Ukrainas tre alternativ i kriget

UKRAINA. Ukraina har tre val, fredssamtal är inte ett av alternativen. Enligt tankesmedjan ISW är Ukrainas bästa alternativ ”att inleda successiva motoffensiva operationer”. Både Ryssland och Ukraina har haft stora förluster, men kriget har gått särskilt dåligt för Ryssland som haft flera stora motgångar på slagfältet och inte heller lyckats uppnå något av sina bredare mål. Med det sagt, visar den ryska presidenten Vladimir Putin inga tecken på att ge upp sin aspiration om att vinna mark i de östra städerna Bachmut och Avdiivka.

Enligt en ny analys av tankesmedjan the Institute for the Study of War, ISW, står nu Ukraina inför tre val – och fredssamtal är inte en del av dem.

”Detta skulle kunna vara ett tillfälle där Putin förstår att Ryssland inte kan tvinga till sig Ukrainska territorier med våld, utan att man måste försöka hitta en kompromisslösning. Men uppenbarligen har ännu inte kommit fram till det”, skriver tankesmedjan. Med detta i åtanke menar man att ett ett alternativ för Ukraina skulle kunna vara att sluta strida helt och hållet medan ryssland fortsätter sina mark- och luftattacker – vilket ISW menar skulle ”leda till ett katastrofalt nederlag”. 

Strida mer begränsat – Det andra potentiella tillvägagångssättet som man menar att Ukraina har, är att fortsätta strida men mer begränsat och framför allt fokusera att hålla fast vid det territorium som man för närvarande kontrollerar.

Samtidigt menar man att detta potentiellt kan ”uppmuntra Putin att fortsätta sina strider och sin strävan efter militär seger.” 

Inleda motoffensiv – Det tredje alternativet är att Ukraina ”inleder successiva motoffensiva operationer med det dubbla syftet att övertala Putin att acceptera en kompromiss eller att skapa militära förutsättningar som är tillräckligt gynnsamma för Ukraina så att man tillsammans med sina västliga allierade sedan effektivt kan frysa konflikten på egen hand.”

Ukraina har fortsatt att försvara Bachmut, som de senaste månaderna har sett hårda strider i kriget – samtidigt som experter menar att staden har en liten strategisk betydelse. 

ISW:s bedömning antyder på att Ukraina behöver flera segrar för att kunna skapa möjlighet till förhandling eller möjlighet att få Putin att ”acceptera ogynnsamma militära krav – utan en formell uppgörelse.”

Den ryska budgeten fortsätter att spegla de totala kostnaderna för Rysslands krig i Ukraina. Bloomberg rapporterade den 28 mars att Ryssland har klassificerat en oöverträffad tredjedel av hela sina budgetutgifter och noterade att de klassificerade utgifterna den 24 mars är dubbelt så höga som de var under samma period 2022. Bloomberg fann också att ryska försvars- och säkerhetsutgifter är den näst största budgetkategorin efter utgifterna för sociala program.

Striderna i Bachmut har orsakat stora förluster för Wagnergruppens styrkor, enligt den paramilitära styrkans chef Jevgenij Prigozjin. Han hävdar även i en inspelning Reuters tagit del av att man ”nästintill utplånat den ukrainska armén”. Enligt uppgifter från Moskva pågår gatustrider i Bachmut, dock utan att ryska trupper ännu lyckats omringa staden.

-Pettersson tycker det är märkligt att ryssarna inte avancerar när de näst intill utplånat Ukrainas armé…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Ukrainas tre alternativ i kriget

 1. Putin är och förblir en självförvållad förlorare. Det är bara en fråga om tid, agonin är anträdd. Globalt är Putin i stort sett redan en paria. Även om Putin piskas gul och blå förblir han färglös.

  15
  11
 2. Enligt Stoltenberg så får Nato slut på 155mm artilleriamunition till sommaren med Ukrainas nuvarande förbrukningstakt.
  Fransmännen skulle tydligen öka sin tillverkningstakt från 1000 granater i månaden till 2000.
  Enligt Scott Ritter tillverkar Ryssland över 400000 granater i månaden.
  Det säger en del av hur detta krig kommer att sluta.

  19
  25
  • Mikael, det enda säkra man vet här i livet är döden, skatterna och att den dömde pedofilen Scott Ritter går Putins ärenden.

   18
   15
  • Håkan, läs hela ISW:s rapport, den är betydligt mer utförlig än min och SVT:s sammanfattning och betydligt ärligare än TASS.

   16
   13
 3. Putte har offrat alldeles för många unga soldater för att dra sig tillbaka och därmed göra attacken helt meningslös med många döda ! (?)

  Putte kan sannolikt inte vinna sitt “veckolånga” krig (?)

  Vad kan Putte göra förutom att trycka på knappen för neuklära missiler ?

  7
  16
  • Ps: Med tanke på hur lågt människoliv tycks vara värda i Putte värld så kanske det blir knappen ändå till slut ?

   6
   18
 4. Och Rubeln blir ju starkare för varje dag som går enligt Puttes fotfolk här på bloggen

  19
  7
 5. Kina har inget intresse i att satsa på en förlorare, de är affärsmän först och främst.

  19
  10
 6. Putin har också tre alternativ.
  Haag, Atombomben eller få stöd av Kina.

  Att förlora Krim är inget alternativ.

  16
  14
  • Medans hela världen tittar på den rysk Ukraina konflikten pågår andra stora utspel runtom i världen.
   Rök och speglar av våra medier.
   Så länge våra medier inte rapporterar ärligt så förblir vi framförallt svenskarna totalt lurade.
   Försök att hitta vettiga alternativa och mainstream media och gör själv en sammanställd bedömning.

   7
   1

Kommentera