Den ryska armén har allvarliga problem

UKRAINA. Enorma förluster av soldater och krigsmateriel tvingar Ryssland att plocka fram stridsvagnar från en svunnen tid. Efter ett år av ockupationskrig i Ukraina uppges Putins armé vara så uttömd att generalerna måste hämta utrustning som tillverkades för 70 år sedan, enligt norska ABC Nyheter.

Ryska stridsfordon i Ukraina

Över ett år har gått sedan Rysslands president Vladimir Putin beslutade att invadera grannlandet Ukraina. Kriget har blivit mer utdraget än vad många analytiker trodde i förväg. Det har kostat den ryska armén stora mängder människoliv och stridsutrustning. Just nu fokuseras striderna i landet kring staden Bachmut. Efter månader av blodiga och kostsamma strider uppgavs Ukraina vara på väg att dra sig ifrån staden men det verkar inte stämma. Ukraina tänker försvara Bachmut.

Enligt brittisk underrättelsetjänst har man observerat ryska stridsvagnsgrupper bestående av stridsvagnar av typen T-62 och pansarfordon av typen BTR-50. Dessa fordon togs fram redan 1952 – alltså för över 70 år sedan, skriver norska ABC Nyheter.

Stridsvagnarna är utrustning som en gång i tiden utgjorde en central del av den ryska krigsmaskinen. Nu hämtas de fram från dolda militära lager runt om i Ryssland, dammas av och skickas ut i krig.

Även om stridsvagnarna var viktiga komponenter under sin tid så uppges den tekniska utvecklingen inom krigsmaterial kommit ikapp och sprungit förbi T-62 och BTR-50.

“Dessa veteranfordonstyper har många sårbarheter på det moderna slagfältet, inklusive frånvaron av modern explosiv reaktiv rustning”, skriver Ukrainska Pravda.

Enligt den brittiska underrättelsetjänsten senaste rapport har cirka 800 tanks av typen T-62 tagits fram ur ryska lager sedan sommaren 2022. Vissa av fordonen ska ha uppgraderade siktsystem, vilket sannolikt kan ha förbättrat dess effektivitet på natten.

“Det finns en realistisk möjlighet att även enheter från 1st Guards Tank Army (1 GTA), som påstås vara Rysslands främsta stridsvagnsstyrka, kommer att utrustas på nytt med T-62 för att kompensera för tidigare förluster”, skriver brittisk underrättelsetjänst enligt ABC Nyheter.

Tidigare har det rapporterats om att Ryssland lyckas kringgå långtgående sanktioner från EU och G7-länderna för att få tag på tekniska komponenter till sin försvarsindustri.

Den ryska försvarsindustri har kunnat få in avgörande teknisk utrustning producerad i EU och G7-länderna trots sanktionerna, visar handelsstatistik enligt EU-diplomaten. Teknikkomponenterna tar bara omvägen via länder som inte har sanktioner mot Ryssland.

-Pettersson noterar att det kommer samma typ av rapporter från flera håll. Tydligt är att världens näst största militärmakt har problem, även om stridsvagnarna moderniseras…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Den ryska armén har allvarliga problem

 1. Ryssarna vinner allt anna är önsketänkande, sen får de avancerad träning nu och nära samarbete med >Kina, inte särskilt smart

 2. Puttes vodka-generaler sa att denna “militära specialoperation” skulle gå på några få dagar . . . Detta köpte Putte direkt 😱

  Putte verkar inte kunna vinna detta men han kan knappast backa tillbaka nu när så många soldater (fäder , söner , nära och kära) har slaktas i kriget !

  Enda vägen att slippa ensam förnedring är att trycka på knappen tillsammans med sin allierade XI ?

  4
  5
 3. Såg intervju på BBC HARDtalk med Sergei Pugachev, (Londonbo) synnerligen upplysande erfarenheter om Putin och ryska armen. Putin berikar sig själv och armen är en potemkinkuliss. Eftersom specialoperationen skulle ta några dagar men pågått i närmare tretton månader, levererade Sergei kloka sanningar.

