Riksåklagaren överklagar friande snippa-dom till Högsta domstolen

RÄTTSSYSTEM. Riksåklagaren har i dag överklagat en uppmärksammad dom från Hovrätten i Västra Sverige där en man friades för våldtäkt mot barn av en 10-årig flicka för att det var oklart vad flickan menade med ordet snippa. Riksåklagaren är tillgänglig för media i dag, måndag.

Riksåklagare Petra Lundh. Pressbild

Tingsrätten dömde mannen för våldtäkt mot barn men hovrätten friade honom för att det enligt hovrätten inte var bevisat att flickan berättat om en penetration. En ledamot i hovrätten ville fastställa tingsrättens dom.

Barnets berättelse, med ord och kroppsspråk, kan inte tolkas på annat sätt än att hon menar att mannen har fört in ett finger i hennes könsorgan. Mannen bör därför dömas enligt åtalet för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år. Jag begär att Högsta domstolen ska undanröja hovrättens dom och lämna målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning eftersom hovrätten enligt min uppfattning begått flera fel vid handläggningen, säger riksåklagare Petra Lundh.

De frågor som riksåklagaren vill att Högsta domstolen uttalar sig om är

1. vilken skyldighet rätten har att genom så kallad materiell processledning klargöra ord eller begrepp i gärningsbeskrivningen vars innebörd är oklar för rätten,

2. vilken skyldighet rätten har att genom materiell processledning ta upp frågan om alternativa rubriceringar inom ramen för gärningsbeskrivningen med parterna och att pröva gärningsbeskrivningen fullt ut, samt

3. vilken skyldighet rätten har, inom ramen för sin materiella processledning och med beaktande av barnkonventionen, att i mål som gäller brott mot barn vidta åtgärder för att klargöra vad barnet menar med ord eller begrepp vars innebörd är oklar för rätten samt vilka riktlinjer som, med hänsyn till domstolens opartiskhet, bör gälla för en sådan processledning.

– Domstolen har ett ansvar att avhjälpa otydligheter i brottmålsrättegångar. Jag uppfattar att det finns brister i hovrättens agerande i det här fallet. Min bedömning är att domstolarna gör olika och att det behövs närmare vägledning, säger Petra Lundh.

Frågan är också vad domstolen, som ska vara opartisk, har för skyldighet i förhållande till barn som brottsoffer.

Barnkonventionen är sedan 2020 svensk lag vilket innebär att domstolar ska beakta de rättigheter som följer av konventionen vid bedömningar i mål som rör barn, avslutar Petra Lundh.

Ordförklaring materiell processledning

Domstolars skyldighet att bl.a. avhjälpa otydligheter och ofullständigheter i målet. Detta kan ske exempelvis genom frågor och påpekanden till parterna.

Överklagandet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Riksåklagaren överklagar friande snippa-dom till Högsta domstolen

 1. Som jag förstått det av vissa som läst domen – har inte gjort det själv – så verkar det som om domarna försökte ta sig ur en rävsax. Bevismaterialet talade inte för att något brott begåtts men domarna ville inte säga att flickan hade ljugit därav försökte de fria honom på en teknikalitet.
  Varför de inte ville säga att flickan kommit med osanna uppgifter vet jag inte.

  Vad många nu vill göra är att försöka få till en praxis som säger att män som blir anklagade av flickor för sexuellt övergrepp är skyldiga. Då är vi tillbaka till 16 och 1700-talens häxprocesser ännu en gång.

  10
  6
 2. BRA BESLUT!!!

  Nu måste domstolarna vakna ur sin Törnrosa sömn. Det går inte att få bukt med kriminella utlänningar som saknar all form av acceptabelt socio kulturellt beteende.

  Detsamma gäller för Påskupploppet. 3 års fängelse är ett hån mot de poliser som blev skadade

  https://www.expressen.se/nyheter/hani-bilal-madi-20-doms-efter-paskupploppen-i-orebro/

  För att inte nämna “överfallet” utanför badhuset i Lund.

  NÄR BÖRJAR UTVISNINGARNA?? TIDÖ avtalet verkar vara improduktivt

  SORGLIGT ATT (SD) INTE FATTAR ATT DE ÄR DE STORA FÖRLORARNA!

  23
  5
 3. Fattades bara annat! En sådan ovärdig “bedömning” är ju katastrofal. Utöver de som fick sparken skulle dessa jurister i hovrätten entledigas. Så gör man bara inte!

  32
  2
  • Det var inte någon som fick sparken. Nämndemännen ifråga tvingades säga upp sig frivilligt. Av ett politiskt parti som kritiserar rättssystem i andra EU-länder. Inget nämnt och inget glömt.

   20

Kommentera