Dagens tankeställare 179

De rätta åsikterna är fastspikade.

Tre händelser ur levande livet. Anslut prickarna.

1. Här i Finland har vi en regimkritisk och kontroversiell nättidning vid namn MV-lehti. Några år sedan skrev jag ett halvdussin kolumner för MV. Under fikapausen på ett pysselsättningsjobb berättade jag om en av artiklarna för en kompis. Jag märkte inte att chefen hade slagit sig ner vid bordet bredvid oss. ”Menar du på fullt allvar att du skriver för MV?” utstötte chefen. ”Javisst. Än sen då? Har du läst MV?” ”Nej! Men jag vet nog vad den går för!” – Se där.

2. Brorsan fungerar som yogainstruktör. Ett tag ville en pösmunk platta till brorsan. ”I och för sig vet jag ingenting om yoga, men jag tycker att…” En alldeles förträfflig inledning till meningsutbyte, man anar att här kommer det minsann att vankas insiktsfull kritik.

3. Jag har några gånger skrivit här på Petterssons om hur känslomässigt människor förhåller sig till konflikten i Ukraina. Jag brukar tala om ”kriget i Ukraina”, inte om ”Rysslands anfallskrig mot Ukraina”. Men värst av allt, jag har inte uttryckligen fördömt Putin som person. Om man nämner Ryssland, i vilket sammanhang som helst, så gäller det att i samma andetag understryka hur dum och elak Putin är. I annat fall betraktas man som putinist, en ondskans företrädare. Att ställa sig neutral innebär förräderi.

Rune Holmström

14 thoughts on “Dagens tankeställare 179

 1. Jag brukar tala om ”kriget i Ukraina”, inte om ”Rysslands anfallskrig mot Ukraina”.
  Menar Holmström att det kan råda delade uppfattningar om Ryssland har anfallit Ukraina eller inte? Bara så att vi förstår.

  11
  2
  • Svensk lösen
   Visst har Ryssland anfallit Ukraina. Men det kan ju finnas en orsak till anfallet eller tror du att kriget kom som en blixt från en klar himmel, bara för att Putin och ryssarna är elaka?
   Innan man gapar om saken på Petterssons kunde man läsa på lite, försöka förstå bakgrund och det stormaktspolitiska spelet. Kan kännas besvärligt eftersom frågan är invecklad, inte svartvit.

   7
   9
   • Läs på hur mycket du vill. Du hittar säkert massa skumma förklaringar och skruvade tankar på youtube och i lögnerna från Tass. Den som vill kan på så sätt säkert hitta på en rationell förklaring till Putins beteende. Men varför?

    Enklare är att lyssna på vad Putin och hans gäng faktiskt säger. De propagerar för att Ukraina och ukrainare ska utrotas. De signalerar även att de vill å t e r u p p r ä t t a s o v j e t s g r ä n s e r .

    Putins egen förklaring till att Ryssland krigar mot ett antal grannar och har avsikt att fortsätta kriget mot ännu fler grannar, är alltså att han drömmer om ett nytt stort rike. Som Hitler.

    Frågan blir därför tämligen enkel. Ska det tillåtas eller inte?

    Den första veckan rådde det osäkerhet om var detta kommer att sluta, men sen dess har det varit uppenbart att Ryssland inte kommer att lyckas. Ingen kommer låta det ske. Ändå fortsätter Putin att ta livet av hundratusentals ryssar och tiotusentals ukrainare i detta onödiga anfallskrig. (Ryssarnas krig i Ukraina.)

    Det märkliga är att några krigshetsare vill att Putin ska få marschera fritt utan att omvärlden ska försvara sig. Mycket vidriga typer!

    7
    3
   • Jag tror ingenting, jag är inte religiös. Krig uppstår för det mesta när två länder vid en given tidpunkt börjar försvara sig mot varandra men så inte här. Väldigt många talar om den ryska överlägsenheten så man kan ju undra om det är kattens lek med råttan. Eller kanske ryssen inte är så överlägsen? Frågar ni mig så beror kriget på att ryssen kom undan ganska lätt med att ta Krim utan nämnvärda reaktioner från väst .En och annan pratar om att man skall sluta kriga och börja förhandla men vad skall man då förhandla om? Hur mycket av ukrainsk territorium som skall tillfalla Ryssland kanske?

    5
    2
 2. Tack Rune Holmström 👍
  Du sätter fingret på dagens samhällsklimat.
  Allt är svart eller vitt så den granskande gråzonen existerar inte längre (den alternativa sanningen).
  Är man inte för så är man emot.
  Väldigt likt hur totalitära stater ser på åsiktsfriheten.

  20
  29
  • Ja, man kan tycka vad man vill det gör ingen skillnad, vi kanske skulle anfalla Finland och befria de svensktalande och vill de inte bli befriade så struntar vi i det. Finns säkert finnar med obehagliga åsikter som vi samtidigt kan rensa bort.

   9
   10
   • Som jag skrev. Du kan säkert fantisera ihop en förklaring som rättfärdigar din önskan om att döda massa människor. (Dina och Dahlbergs länkar klickar jag aldrig på.)

    Lyssna på Putin istället. (Inte msm etc), lyssna på Putin. Han vill kriga mot flera länder och upprätta ett stort rike.

    Det fanns riktiga svin som stödde Hitler, nu försvarar de Putin.

    7
    2
 3. Att ställa sig neutral till Putins folkmord i Ukraina är förräderi. Men ni har iallafall en tydlig och bra statsminister.

  32
  22
  • OJ
   Du verkar vara väldigt insatt i Rysslands historia och dagspolitiken i Finland. Inte undra på att du blivit en självutnämnd censor på Petterssons.
   Jag besvarade en av dina kommentarer till gårdagens tankeställare. Mer än det tänker jag inte notera dina känsloutbrott.

   16
   21
   • Ja det är jag! Du får skriva vad du vill, tack vare den svenska yttrandefriheten. Men nr 180 kan du med fördel behålla för dig själv.

    18
    16
   • Rune
    Ryssland verkar vara väldigt fastlåst i att Ukraina gör fel.

    10
    7
  • I sak är det så att den finska statsministerns uttalande att ge stridsflyg till Ukraina inte hade något stöd från varken den finska presidenten eller någon annan. Finnarna borde fundera på vilket förtroende de har kvar för sin statsminister.

   Fortsättningen blir intressant. Även om andra inte håller med så hoppas iallafall jag att det blir fler tankeställare i ämnet. Finlands politik och situationer är mycket viktiga för Sverige.

   12
 4. Rune är du neutral om kriget?
  “känslomässig” ja tack vare nätet numera så svämmas vi över av känslomässighet.

  19
  13

Kommentera