  7
  3
 4. Ja tyvärr bor ryssar utomlands.
  Det bor ryssar i Baltikum, tyvärr alldeles för många. Ska då fascisterna få rädda dem också? Vad jag vet bor det ryssar på Gotland, kanske lika bra att Putin invaderar ön också? Fascistsvansens logik är bedrövlig men ändå lite underhållande i all sin dumhet.

  15
  7
 5. Den oövervinnerliga ryska krigsmakten, har råkat avslöja sig själv. Under alla år har ”sanningen” varit absolut. Dvs. Ryssland är oövervinneligt. Även Putin och hans rövslickare trodde också, att så var fallet.
  Idag kan världen genomskåda bluffen. En ren lögn, precis som det mesta i Ryssland. Detta har försatt Putin i en ohållbar sits, vilket kommer att bli hans svanesång. På slagfältet är loppet kört för ryssen, enbart ett förnedrande nederlag återstår.
  Problemet är att denna tredje rangens nation, disponerar kärnvapen. Dessa tillsammans med en labil ledare, dessutom på fallrepet, gör situationen extremt farlig.

  27
  9
 6. Uppgradering 2.0, fyrkantiga kuddar runt tornet och nya stänkskärmar i plast?

  En del har visst varit uppblåsbara också i avskräckande syfte på håll?
  Viss ironi kanske…

  21
  7
 7. Och värre ska det bli för ryska armé n. Ska bli intressant att se dueller mellan ryska museiföremål och Lepard 2. Slava Ukraina 🇺🇦

  38
  17
 8. Om detta är fallet är det en önskan från globalisterna/NATO/USA
  I ett krig är det första som dör sanningen…..
  Vilken himla tur att vi har öppna rapporter från båda sidor i denna tvist…..
  ännu bättre att man har satt en brandvägg mot RT et. al. för då säkrar man att allt som meddelas är konsistent…. på kartorna visar man fel för efter ett år är fortfarande läget ganska pyrt för Ukraina….. pågår kriget mest på internet?… bra i så fall för då dör färre……

  31
  25
  • Visst är läget ganska pyrt för Ukraina. De har bara återtagit häften av den mark som ryssarna tog inledningsvis i kriget. Dt kanske dröjer ända tills sommaren innan hela Ukraina är befriat.

   34
   13
   • Museivagnar! Vem vet, snart kanske man dammar av några gamla panzer III eller rent av Tiger från den fd Tyska armen som var i Ryssland och härjade. 😊

    3
    10
 9. Av historien kan vi lära att det är mycket svårt att annektera ett folk som ser och förstår sin egen kultur och historia.

  Hatet kommer att leva kvar i decennier. Titta på palestinierna. Se vad som händer i forna Jugoslavien.

  Putin har öppnat Pandoras ask och den stängs bäst genom att han själv lägger sig i asken och stänger locket samt att någon kastar bort nyckeln.

  38
  20
  • “Av historien kan vi lära att det är mycket svårt att annektera ett folk som ser och förstår sin egen kultur och historia.” PRECIS även Ryssar är ett folk med sin kultur och sin historia…… och sitt språk….. även om de bor “utomlands”…typ Krim, Donbas et. al. gränser ritade antikt nästan och sedan uppdaterade med jämna mellanrum är inget som plötsligen förändrar folk….. se bara de 2 miljoner som de senaste decennierna hamnat i Sverige….. vilket folk är här i landet nu? Och enklare att dra om gränser än att flytta folk…. vi betalar netto 300miljarder årligen netto för den flytt av folk som hittills gjorts….. en synnerligen dyr affär till ringa nytta för alla parter iaf vad som sägs…. de enda nöjda är de som administrerar detta….

   31
   16
   • Jag har svårt för att välkomna fler muslimer i Sverige… men Det verkar Du göra. Hellre 100 ryssar och ukrainare som flyr elände än en (1) enda muslim.

    8
    2

Kommentera