President Zelenskyj besökte fronten i Bachmut

UKRAINA. Ukrainska styrkor har de senaste dagarna genomfört ett flertal motanfall i staden Bachmut. Anfall som har fått ryska styrkor att tappa sitt momentum – och nu är president Zelenskyj på plats. De senaste veckorna har staden Bachmut varit i fokus för striderna i Ukraina. President Volodymyr Zelenskyj är under onsdagen på besök vid militära positioner intill staden och beskriver slaget om Bachmut som de mest utdragna och blodiga i kriget hittills, skriver AFP. På bilderna från den krigshärjade staden syns Zelenskyj tala till soldaterna på plats.

President Zelenskyj vid fronten i Bachmut idag

Staden har varit under konstanta angrepp av ryska styrkor och det såg tidigare ut som att Ukraina skulle förlora den. Men de senaste dagarna har trenden vänt, enligt brittiska försvarsdepartementet.

Ukraina försöker blöda ut ryssarna och man håller fast vid Bachmut. Man försöker tillfoga ryssarna förluster och låta dem blöda så mycket som möjligt så att deras styrkor mattas av, säger Rein Pella, militär lärare, Försvarshögskolan.

Den ukrainske presidenten har under onsdagen besökt militära positioner vid Bachmut

De ukrainska motangreppen i kombination med mantapp inom Wagnergruppen gör nu att situationen kring staden, åtminstone tillfälligt, lättas upp.

Wagner har mycket förluster – och de tvingas även skicka hem många av de fångar som fullgjort sina sexmånaderskontrakt. Det innebär att de kommer tappa ganska många tusen soldater de kommande veckorna, säger han.

En viktig aspekt av de Ukrainas framgångsrika motangrepp är att de få vägar som leder in till staden nu i större utsträckning kan nyttjas.

Det är två vägar som går in till Bachmut som är väldigt viktiga för Ukraina. Där kan man föra in nya trupper och föra ut sårade. Har man inte tillgång till de här så finns det egentligen bara en liten skogsväg kvar in i staden och det ställer till problem.

– Enligt uppgifter så har motanfallen återtagit den här vägen, eller åtminstone underlättat användandet av den och det är naturligtvis väldigt viktigt för de fortsatta striderna inne i stan, säger Rein Pella.

Ryssland har även tvingats att omgruppera luftansättningsförband från Bachmut enligt de brittiskas underrättelseuppgifterna. Vilken enligt Rein Pella kan bero på två faktorer – och kan innebära förändringar för frontlinjen i östra Ukraina.

De handlar om att de har ont om förband i andra områden helt enkelt och att man därför bedömer att man har bättre nytta av dem på andra ställen. Antingen för att förhindra ett ukrainsk motanfall på annat håll, eller för att man vill satsa mer trupp på ett anfall vid ett annat frontavsnitt – man börjar få ont om folk.

Här träffar en rysk terror ett bostadsområde i Zaporizhia, södra Ukraina idag

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “President Zelenskyj besökte fronten i Bachmut

 1. Kirurgen Putin opererar fortfarande i Ukraina och alltfler får sätta livet till på båda sidor. Putin har missförstått läkareden. En obotligt sjuk skurk.

  10
  7
  • Du har så rätt eller beror det du skriver på annat? Typ små händer? MEN IOFS i Irak var det ju både USA och ett par länder till som angrep landet….. fantasin var att de hade WMD….. fanns inga trots att man lyckades, direkt, döda 1 miljon Irakier många civila dessutom sedan använde man där deployed uranium…. många drabbades av det efter kriget….varför funderar Ukraina att be om dessa “hemska” saker från UK? Eller de kanske redan är på plats…… Ett vapen som verkar länge är ju bra speciellt om man inte vill erövra ett land utan bara förstöra….. redan “vanliga” vapen är tillräckligt illa…. “Tänkte inte på det”

 2. Skillnaden mellan Zelenskyj och Putte är anmärkningsvärd.
  Putte skickar en dubbelgångare till Mariupol för att besöka en folktom högskola och prata med skådespelare.
  Zelenskyj åker till fronten i Bakhmut (som puttegardet i forumet sagt redan är förlorat) och delar ut medaljer samt muntrar upp de män och kvinnor som är redo att offra sina liv för fäderneslandet.

  Skulle påstå att det är skillnad på presidenter och Presidenten.

  14
  10
 3. En president värdig sitt folk. Till skillnad mot statsterroristen i norr. Slava Ukraina 🇺🇦

  27
  13
  • Zelensky är lika värdig president för sitt folk som Mikheil Saakashvili (Georgien) var efter den rosa färgrevolution 2003.
   Med andra ord ett folk styrt av USA.
   Att sen Mikheil Saakashvili anklagades för mord 2013 och flydde till Ukraina som blev hans Fristad är givetvis en slump?
   Att han även var talare på Euromajdan 2014 och sedermera utsedd till guvernör i Odessa av Petro Poroshenko visar bara hur korrupt Ukraina är.

   14
   28
   • Gamle man, du är bara en gammal bitter kommunist som passerat bäst före datum för länge sen. Öppna ögon och öron och försök åtminstone få ett uns av verklighetsförankring.

    17
    13
   • Ukraina är korrupt men det har bättrat sig efter 2014 när majoriteten av Puttes oligarker förlorade mycket av sin makt. Efter det har korruptionen gått åt rätt håll.
    När kriget tar slut kommer den sista korruptionen också att försvinna då de sista Putteanhängarna blir hängda i Ukraina.
    Detta jobbet är redan påbörjat men kriget mot putteterroristerna har första prioritet.

    15
    9
  • Tja, Zelensky vann presidentvalet 2019 på freds och försoningsfrågan.
   Då var han ungefär så prorysk det gick att vara I Ukraina vid den tidpunkten.
   Sedan gjorde han en 180 graders gir och helt ställde sig under USA, Nato och EU:s förmynderi.
   Idag är Zelenskys popularitet körd i botten och även om det finns en hel del regimkritiska ryssar så står den stora majoriteten upp bakom presidenten och den förda politiken.
   Putin tänker på Ryssland, Zelensky tänker på sina utländska uppdragsgivare.
   Det är den stora skillnaden presidenterna emellan.

   14
   15

Kommentera