Ukraina utreder möjlighet att byta namn på Ryssland

UTRIKES. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se över möjligheten att döpa om Ryssland till ”Muskovyj” på ukrainska, rapporterar den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta Europa.

Ryssland ”Muskovyj” på 1600-talet. Ryssland har inte blivit världens största land genom att vara snälla och fredliga mot grannarna.

”Muskovyj” är det namn som ibland användes för Ryssland innan Peter den store moderniserade landet. Förslaget kommer ursprungligen från ett upprop på nätet, där 25.000 personer vill se ett namnbyte.

Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet, säger till norska VG att ett namnbyte vore ett sätt att förödmjuka Putin och utmana Rysslands legitimitet.

– Zelenskyj vill ha ett språk där Ukraina ses som det ursprungliga, civiliserade Ryssland, och att Putins Moskvastat är något helt annat. Det är en attack mot Putin.

-Pettersson tycker att “Ondskans imperium”, som myntades 1983 av USA:s dåvarande president Ronald Reagan om Sovjetunionen passar bra på Putins Ryssland…

Vladimir Putin pratar ofta om Rysslands historiska rätt. Jag undrar vems historia och från när som ska gälla

Kievriket grundat av ruserna (svear) på 800-talet. Bild: Världens historia
Rurikmonumentet, rest till minne av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård
Här ligger Kievriket norr om Svarta havet och ovanför Kievriket har vi det som vikingarna kallade Gårdarike.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ukraina utreder möjlighet att byta namn på Ryssland

 1. Moskovit är det gamla svenska namnet på furstendömet Moskva. Peter I var tsar över moskoviterna.

  10
 2. Ett lämpligt namn borde, översatt till svenska, vara ”jordens rövhål”.

  27
  13
 3. Shithole Countries är ett registrerat varumärke som tillhör President Donald J. Trump och inkluderar Haiti, El Salvador samt ett antal afrikanska stater.

  27
  2

Kommentera