Trollslända kan utlösa ny Cementakris – ”Klimatpolitisk mardröm”

AKTIVISM & INDUSTRI. NCC Aktiebolag är ett svenskt multinationellt bygg- och fastighetsföretag. Huvudägare är Nordstjernan AB. NCC:s verksamhet bedrivs i Norden. Koncernkontoret återfinns i Solna och omsättningen runt 53 miljarder.

Citronfläckad kärrtrollslända. Bild: Christian Fischer

Byggjätten NCC nekas fortsatt ballastproduktion i skånska Södra Sandby av Mark- och miljödomstolen – efter 100 års verksamhet. Beslutet riskerar att utlösa en ny materialkris i stil med Cementafallet. ”Systemet för riksintressen har helt havererat”, säger Hakim Belarbi på NCC till Tidningen Näringslivet.

I 100 år har NCC levererat Skåne med ballastmaterial från sin täktverksamhet i Södra Sandby. Området är unikt eftersom Skånes geologiska förhållanden ger få möjligheter att använda berggrund som ballast. Därför klassificeras täkten som ett riksintresse av den statliga myndigheten SGU. Samtidigt bedömer SGU att bolagets täktverksamhet kommer att vara avgörande för att säkerställa en hållbar och kostnadseffektiv ballastförsörjning, i takt med ökad expansion och befolkningstillväxt i Sydvästra Skåne.

Men Mark- och miljödomstolen, MMD, tycker annorlunda. Nyligen beslutade domstolen att avslå NCC:s ansökan om förlängt tillstånd i ytterligare 30 år och en utökning täktverksamheten. Om beslutet vinner laga kraft riskerar det att utlösa en sten- och materialkris i Skåne som går att jämföra med Cementa-fallet på Gotland, menar Hakim Belarbi, public affairs-ansvarig för NCC:s verksamhet i Sverige.

Läs vidare på Näringslivet…

I domskälet framgår att det ”inte kan uteslutas” att ett tillstånd kan skada arter och miljö i området Måryd-Hällestad, ett naturreservat som är skyddat enligt Natura 2000. Domstolen påvisar också att en brytning i området kan hota två artfynd, en större vattensalamander och en citronfläckad kärrtrollslända.

-Pettersson som är naturvän säger att Mark- och miljödomstolen och andra aktivister tydligen vill att hela Sverige ska bli ett Skansen, de har dock inga förslag vad vi ska leva på i stället. Dessutom är det inte bättre utan mycket sämre för klimat och miljö om vi börjar importera ersättningsprodukter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Trollslända kan utlösa ny Cementakris – ”Klimatpolitisk mardröm”

 1. De får väl göra fundamenten till vindkraftsverken av fossilfritt stål från Hybrit/LKAB istället för betong och sten då? Det är dock 50 års väntetid men det är lugnt. Vi stänger Sverige så länge. 😀

 2. Kanske (MP) har receptet på hur man konstruerar fundament till 300 m höga vindkraftverk i trä.

  Betong/cement lär ju bli svårt att få fram speciell som det går åt 550 kubikmeter betong per vindkraftverk.

  11
 3. Skallerorm; https://sv.wikipedia.org/wiki/Skallerormar , finns bara i Amerika. Inte i Nordafrika heller. Så,,, därför är det väl bäst för alla om täkten i Skåne stängs. Jag menar att skallerormarna är väl utrotade där, så därför är det nog bäst att förbjuda hela Skåne.
  (vissa spår av ironi och sarkasm kan förkomma)
  Ungefär på den nivån finnes min tilltro till MMD.

  17
  • Ironi som måste förtydligas är dålig ironi. Sarkasm som måste förklaras är värdelös sarkasm.

   12
   • Jo,, Ni har rätt. Skall försöka avvänja mig med sådant. Får lära mig att uttrycka mig bättre.
    MVH.

 4. Något säger mig att båda dessa arter flyttar på sig när marken börjar brytas.
  Djur har en tendens att göra det, om inte är de utrotade på grund av dumhet.

  19
 5. Tur att att sländan inte hotades av ett vindkraftverk, då hade vi fått ropa på experten, civilingenjören, politikern och videobloggaren Elsa.

  7
  16
 6. Ja mycket är underligt i Sverige idag, bland annat tycks SVT blivit förespråkare för att
  befolkningen ska äta skit? Igår var det tid igen att SVT tydligen propagerar för att vi
  ska göra mjöl av mygglarver som man kan använda till Hamburgare? Tidigare har samma kanal visat upp den delikata rätten mjölmaskar, vad blir det härnäst av
  äckelpeckel? Räcker inte miljarderna som SVT får in på tvångsbetalningen från
  skatteslavarna, erhåller dom även bidrag från Claes Swab på World Eckonomisk forum?
  För varför kör dom annars samma framtidsvisioner??

  30
 7. Kan man begränsa domstolens jurisdiktion till Skansen och 20 meters radie runt Sveriges alla hembygdsgårdar?

  22
 8. Men att Esrange i Kiruna får släppa ut giftiga ämnen i atmosfären och göra konstgjorda norrsken är ok.
  Att sila mygg….

  30
  1

Kommentera