Är Kina för mäktigt för Ryssland?

UTRIKES. Maktbalansen mellan Kina och Ryssland väger allt tyngre till Kinas fördel, säger experter inför att Xi Jinping i dag besöker Vladimir Putin i Moskva. – Det rådde redan en stor maktobalans före kriget. Nu när Ryssland isolerats från väst så är det en obalans på steroider, säger Alexander Gabuev, Rysslandsexpert på tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, till The Guardian.

Vladimir Putin och Xi Jinping

Toppmötet är ett tillfälle för både Xi och Putin att visa att de har mäktiga allierade när relationerna till väst surnar, säger Joseph Torigian, expert på ryskkinesiska relationer vid American University i Washington.

– Kina kan komma att signalera att de kan göra ännu mer för att stötta Ryssland, och att om relationen till USA försämras ytterligare så kan de göra mycket mer för att hjälpa Ryssland i kriget mot Ukraina.

-Petterssonn säger att Kina kan med samma argument som Putin använder i Ukraina erövra en stor del av ryska fjärran öster. Området har tillhört Kina så historiska skäl gäller och där bor mest asiater som behöver skyddas för ryska nazister…

***

TIDIGARE 2022-07-27 När Kina vaknar kommer Ryssland att darra

UTRIKES. Ryssland har några månader eller ett halvår på sig att använda gasen som ett vapen mot Europa, idag minskar Ryssland kapaciteten till 20 procent av max. Det är den kommande vinter gasvapnet kan fungera sedan är det troligen för sent, men medan gasen till Europa stryps åt närmar sig Ryssland och Kina färdigställandet av en stor gasledning mellan Sibirien och Shanghai. Hittills i år har de ryska exporterna till Kina via bolaget Gazprom ökat med drygt 63 procent, rapporterar CNBC.

Ryssland är inte bara Moskva och St Petersburg…

”Power of Siberia”, som den ryska delen av gasledningen heter, har varit i drift sedan december 2019 enligt kinesiska statsmedier. Gasledningens södra länk beräknas stå klar 2025. Naturgaser utgör en liten del av Kinas energiimporter, som mestadels består av råolja. Totalt ska Ryssland ha investerat 55 miljarder dollar i projektet.

-Pettersson undrar hur många år det kommer att dröja innan Kina ställer andra krav på Ryssland, kanske krav på territorium i Sibirien och då kan de använda samma skäl som Vladimir Putin använder i Europa. Kina kan på goda grunder hävda att stora markområden tillhör Kina av historiska skäl och att Kina bara skyddar den egna befolkningen. Det bor miljoner kineser i ryska fjärran östern.

Även om relationen mellan Kina och Ryssland är bra just nu så har det inte alltid varit så och det kommer troligen inte att vara så för all framtid. Kinas ekonomi är sex gånger större än Rysslands, försvarsbudgeten tre till fyra gånger större. Kinas växande styrka kan leda till krav på en särställning för de kinesiska inbyggarna i Ryssland och kanske även till territoriella anspråk.

Vid Amurfloden ligger den ryska staden Blagovesjtjensk på ena sidan gränsen, på den andra ligger den kinesiska staden Heihe. Jämfört med många delar av Kina är det glest befolkat här. På motsatta, ryska sidan är det med kinesiska mått öde. Området ligger i det historiska Manchuriet, en mötesplats genom århundradena för ryssar, koreaner, kineser och alla de folkslag som bodde här innan de stora imperierna trängde sig på.

Det sista gränsavtalet mellan Kina och Ryssland om öar och mark i Amurfloden kom 2008. Gränsdragningen är i dag fullbordad. Ryssland har lämnat över en del territorium till Kina, bland annat delar av Bolsjoj Ussurijsky/ Heixiazi Dao. Sammantaget är gränsen är drygt 4000 km lång, med Amurfloden som största avsnitt. Ursprungligen hade det ryska väldet nått fram till Amurdalen på 1800-talet. Genom två fördrag med Kina 1858 och 1860 fick Ryssland Amurflodens vänstra strand. Mätt i yta tillskansade sig Ryssland över 900000 kvadratkilometer, eller två gånger Sveriges yta. Ryssland bredde ut sig och Kina var svagt.

1969 utkämpade Kina och Sovjet till och med ett gränskrig, längs Amurfloden söder om .

Staden Chabarovsk erövrades av Ryssland 1858 och med Putins argument tillhör den och området Kina.

Inget varar för evigt, inte heller länders gränser.

Kineserna kanske blir sugna på Ryska fjärran östern i framtiden. Eventuellt av historiska skäl och för att skydda alla kineser i området. Vladimir Putin har med all tydlighet visat att internationella avtal inte gäller.

Läs mer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Är Kina för mäktigt för Ryssland?

 1. Kommunistkina tänker bara på en enda aktör och det är Kommunistkina. Det enda som intresserar dem är vad de kan få ut av en interaktion. De bryr sig inte om människorna i samhällena/ länderna de gör affärer med. Därför har de inga problem med att göra affärer med diktaturer eller bedriva rovdrift på tredje världens naturtillgångar.

  Detta har varit Kinas inställning de senaste 2 500 åren och därför som dess grannländer inte sett det som en fördel när Kina blivit tillräckligt starka att genomföra denna politik.

  5
  2
  • Kommunisterna i Kinas Kommunistiska parti är klart mer att lita på, än de oligarkstyrda globalisterna = kommunister i USA:s regering från det Demokratiska partiet.

   2
   5
 2. Det är inte mycket med Petterssons historiekunskaper. Manchurer var inte “kineser” i forntiden. I Öst-sibirien lever flera 10-tal av mongoliska minoritéter, men ytterst få kineser. Faktiskt fler Ryssar. En av minoritéterna är Japaner, vilka dock inte eg är Japaner en närstående folkgrupp.
  En sak är klar! BRICS-länderna kan inte tuktas framgångsrikt med embargon och/eller sanktioner. Den nationalekonomin saknar både USA och EU-länderna resp övriga Västländer.

  Artikeln andas önsketänkanden.

  10
  9
  • Svammel-Roland, har du läst inlägget?

   Vad spelar det för roll att det bor andra folkslag i ryska fjärran östern?

   När Putin påstår att han ska skydda ryska medborgare bryr han sig inte om att ryssar är eller var i minoritet i Donbass och Kina kan hänvisa till samma principer om de vill.

   Sedan kan Kina dela ut pass och medborgarskap precis som Putin gör.

   7
   4
 3. Snart kommer vi att bli varse Kinas ambitioner. Och det vi kommer att få se är krig.

  5
  4
 4. Möten mellan Kina och Ryssland kantas naturligtvis av kommunister och lögner som vanligt.
  Men sanktioner mot Kina är nog högaktuellt nu, och det rejäla på en gång.
  Kinas export är ytterst sårbar mot landets ekonomi och välstånd.
  Så sätt hårt mot hårt direkt.
  Kommunister ska hållas kort !! Mycket farliga oberäkneliga människor än vad dom är.

  15
  3
 5. Sanktioner mot Kommunistkina blir alltmer aktuellt. Handel med kommunisterna blir i slutändan ett stöd till Moskoviterna.

  18
  3

Kommentera