Enad front när Aukus tar form – Kina och Ryssland griniga

FÖRSVARSPAKT. USA säljer fem atomdrivna ubåtar till Australien. Det meddelade ledarna för USA, Australien och Storbritannien när detaljerna i ubåtspakten Aukus presenterades. Försvarsavtalet innebär att Australien gör stora investeringar på sitt försvar de kommande 30 åren, en summa som motsvarar 2.000 miljarder kronor.

Ubåtarna ska byggas med brittisk design och mycket hemlig amerikansk teknik, men inte bestyckas med kärnvapen. Det outtalade men allmänt kända syftet med avtalet är att motverka Kinas expansion i Stilla havsområdet. – Det här är det viktigaste multilaterala försvarsavtalet som slutits på flera generationer, sa den brittiske premiärministern Rishi Sunak.

Ingen vill säga det rakt ut, men alla vet: Ubåtspakten Aukus handlar om att motverka Kinas växande inflytande i Stilla havsregionen. Det är så uppenbart att Kina tackat nej till att få en briefing om avtalet från Australien, USA och Storbritannien, skriver australiska ABC:s Andrew Probyn.

”Kina vet att det handlar om dem, ingen briefing behövs”, skriver han.

Avtalet förstärker och kan i värsta fall driva på idén om att en militär konflikt mellan USA och Kina är oundviklig, skriver den australiske historieprofessorn Matt Fitzpatrick i The Conversation.

Vissa tycks tro att det är en naturlag att det blir ett krig när en växande stormakt utmanar herren på täppan, ungefär som kriget mellan Sparta och Aten, skriver Fitzpatrick.

Flera av de tio Asean-länderna är invecklade i gränskonflikter med Kina, som de anklagar för att bryta mot internationella regler och konventioner.

Åtminstone Vietnam, Filippinerna, Taiwan, Malaysia och Brunei har all anledning att vara skeptiska att Kina skulle gå med på ett bindande internationellt avtal som skulle förhindra landets expansiva planer i Sydkinesiska havet. Även Japan och Indien har gränskonflikter med Kina.

Kina riktar hård kritik mot säkerhetspakten Aukus, dagen efter att detaljerna i ubåtsavtalet presenterades i San Diego.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin säger att USA, Australien och Storbritannien har ingått avtalet trots flera varningar från omvärlden. – Länderna har slagit in på en felaktig och farlig väg, säger han enligt AFP.

Även den ryske utrikesministern Sergej Lavrov är mycket kritisk. – Den anglosaxiska världen gör sig redo för många års konflikt i Asien, säger Lavrov.

AUKUS, bakgrund Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Enad front när Aukus tar form – Kina och Ryssland griniga

 1. Göran Persson; “För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet.”

  När Deng Xiaoping slängde ut det planekonomiska systemet och ersatta det med marknadsekonomi, AKA kapitalism, tog den ekonomiska utvecklingen fart i Kina. Hade man fortsatt i Maos anda hade det slutat med konkurs.

  Kinas ökade politiska och ekonomiska makt ligger västvärlden själva bakom. Eller snarare oligarkerna och den självutnämnda eliten. Kina har i mångt och mycket blivit västs verkstad. Det är en farlig resa att lägga tillverkning i ett kommunistiskt land. Dels ger man det makt, dels kan man inte säkert veta att prylarna inte spionerar på dig.

  Förutom det finns det en mänsklig kostnad också i dessa sweatshops. Å andra sidan har invånarna i väst blivit vana med billiga prylar. De skulle gå att tillverka här till en något högre kostnad men då priset dubbleras i varje led så blir det stor skillnad i slutledet. Det går att automatisera tillverkning som Ericsson gjorde i Kumla men då försvinner arbetstillfällen. Hur man än ser det så är det de sämst ställda i väst som betalar. Igen.

 2. Vad Australien ska med atomubåtar till är ju lite oklart? Dom är dyrare i drift än AIP-ubåtar, kräver större besättningar och kylsystemet till reaktorn gör att dom blir bullriga. Enda fördelen är att dom har längre räckvidd…

  5
  5
 3. USA/NATO är en Hegemoni och det kan väl ingen förneka längre.
  Länder som inte accepterar deras unipolära världsordning ska utrotas på ett eller annat sätt.
  USA /NATO är just nu infiltrerade i Ukraina, Georgien, Moldavien, Taiwan, Australien och Kosovo.
  Ryssland och Kina kommer givetvis att agera på hoten på ett eller annat sätt.
  Det bådar inte gott för freden så länge som USA/NATO provocerar två av världens största militär makter på samma gång (WW3).

  Ett citat av Kissinger:

  “Being an enemy of the US can be dangerous, but being a friend is fatal”

  11
  29
 4. Ja det är intressant var det inte Frankrike som blev blåsta på denna order!?
  Varför köper inte Australien Svenska ubåtar ? Dom är ju i värds klass.. jänkarna har ju övat med dom med varierad framgång

  13
  • Svenska ubåtar är väldigt specialiserade för strid i skärgårdsmiljö och därmed inte särskilt lämpade för strid i öppet hav. Tyska eller japanska ubåtar är betydligt bättre för Australien…

   • Har för mig att Tyskland förstörde förnyad affär i samband med att Reinfeldt sålde Kockum till Tyskland.
    Under en tid var det oklart vem som hade rättigheterna till ubåtarna.

Kommentera