Gymnasielagen skärps omgående efter ny dom

INVANDRING. Gymnasielagen är en lag som antogs 7 juni 2018 som en del av Sveriges asylpolitik sedan flyktingkrisen 2015 då 163.000 personer sökte asyl. 35.369 av dem registrerades som “ensamkommande barn”, många av dem fick vänta länge på besked och fick sedan avslag på sina asylansökningar. Gymnasielagen gav de “ensamkommande” utan asylskäl en chans att stanna i Sverige.

De från början c:a 9000 så kallade gymnasieafghanerna såg ut så här:

 • 0 procent hade giltiga id-handlingar när de sökte asyl.
 • 97 procent är afghanska medborgare
 • 0 procent har tappat sina mobiler som de har för kontakt med släkten.
 • 99,4 procent är män.
 • 49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
 • 2 procent av dem som uppgav att de bott i Iran säger att de någon gång rekryterats av den iranska krigsmakten till kriget i Syrien.
 • 78 procent har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
 • 52 av de c:a 9000 är kvinnor.

Gymnasielagen kom till efter att Miljöpartiet hotat lämna regeringen. Efter en kort beredningstid och kort remisstid antogs lagenav riksdagen 7 juni 2018. Förutom av regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick den stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet samt några ledamöter från andra partier.

Lagens syfte var att ungdomar som fått avslag på sin asylansökan skulle få stanna om de studerade och skaffade ett jobb efter studierna.

Steget Efter

Efter en ny dom från Migrationsöverdomstolen kommer Migrationsverket att skärpa tolkningen av den så kallade gymnasielagen med omedelbar verkan.

Nu måste anställningen vara påbörjad innan det tidsbegränsade uppehållstillståndet löper ut för att en person ska få permanent uppehållstillstånd. Tidigare räckte det med att försörjningskraven var uppfyllda när ansökan prövas.

”I praktiken kommer det framöver innebära att man kan få avslag om man hade ett avtal om två års anställning när det tidsbegränsade uppehållstillståndet löpte ut, men det vid prövningstillfället återstår mindre än två år av anställningen”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De nya kraven gäller omgående och påverkar även de som lämnade in sin ansökan innan domstolen meddelade sin dom.

Gymnasielagen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Gymnasielagen skärps omgående efter ny dom

 1. Jag skrev till MIG verket och AF innan valet. Jag äskade en utvärdering efter amnesti. Hur gick det? Fick liknande svar av bägge. Vi kan inte välja ut en grupp av sekretesskäl och av hänsyn till individerna etc.
  Samtidigt har man nyligen bedömt ukrainarna som grupp. Fast man inte vet hur många som är kvar i Sverige.
  Min bedömning blir att det gick dåligt med jobb och utbildning. Även gymnasiet, vad som räknas som godkänt. Närvaro, godkända betyg för högre studier?
  Annars hade de skrutit. Annie Lööf svarade inte och inte sosseministern heller

 2. Det finns inget behov av outbildade IQ-befriade kriminella analfabeter i detta landet!
  I väntan på utvisning bör det byggas ett uppsamlingsläger i omedelbar närhet av Maramö, så Annie kan gulla med afghanbarnen. Dock bör hon se upp med sin egen dotter, afghanbarnen tycker mycket om små flickor!

  16
  2
 3. Skönt att Annie fick sparken. Det kommer att gynna hela Svenska folket. När Centerpartiet gått igenom sin golgatavandring och fått välja Partiledare än en gång . Så får vi se var de hör hemma.
  Men det är ingen lätt resa de har att göra.
  Om Partiet varit en bil , hade det hamnat på skroten .

  22
 4. Jag anser att vi ska ha låg reduktion på diesel och hög reducering av afghaner och somalier. Både avfall i form av skit i diesel och primater ska ut ur Sverige!

  25
  2
 5. Såg siffror på 27% av befolkningen i Sverige är utrikesfödda.. men sen har vi väl en hel drös illegala här med.. måste få till återvandring snarast samt noll reduktionsplikt 2 viktiga frågor

  33
 6. Vi har nog med kriminella utlänningar i Sverige som dessutom lever gott på kriminalitet och olika former av bidrag som skattebetalarna står för.

  Kriminella utlänningar skall utvisas!!! (SD) är för flata!! Det kommer att straffa sig 2026!

  Afghanerna behövs i Afghanistan!

  32
 7. Överraskade och samtidigt föga förvånande. Att Migrationsverket delar upp uppehållstillstånd som konfetti känner vi sedan länge till men att det fanns jurister med ryggrad, vett och sans är en glädjande nyhet. Om nu bara den nya socialistiska regeringen (light)* kunde hitta motsvarande ryggrad, sina partiprogram och ideologi och säga upp New York-protokollet med mera så att asylrätten blir en regional affär så skulle vi slippa orcherna.

  * Man höjde bensinskatten, slopade inte plastskatten samt sänkte inte inblandningen av matoljor i drivmedlen. Det är ingen borgerlig politik man bedriver, det är SAPlight.

  36
  1

Kommentera