Rekordhög import räddade den svenska elförsörjningen

ENERGIPOLITIK. I december 2022 var elförbrukningen sju procent lägre än föregående år och det var nog tur. När behovet var som störst i vintras importerade Sverige el motsvarande tre kärnkraftsreaktorer, uppger Svenska kraftnät enligt TT. Det är en rekordhög siffra.

Kraftledning. Foto:Tomas Ärlemo

Den högsta elförbrukningen nåddes mellan klockan 09 och 10 den 16 december. Då använde svenskarna 23.900 megawattimmar, klart lägre än förra vinterns toppnotering på 25.600 MW.

Hade inte svenskarna dragit ner på förbrukningen hade det kunnat bli kritiskt. Svenska kraftnäts driftschef Pontus de Maré konstaterar dock att det fanns importkapacitet kvar och att myndigheten aldrig var nära att behöva koppla bort elen.

-Pettersson säger att det är tur att de som vill koppla bort kraftledningarna till andra länder inte fick sin vilja igenom, men det hade som påpekats varit bra att ha de nedlagda kärnkraftsreaktorerna nu.

Till importen ska läggas att Oljekraftverket i Karlshamn kopplades in då och då.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Rekordhög import räddade den svenska elförsörjningen

 1. Sossarna borde dödskallenärkas, som part!

  De är ett gift för mänskligheten!

 2. Det lär ha varit i Januari 1987 – eller januari 2010 som den svenska effektförbrukningen peakade med 28 000 MWh

  Men 1987 fanns det 12 kärnreaktorer som körde för fullt och 2010 saknades bara B1 o B2.

  INTE vid något av dessa tillfällen behövde Sverige importera smutsig el från fulkol på kontinenten men vi fick lite bidrag från Norge.

 3. Nja, jag vill i och för sig inte att vi helt skall stoppa import/export av el men dagens konstruktion där vi snarare importerar höga priser än importerar el (eftersom vi oftast exporterar) är helt åt skogen.

  Dessutom, det kanske inte hade varit helt fel med en full elkris med sammanbrott i kraftnätet för då skulle kanske regeringen få lite eld i baken och återställa våra kärnkraftverk lite snabbare. F.n. verkar allt vara oääääändligt svårt och vartenda steg i rätt riktning är kantat av ooooerhörda svårigheter.

 4. Säger en hel del om alla vansinniga beslut som den förra regeringen åsamkade Sverige
  med!

  14
 5. Import som vi skickar vidare till andra länder inom snEU, lika Norge köper av oss och skickar till UK och skalar av mellanskillnaden av priset just då?

 6. Kan detta verkligen stämma???

  (MP) har ju sagt att vi aldrig haft så mycket el och att vi är EUs största exportör.

  LJUGER (MP)????

  Finns det fler LÖGNER gömda i (MP)s retorik? Hur är det med klimatet, våtmarker, skogen, reduktionsplikten, folkutbytet, kalkbrottet i Slite, ……… osv???

  22
  1
 7. Det är det här som är konsekvenser av den lögnaktiga politik som Sossar och Miljöpartister lurat Svenska folket med.
  POLITIKSKAM kallas det.
  Alla andra skam är politiskt lursvammel.

  27
  1

Kommentera