Hotet mot Finland aldrig varit så lågt som nu

FÖRSVAR. Det direkta militära hotet mot Finland har troligen aldrig varit så lågt som just nu, när de ryska baserna nära gränsen är tömda på både personal och material på grund av kriget i Ukraina. Det säger Mikael Wigell, forskningschef vid finländska Utrikespolitiska institutet i Helsingfors till SvD.

Finland. Finlands östra gräns drogs för första gången mellan Sverige och Novgorod 1323 i Nöteborgsfördraget. Den skär genom det nuvarande finska territoriet från nordväst till sydost, från Pyhäjoki i norra Österbotten till Karelska näset. Områdena söder och väster om gränsen, inklusive Viborg, tillhörde Sverige, medan områdena norr och öster om gränsen, inklusive de norra delarna av Finland, var ryskt territorium. I århundraden skulle gränsen som dragits i fördraget skilja två kulturer, religioner och språk, och dess effekter märks än idag. Finska dialekter kan grovt klassificeras i östliga och västerländska varianter i enlighet med denna gamla klyfta.

Det kommande Natomedlemskapet ökar tröskeln för ett angrepp ytterligare, anser Wigell.

Samtidigt skulle en situation där Sverige långsiktigt står utanför Nato medan Finland går med skapa problem i det militära samarbetet mellan länderna och i Natos planering för förvaret av Östersjöområdet, menar han.

Han påpekar att Sverige är mycket viktigt för den finländska försvarsplaneringen eftersom en stor del av alla varor som förs in i Finland går via Sverige och Göteborgs hamn.

-Pettersson menar att hotet mot andra länder, inklusive Sverige från Ryssland, aldrig varit så lågt. Världens på papperet näst största militärmakt, Ryssland, har helt enkelt inte resurser för mer än Ukraina.

Trots Sveriges relativt begränsade storlek rankas den svenska försvarsmakten ändå som nummer 25 i världen. Det är över bland annat Sydafrika, Danmark och Argentina. Totalt har Sveriges försvarsmakt, enligt uppgifter, ca 38 000 anställda, 204 flygplan av olika sorter, 121 stridsvagnar och 3 371 bepansrade fordon, 316 fartyg av olika slag och en försvarsbudget på 70 miljarder kronor.

Världens 10 mäktigaste arméer, 2022:

1. USA

Inga större överraskningar på förstaplatsen. USA har den överlägset största försvarsbudgeten på hisnande 770 miljarder dollar och intar topp tre i nästan samtliga kategorier.

2. Ryssland

Vladimir Putin sitter på den överlägset största samlingen av stridsvagnar, över 12 000, jämfört med USA:s dryga 6 000. De har också fler anställda, men räknas ändå som svagare än USA:s försvarsmakt. Mycket på grund av att deras budget på 154 miljarder dollar bara är en bråkdel av USA:s.

3. Kina

Kina har fler stridsklara soldater än både USA och Ryssland. Dessutom är de Nordkoreas bästa vän i arga leken mot USA.

4. Indien

Ett försvar som ofta glöms bort men som har mycket att göra, inte minst i relationen till Kina. I årtionden har de båda grannländerna bråkat om gränsen mellan dem. Indien har också långtgående konflikter med grannen Pakistan, vars försvarsmakt rankas som nummer 9 världen.

5. Japan

USA är det enda landet som någonsin använt kärnvapen mot en annan nation, och det var Japan som föll offer. I dag har länderna en stark relation då Nordkorea och Kina ses som större potentiella hot.

6. Sydkorea

Sydkorea har ett ständigt hot från norr i form av Nordkorea men i denna ranking är den södra delen av halvön överlägsen. Sydkorea kan stoltsera med att ha näst flest stridsvagnar av samtliga länder, endast slagna av Ryssland.

7. Frankrike

Frankrike kontrollerar Europas mäktigaste försvarsmakt enligt rankingen, och den är också väldigt involverad i bland annat forna kolonien Mali. den verkade dessvärre inte vara tillräcklig för att Macron skulle kunna avskräcka Putin från att ge sig på Ukraina.

8. Storbritannien

Britterna har en betydligt högre budget än Frankrike, men rankas ändå lägre i stridsduglighet. ”Rule, Britannia! Britannia rules the waves!” gäller uppenbarligen inte längre. Storbritanniens flotta återfinns först på plats 37 i rankingen.

9. Pakistan

Som tidigare nämnts har Pakistan och Indien länge varit indragna i en segdragen konflikt och i jämförelse med den extremt folkrika grannen i öst får Pakistan se sig slagna i nästan samtliga kategorier.

10. Brasilien

Brasilien rankas som Sydamerikas mäktigaste militärmakt, nästa sydamerikanska land är Argentina som i år placerar sig på plats 40. Det folkrika landet rankas naturligtvis högt i militär personal.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Hotet mot Finland aldrig varit så lågt som nu

  1. Enkla kommentarer.

    Ang USA så ska man inte glömma bort alla tiotals miljoner privata vapen, där många jägare och sportskyttar är väl så tränade om inte i militärt tänkande men i vapenhantering.
    Med andra ord så går dessa relativt snabbt att få in i en militär struktur med en kort träning.
    I Sverige räknar man med åtminstone en hel del av de 300.000 med jaktlicens.
    Dessa har bra lokalkännedom och ofta bättre på att pricka ett rörligt mål på 4-500 m än en genomsnittlig rysk soldat. Till detta bortemot 150.000 som är registrerade som sportskyttar (självklart en viss överlappning där). Totalt är det runt 1.500.000 vapen registrerade i Sverige.
    Liknande siffror som i Sverige kan man nog anta gäller även i Finland och Norge.

  2. The Rocket Man drömmer om kärnvapen, det är väl det han tränar allt raketskjutande
    till, det är tydligen viktigare än mat till folket. Alltså Nordkorea, det är lätt att jämföra
    vilken ideologi av dessa båda som gagnat folket!

    7
    1
  3. Intressant. Att Ryssland tömt sina baser tyder på att de troligen inte fruktar ett angrepp västifrån.

    8
    1
    • Ja det gick inte riktigt som Putin trodde .. det i sig är ju en orsak att han hela tiden svmlar om kärnvapen!.
      Problemet för väst är att Ryssland är ett stort land!
      Det går åt ganska många kärnvapen för att bränna bort Ryssland från kartan!

    • Vänta på vadå ?
      Putins tid är snart över och efterföljaren måste få Ryssland på fötter, och de vill nog inte fortsätta utvecklingen till ett U-land som bara exporterar råvaror.

      14
      7

Kommentera