Regeringen vill se krav för bidrag

BIDRAG. Moderaterna vill se krav på att personer som har försörjningsstöd ska ha en ”heltidsaktivitet”, meddelar Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson på en pressträff. Det beskrivs som ett första steg mot en svensk bidragsreform. – Vi vill återupprätta arbetslinjen, säger statsministern.

Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson. Pressbild Moderaterna

Aktiviteten kan enligt partiet bestå i samhällsnyttiga insatser, som att tillverka visir, men också utbildning, som att läsa svenska.

Svantesson säger att långtidsarbetslösa lämnas i passivitet och att det måste få en förändring.

Den vanligaste aktiviteten hos arbetslösa på Arbetsförmedlingen är ingen alls. Så kan vi inte ha det, man kan inte lämna människor åt sitt öde, säger Svantesson.

Antalet personer som tog emot ekonomiskt bistånd (socialbidrag) under 2021 var 340 000, vilket är den senaste siffran regeringen har. Den vanligaste orsaken är arbetslöshet.

Regeringen vill också införa ett bidragstak så att man inte kan ”stapla bidrag på varandra”.

Kravet på heltidsaktivitet ska vara just ett krav och om det bryts mot ska personen få minskad ersättning. Det handlar både om moral och rätt, enligt Svantesson. – Det finns inget som är så dåligt som att institutionaliseras i sin arbetslöshet.

En utredare får nu i uppdrag att ta fram lagförslag på hur systemet ska fungera. Uppdraget ska redovisas i april 2024 och ny lagstiftning skulle kunna träda ikraft 2025, enligt regeringen.

-Pettersson säger att det är självklarheter, synd att det tar så lång tid. Ett annat parti har föreslagit liknande system i ett årtionde men blivit kallade rasister för det.

Bidragstak, successiv kvalificering till välfärden och krav på heltidsaktivitet borde vara obligatoriskt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Regeringen vill se krav för bidrag

 1. Det kan väl inte finnas nån som tar detta på allvar? Det är bara ett symboliskt uttalande. En floskel. Regeringar gör såna här utspel för att låta handlingskraftiga.

  11
  1
 2. Nyhet från veckan:

  Lägst antal som försörjs av bidrag sedan 1990

  Nya statistik från SCB visar att antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag under 2022 var det lägsta sedan statistikmyndigheten började mätningarna.

  – Det är en minskning med 9,7 procent sedan 2021. Totalt var antalet helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag under 2022 det lägsta sedan mätningarna började 1990, säger Johanna Frodell, utredare på SCB.

  Sjuk- och aktivitetsersättning är den största ersättningsformen. Den minskade med 3,7 procent under förra året och har minskat med 50 procent sedan 2006.

  2
  13
 3. På landsbyggden bor det många människor som är i behov av bidrag, en del av dem vill inte flytta till jobb eller vidareutbilda sig. De tycker ibland att det är en rättighet att bli försörjda av andra.
  Sen tror jag inte att folk blir kallade rasister för att de tycker att människor skall arbeta, åtminstone är det inte många som säger så.

  6
  16
  • För inte så länge sedan bodde en minoritet av en minoritet i städer. Den absoluta majoriteten bodde i byar eller på landsbygden. De slet för sitt uppehälle men hade knappt något över. Sedan kom industrialiseringen och jordbruksarbeten omvandlas till industriarbeten. Fortfarande hyfsat fördelade över landet. Industrisamhället avlöstes av informationssamhället med kontorslandskap. Man har steg för steg flyttat jobb i allt högre koncentrationer.

   Det hela är lite lustigt för pandemin lärde oss två saker. Vi bör inte samlas i stora grupper. För många går det bra, om inte bättre, att jobba hemifrån. Biografer läggs ner. Distributionen av morgontidningar blir snävare och snävare. Hyran för företagslokal blir högre hela tiden. Men likt förb….. så koncentreras arbeten till ett fåtal orter. Orsak? Dåliga chefer som inte kan leda personal utan måste ha dem under näsan hela tiden.

   Nu kommer artificiell intelligens med stormsteg och majoriteten av arbeten kommer att automatiseras. Till och med allmänläkare kommer att ersättas av sensorer och AI. Fordon kommer att bli självkörande. När arbetslösheten bland infödda svenskar blir högre än bland ekonomiska migranter är kollapsen här. Utan att på minsta sätt vara socialist säger jag att vi måste på allvar fundera hur vi vill att framtidens samhälle ska se ut. Blir det globalisternas eller folkens?

   15
   1
   • Argus.

    Artificiell intelligens är bara ett påhitt, kommer inte att fungara så länge inte en progammerare finns(och då är det inte AI).
    En maskin kan inte tänka själv, förutom snabbt med det den har i minne, finns det inte i minnet hur gör den då?
    —————–
    De flesta tänker på snabba schackdatorer, som är programmerade från början för bästa drag.
    —————-
    Ponera att strömmen/elen tar slut/bryts, ska den då lära sig att leta efter den någonstans även om den går en stund på batterier.
    Detta är bara i fantasin för att äska pengar av forskare/it för att driva detta vidare.
    Robotar är bra på farliga/monotona/tunga jobb, programmerat själv ASEA robotar i industrin, visst de tar jobben som inte människan vill ha, men behöver övervakning oavsett vid drift när något går fel i hanteringen av gods/saker, det kan man inte lära dom, för det mesta stannar dom upp för en operatör ska åtgärda problemet.
    Självkörande bilar är ett annat kapitel som har många år kvar innan de kan köra på en omärkt skogsväg/vinterväg eller liknande.
    Framtidens samhälle ska inte styras av en liten elit som suger ut folket, EU/WEF/WHO m.fl..

