Matpriser och Kooperationen

EKONOMI. Som de flesta märk har matpriserna ökat hastigt under den senaste tiden. Flera politiker och andra ställer krav på regeringen att agera. Bland annat säger Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar att det kan behövas lagstiftning om inte livsmedelsjättarna gör upp om att hålla priserna nere.

-Pettersson minns 1980-talets höga inflation på grund av avregleringen av finansmarknaden som bland annat ledde till ett batteri av förslag om lönestopp med fredsplikt, prisstopp, prisregleringar, prisövervakning, stopp för kommunala skattehöjningar, med mera. Det ledde bland annat till mindre chokladkakor för att runda prisstoppet och till slut 1990-talets finanskris med 500 procent ränta.

Nåväl, om de vänsterblivna tror att det går att reglera bort prishöjningar så finns det folkrörelseägda Kooperativa Förbundet, KF som kan gå före som ett exempel.

Kooperativa Förbundet, KF, startade som en reaktion mot matfusk och orimliga priser. KF ska vara matkedjan för dem som ville ha klokare mat till överkomliga priser, skriver de på sin hemsida. Gäller inte det längre?

KF ägs av 3,7 miljoner medlemmar som alla kan vara med och påverka sägs det. Jag tror alla vill ha lägre matpriser och lägre löner till ledningen men det verkar inte fungera.

Varför konkurrerar inte KF ut Hemköp, ICA, Lidl, Willys och allt vad de privata alternativen heter om det finns marginaler till prissänkningar?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Matpriser och Kooperationen

  1. Jag handlar bara på Coop när de har ett riktigt bra pris på en vara. Sedan åker jag vidare och handlar resten av varorna i en annan butik. (haha)

  2. Många missuppfattningar hur detaljhandel fungerar.
    Vad som sällan framgår är att livsmedelsjättarna också äger eller är delägare i grossistverksamheten och/eller agenturer.
    De utländska jättarna Unilever, Procter & Gamble, Nestlé, Mars Incorporated är inblandade i det mesta du har i skafferiet.
    Vi är tyvärr utlämnade åt stora ekonomiska intressen. Allt är inte så lätt som Dadgostar tror!

    5
    1
  3. Alla – från producent till butik ser nu i “krisens” tider sin chans att sko sig, och bre’ på.
    > Win/Lose ..

  4. Tidigare kostade osten 39.90 kr, varav 10 kr moms, sedan höjdes osten till 119.90 kr varav 30 kr moms, är det nödvändigt för staten att ta 20 kr extra nu när maten rusar.

    16
  5. …varan vi köper har ofta passerat minst 3 mellanhänder…samtliga av dessa vill givetvis ha pröjs för sina tjänster…rekordet slås ofta av bodknodden som är sist i kedjan, denne fläskar ofta i med att höja priset med 100% procent mot va själv köpt in varan för….här borde en MYNDIGHET tillsättas för att röra om i grytan!

  6. Nu är det väl inte bara handlarnas fel. Är nog både producenter och grossister som är skuld till höjda priser. Alla passar på att sko sig i den allmänna prishöjar villervallan. Inte minst förra regeringens kollapsade energipolitik har stor skuld.

    30
    1
      • Håkan, ICA Maxi är knappast representativa men du har rätt.

        ICA Maxi i Haninge är Sveriges största ICA-butik.

        De omsätter 1000 miljoner alltså en miljard och gjorde en vinst på 35 miljoner 2022.

        Med 3,5 procent i vinst ligger dom i toppskiktet.

        Det finns 1300 ICA-butiker i Sverige.

        Mikael Gadd driver Butiken i Haninge. Under 2020 tog han ut en lön på 829.000 och hade inkomst av kapital på 2.655.000 kronor.

  7. Den ICA-handlare som inte avslutar sitt yrkesverksamma liv som miljonär är det något fel på. Man kan tycka att med de marginaler som ICA uppenbarligen har att det skulle vara lätt match för COOP att konkurrera ut dem. Men så är inte fallet. Det är inte billigare på COOP:s stormarknader än på ICA:s mellanstora livsmedelsbutiker.

    Så frågan är, vad är det för fel på COOP?

    48
    3
    • Argus, jag tror felet med KF är centralstyrning med folk från “rörelsen” i ledningen.

      ICA-handlarna äger sin butik alltihop och arbetar troligen lite hårdare.

      De flesta tjänar bra med pengar på grund av att omsättningen är hög. Vinsten brukar ligga på 1,5 till 3 procent. Med 100 miljoner i omsättning som en medelstor ICA-butik blir det en slant över men det finns inga större marginaler till prissänkningar.

      14
      6

Kommentera