Nyköpings gästabud 2.0

HISTORIA. Nyköpings gästabud kallas de händelser som utspelades på Nyköpingshus i december 1317, då Sveriges kung Birger Magnusson fängslade sina bröder hertigarna Valdemar och Erik, vilka senare sattes att svälta ihjäl i fängelsetornet på Nyköpingshus. Den främsta källan till händelseförloppet är den högst partiska Erikskrönikan.

Nyköpings hus, de äldsta delarna från 1100-talet

I går kväll, 706 år efter Gästabudet, besökte Pettersson och den oäkta hustrun samt barn och barnbarn Slottskrogen i det gamla slottet för en enklare middag.

Jag började med en Gin & Tonic, fortsatte med en klassisk förrätt från andra sidan Östersjön som bestod av saltgurka, honung, smetana och sörmländsk malt-vodka. Därefter var det dags för ännu en förrätt, koreansk råbiff med svenskt rödvin.

Sedan kom huvudnumret – raggmunk, torrsaltat fläsk och rårörda lingon, det smakade utsökt, kanske en pilsner smakat bäst men jag fortsatte med rödvinet.

Raggmunk, torrsaltat stekt fläsk med rårörda lingon på Slottskrogen.

Nåväl, rejält mätt fick det bli en lätt avslutning – mörk choklad, nougat & rostad mandel – tillsammans med kaffe och Grönstedts konjak.

Grönstedts konjak med gott kaffe.

Skål!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Nyköpings gästabud 2.0

 1. Till dig som hela tiden gör tummen på det mesta.T.o.m när en god måltid kommenteras.Har du ett tråkigt liv eller har du för mycket sura uppstötningar så humöret går i moll ? Ta en Samarin så ska du se att du mår bättre…

  6
  3
 2. Jag tror det var oäkta hustrun som körde bilskrället. Jag har varit vid Nyköpingshus flera gånger en gång var Roland Cedermark där och spelade hela dan. Jag vill minnas att jag gick hem vid middag och inte gick tillbaka. Hur är det Pettersson? Hittade de inte nyckeln någon gång på 1900-talet?

  Vad jag fick till middag minns jag inte. Raggmunkar i all ära men jag föredrar rålåpor. Är ni ute på vägarna och far kan jag rekommendera Tindereds vägkrog. Fast det är väl ingen som har råd att fara omkring eller äta på några krogar.

  Pettersson du som är bekant med trakten vet du om Tuna Motell är kvar? Vi brukade stanna där och äta deras köttbullar. En gång körde vi av vägen alldeles i närheten. Men det är en annan historia. Det var på 1900-talet.

  10
  2
  • Byggnaden Tuna motell finns kvar men inte restaurangen…

   Varken jag eller den oäkta körde. Vi blev hämtade och fick skjuts hem.

 3. Då får väl vi bloggläsare säga grattis i efterskott.
  Beskriv vad som skiljer torrsaltat fläsk från vanligt rimmat
  Jag har aldrig hört uttrycket förr

  9
  2
  • Torrsaltningen innebär att saltblandningen gnids in i fläsket som sedan får ligga och dra i 4-5 dagar. Den egna köttsaften tar upp saltet som på egen hand vandrar genom hela fläskstycket. Till skillnad från ”vanligt” rimmat fläsk där saltet blandas med vatten som injiceras i muskelvävnaden. Vid torrsaltning behålls den naturliga smaken som inte späds ut med vatten vilket ger ett smakrikare fläsk med mjukare sälta som går snabbare att tillaga.

  • Rädd, det finns inte kollektivtrafik till min stuga. Det är sådant Bolund och Stenevi fantiserar om att alla har.

 4. Jo,jag tackar ! Alltid trevligt när man får god mat på restaurang och går därifrån nöjd och glad och proppmätt.Raggmunk med fläsk är ju så gott.Det borde vara den Svenska nationalrätten .”Raggisar “slår alla kebab och slafsiga hamburgare med hästlängder.I kväll blir det nog frasiga raggmunkar hemma hos oss efter den aptitretande bilden ….

  18
  2
 5. Ligger väl i linje med dagens svenska gästabud där även den som varken;

  vill lära sig svenska,
  anpassa sig och integreras i Sverige,
  följa de lagar som i demokratisk ordning klubbats,
  tolerera religionsfriheten,
  behandla kvinnor jämställt,
  undvika barnaga,
  respektera djurens rätt
  vara flitig,
  leva ärligt,

  LEVER BÄTTRE GENOM BIDRAGSYSTEMETS FÖRSORG ÄN EN ETNISK SVENSK PENSIONÄR SOM ARBETAT HELA SITT LIV

  Och dagens gästabud inkluderar många fler än de som fick plats runt bordet i Nyköping

  22
  3

Kommentera