    12
    1
 4. Om arbetslösa ska jobba så blir bidraget i praktiken en lön. Och då uppstår det ett läge där det finns två olika arbetsmarknader, en lönearbetsmarknad med höga löner och bra arbetsvillkor samt en bidragsarbetsmarknad med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Då ligger det naturligtvis i arbetsgivarnas intressen att så många som möjligt ska jobba mot bidrag istället för att jobba mot lön.

  Antagligen kommer vi också att se de arbetslösa bilda egna fackföreningar som strävar efter att höja deras lön (bidrag) och även annars förbättra deras arbetsvillkor.

  9
  2
 5. Då kanske man i staden jag bor i kan få se sly och gräs klippta som skymmer sikten i korsningar på många ställen och orsakar kollisioner Västmanland har Misteln som landskapsblomma tror tisteln skulle passa bättre. rent skrämmande så det ser ut

  19
  • De som idag jobbar med att klippa sly och gräs maskinellt med grävmaskin ska då kanske agera som chefer åt de arbetslösa som i framtiden gör samma jobb manuellt?

 6. 2 år, för något som ska fixas på max 2 månader, ut med dom på gatorna med piassavakvast och skyffel/järnkula runt foten, rännstenen nästa, vårsanden ska sopas upp eller den skygge ska svältas ut ur landet…
  Hur svårt kan det vara att göra detta på nolltid, eller är rasistkortet/PK/kränkt uppe på studs?????

  21
  1
 7. Ta bort bidragen och ersätt dem med skatteavdrag. Då kommer till och med lata primater arbeta. Tömma papperskorgar och rensa sly borde väl även en somalier klara. För övrigt anser jag:
  1) utvisning om inte samhällskontraktet fullföljs
  2) medborgarskap ska kunna återkallas
  3 negrer gör sig bäst i Afrika

  34
  2
  • Det veyigasteär ju att dra in alla bidragen ! Har man inte arbetat och bidragit till välfärden då bör man inte ha rätt till den. Bidrag är alltså ingen lön till toy Boys eller krigförande jihadister. Vi behöver helt klart inte koran kravaller
   Däremot behövs det uppenbart flera aktioner för att styrka åsiktsfrihet och religions frihet ! Stenkastning på polis är något som inte behövs eller skall tolereras.
   Det är ju helt klart att god het knarkande kärringar har infiltrerat rätts systemet ? Det är ju helt klart att kyrkan och kärrinarna i den fullständigt kapitulerat för dina toy Boys!
   Och det måste man ju sätta stopp för?

   11
   2
 8. Svenska folk,!!! Låt er inte luras. Kristersson.Löfven,Magdalena Andersson samt F.Reinfeldt är samma andas barn, inget kommer att hända. Importen, bidragen,daltandet med muslimer kommer att fortsätta, Vi Svenska Skattebetalare får fortsätta med att arbeta och BETALA BIDRAGEN till importerade parasiter år efter år.
  Ps Om du själv går på knäna skiter politikerna fullständigt i, det viktigaste är att importfolken trivs och mår väl.

  40
  1
  • ”Importen fortsätter” skriver J.R. l, och att för politikerna är ”det viktigare att importfolken trivs och mår väl”.

   ”Det går fort nu”, skriver Thoralf Alfsson, som tycker att SCB:s senaste statistik inte är någon rolig läsning. Sveriges hela befolkningsökning under förra året bestod av personer med utländsk bakgrund,- medans antalet etniska svenskar minskade med 16 189 personer, ökade samtidigt utrikes födda med hela 55 171 personer under 2022.
   https://thoralfsblogg.com/2023/03/24/antalet-etniska-svenskar-minskar/

   14
 9. Det var på tiden !!!
  Hur mycket betalas årligen till slöa bidragsbluffare ??
  Dessa bidragspengar bör gå till höjd pension för våra gamla svenska trotjänare, och inte till lata människor som utnyttjar systemet.
  Bidragssystemet utnyttjas överrepresenterat av invandrare, det är väl känt.
  Sätt stopp, ut och jobba eller var utan pengar.
  Det får vara slut på daltet nu en gång för alla.

  39
 10. En vanlig normal svensk som råkar vara arbetslös, mister sin A-kassa om denne ej är aktiv i sitt arbetssökande. Redovisningsplikt på veckans alla jobbansökningar. Kan ej vägra erbjudna jobb. Acceptera jobb på annan ort.
  ……..Varför gäller inte samma regler för alla……? Oavsett A-kassa eller andra former av bidrag.

  47
 11. Kan någon berätta vad 340 000 okunniga analfabeter som inte kan svenska ordentligt ha för sysselsättning? Det kostar nog mer än det genererar pengar.

  31
 12. Hoppas bara att det inte endast är munväder. Borde dessutom kompletteras med förvisning för icke behöriga i landet

  40

Kommentera