvärr redan fullsatt och bokad.

    32
    1
  5. Ur texten: “Sedan 2010 har allt handlat om att stöta bort och förtala SD. Inget har varit mer prioriterat…“
    Krönikören Bitte Assarmo i Det Goda Samhället är inne på samma sak, att man måste ifrågasätta SD-kritikernas agenda och deras lojalitet.

    “Trots alla identifierade problem med mångkulturen skriker de som om elden vore lös, och som om det vore helt problemfritt med klankriminalitet, hedersvåld, månggifte och andra företeelser som kommit utifrån och förändrat stora delar av vårt samhälle. Det är ungefär lika begåvat som det där kändisuppropet för ett antal år sedan, då Kjell Bergqvist med flera andra överprivilegierade och dumdryga kändisar självrättfärdigt samlades under parollen ”Vad som helst utom SD”. Vad som helst? En återuppstånden Idi Amin? En ny Stalin? Talibaner? En ayatolla? En fascistisk militärjunta? ”Vad som helst utom SD”. Det kan vara det mest imbecilla som kommit från kändiseliten, fram till att Henrik Schyffert började dilla om pizza och Netflix…. inse att det Jomshof och hans parti hävdar redan nu är verklighet för väldigt många svenskar.“
    https://detgodasamhallet.com/2023/04/01/bitte-assarmo-kritiken-mot-sd-ett-osakligt-kanslosvall/#more-69551

    51
  6. Har ju inte DN men när det gäller vetenskap så är det nog mer en fråga om vad som prioriterats och vilka ledare som tillsats på universiteten. Pengar som kunde gått till innovation och upptäckter har gått till politiskt korrekt trams, genus och könsrepresentation. B-lagets snålskjuts tar slut när A-laget fått jobb i mer meritinriktade länder.

    43
    0

Kommentera