Slut på Finlandiseringen – Putin fick Natofieringen i stället

HISTORIA. Uttrycket ”finlandisering” syftar på en mindre stats politiska anpassning gentemot en stormakt, och har fått sitt namn av Finlands undfallande hållning mot Sovjetunionen under tiden efter andra världskriget fram till våra dagar. Finlandisering är ett av den finländska politiska historiens mest centrala begrepp, men rätt okänt för de yngre generationerna som inte upplevt kalla kriget.

I korthet syftar finlandisering på en sådan utrikespolitisk linje som dikteras av rädsla för Rysslands reaktioner.
Under perioden efter andra världskriget slut och fram till Sovjetunionens fall måste Finland mer eller mindre söka godkännande för sin utrikespolitiska linje på Sovjets ambassad på Fabriksgatan i Helsingfors.

Ändå hade Finland tur efter krigen, landet blev självständigt till skillnad från baltstaterna och Östeuropa som hamnade under Sovjet/Rysslands stövlar.

Efter Ungerns och Turkiets godkännande av Finland som medlem i Nato kommer Finland att vara fullvärdig medlem om några dagar och snart är även Sverige medlem säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

-Pettersson menar det är ett totalt misslyckande för Vladimir Putins och hans hot mot Finland och Sverige. Putin saknar “finlandiseringen” av Östeuropa när många länder väljer den fria och demokratiska västvärlden med dess brister i stället för diktaturen i öst med dess mångdubbelt större brister.

***

Putin har grävt en grop åt sig själv

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Slut på Finlandiseringen – Putin fick Natofieringen i stället

 1. Det var ju ganska mycket av “Finlandisering” i Sverige också på Sovjet-tiden, och vi hade ett SVT som mer eller mindre hyllade dåvarande Sovjet.
  Och alla barnprogram på den tiden skulle vara från öst-staterna. Amerikanska barnprogram var mer eller mindre “förbjudna” hos SVT, det enda undantaget var Kalle Anka på julafton, därav den svenska traditionen att se Kalle Anka på julafton.
  Men efter kommunismens fall såg jag något jag aldrig trodde jag skulle få se, en nyhetsuppläsare i SVT som kallade det för “kommunistdiktatur”, det var lika overkligt som att MP skulle vilja minska invandringen.

  • Vi fick ju även brasilianska och indiska långfilmer förutom tecknat från ryssland och tjeckoslovakien

 2. Att Finland blir medlemmar i NATO gör inte så mycket skada för Fascist Ryssland.

  Det är Sverige som är bekymret! Fascist Rysslands plan är att ta över hela södra Sverige och få tillgång till Nordsjön. Gotland och Öland kommer att kunna ge Kaliningrad en ny era samt att man ringar in Baltikum för ett kommande erövringståg.

  Turkey och Ungern kommer att bromsa Sverige från NATO medlemskap så länge som möjligt på order från Fascist Ryssland och den ONDE HIMSELF!

  7
  5
 3. Kekkonen regerade i 25 år. Han var populär bland ryssarna, men blev på slutet dement. När han omvaldes fick han en gång över 70% av rösterna var ändå missnöjd över att han inte fick 90%. Centerpartiet utnyttjade utrikespolitiken till max, när K drog sig tillbaka ville gamla “Sovjetpolitiker” som Karjalainen efterträda K. Karjalainen hade åkt fast för rattfylla och tänkte ställa sig som efterträdare. Hans dotter fattade att gubben var så nersupen att han inte ens kunde lära sig trafikmärken, till ett nytt körkortsprov. Bägge barnen till dessa politiker ingrep och skandaler undveks. Koivisto som efterträdde K. var en stor politiker, hamnarbetare i ungdomen, soldat i Lauri Törnes specialförband under kriget. Koivisto inskränkte presidentens makt vilket behövdes då spåren efter Kekkonens era förskräckte. Finland är en stark demokrati, president och riksdag väljs utan procentspärr i direkta personval. Skulle Sverige haft direkta personval hade läget varit annorlunda i detta land.

  12
  • Ja Finnar dom gillar vodka har ja hört!!
   Skall ni hämnas på rysslan nuu?
   Köp lite fler svenska jord fräsar ni kommer säkert att behöva dom

   2
   3
  • Här hade det totalhavererat. Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt hade valts till president. Jag har trots allt en känsla av att det är bäst att ha kvar nuvarande statskick.

 4. Nu är det så att värden har en jätte möjlighet att neutralisera det hot som den stora grannen utgör..
  Ukriana ger oss en möjlighet att ersätta den stora grannen Ryssland med massor av småstater som grälar med varandra !! Detta utan att det kostar Europa något blod.. !!
  Ukriana har ju en orsak att ge igen den svält som Stalin skaparen! Och det är på tiden att Ryssland Sovjet får skördat det man sått . Det enda det kostat Europa är vapen från våra vapensmedjor

  7
  5
 5. drull-putte lyckas inte med nått vad det verkar, men vi kommer snart få höra att det är en del i hans fantastiska plan.

  16
  8
 6. Finland vet om sin stora granne Ryssland, tror inte dom vill stöta sig med dem.
  Finland kan stoppa Natos närmande mot Ryssland.
  Stort ansvar ligger nu på Finland.

  8
  20
  • Oscar, Nato kan inte komma mycket närmare Ryssland än med Finlands 134 mil långa gräns och det är inte Nato som är problemet.

   Nato-landet Norge har haft gräns mot Sovjet/Ryssland sedan 1949 utan problem, så kan det vara med alla länder om Putin lugnar ned sig, följer avtal och bygger upp sitt eget land.

   19
   8

Kommentera