Nordiska länderna i nytt flygvapensamarbete

FÖRSVAR. De fyra nordiska länderna har skrivit under ett avtal som innebär att de tillsammans ska kunna agera som ett gemensamt flygvapen, skriver Aftenposten. Syftet är att det ska ha en ”starkt avskräckande effekt” på eventuella angripare.

Saab Gripen E. Foto: Jamie Hunter

De kommer tillsammans få tillgång till 250 moderna stridsflygplan. Det omfattar övervakningsflygplan, patrullflygplan, helikoptrar, radarsystem och luftförsvar.

Vi ser självklart att Ryssland har viljan och förmågan att använda militärt våld mot sina grannstater. Som nära grannar till Ryssland är det därför viktigt att bygga en kombinerad förmåga, säger den norske generalmajoren Rolf Folland.

Avtalet har undertecknats av ledarna för flygvapnet i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Norden hamnar nu på samma nivå som Frankrike och Storbritannien. Länderna kan även använda varandras baser på ett flexibelt sätt över nationsgränserna.

-Pettersson har tidigare sagt att ett alternativ till Nato är ett separat avtal mellan de nordiska länderna och USA, med eventuellt Storbritannien. Norge har redan ett sådant avtal.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Nordiska länderna i nytt flygvapensamarbete

 1. Svensken kan ju hjälpa till, om inte Turkiet vill släppa fram Sverige till Nato så behöver ju inte alla dom tiotusentals Svenskar som semestrar i Turkiet resa dit.

  2
  1
 2. Vore det inte enklare att kasta ut turkarna! Ja förstår inte hur man kan vara så korkat att man släpper in en diktatur Stater i NATO dessutom en jihadist stat ?
  Det vore betydligt enklare att kasta ut turkarna ur NATO .? Samtidigt kan man kasta ut dom från Cypern.

  20
  6
  • Natos länder har gjort en beräkning att de behöver Turkiet.
   Rätt eller fel, svårt att veta för amatörer.

   15
   3
  • Turkiet var väl varken diktaturstat eller islamiststat nä de gick med i NATO. Det är i hyfsat moden tid man har bestämt sig för att backa in i framtiden, genom islamister som Erdoğan!

   7
   4
  • Turkiet har Natos näst starkaste militär. Det är troligen bättre att ha turkarna med Nato än med Ryssland.

   9
   3
  • Tack vare Atatürk uppstod Turkiet som en suverän stat och det nya landet, med sekulära och västliga normer och fram till 2000-talet så skyddades denna sekulära stat av militären och Turkiet var ett sekulärt och relativt västligt land. Dessvärre så krävde militanta muslimer, och EU som villkor för medlemskap, att “militärdiktaturen” skulle bort. Detta ledde så klart till att Turkiet snabbt blev avsekulariserat med Islamisten Erdoğan vid makten. Sedan dess har Turkiet blivit en rent muslimsk stat.
   Turkiet har en mycket stark militär och ett strategiskt läge som är och har varit oerhört fördelaktigt för NATO men i takt med att Turkiet blir mer och mer fientligt inställt till Väst så är tveksamt om Turkiet bör vara medlem av NATO.

Kommentera