8 av 100 klarar SFI på lågstadienivå

ARBETSMARKNAD. Cirka 100 elever har passerat revy under perioden och vi har kunnat godkänna 8 stycken, alltså mindre än 10 procent. Det är nedbrytande för både lärare och elever när så få elever når målen, skriver en SFI-lärare i Linköping på Corren.

Borlänges kompetensregn…Bilden har inget med artikeln att göra.

Av Richard Holmgren, SFI-lärare, Linköping

Jag blev färdig gymnasielärare 1999 och tog mig an yrket med energi och entusiasm. Ganska snart upptäckte jag dock att skillnaden mellan retorik och praktik var väldigt stor på gymnasiet. Därför sadlade jag om till SFI-lärare i stället. På SFI fanns allt det som jag saknat på gymnasiet: motiverade elever, respekt för läraren och realistiska mål. Jag tog mig an även detta yrke med entusiasm och hade några fina år på SFI. 

För cirka 10 år sedan förändrades detta. Nu bestämde politikerna att även de lågutbildade SFI-eleverna skulle ha rätt att få läsa de högre SFI-kurserna, det vill säga kurs C och D. Därför fick jag börja undervisa lågutbildade på kurs C. Detta har jag nu jobbat med sedan höstterminen 2020. Cirka 100 elever har passerat revy under perioden och vi har kunnat godkänna 8 stycken, alltså mindre än 10 procent. Resten har antingen skrivits av, slutat frivilligt eller fortsatt med sina SFI-studier. Det är nedbrytande för både lärare och elever när så få elever når målen. 

Det finns två sätt att tolka de här resultaten på. Det ena är att säga att skolan och lärarna inte håller måttet, för “alla kan”. Det andra sättet är att säga att den här kursen är nog för svår för de här eleverna, förväntningarna är inte realistiska.

Det jag har upptäckt är att den andra tolkningen inte är tillåten i Sverige. Som lärare ska man säga att “alla kan”, även om resultaten pekar i en annan riktning. Men jag tror inte att detta beror på att vi har dåliga lärare på SFI, för vi brukar få goda omdömen från våra elever och de flesta SFI-lärare är både behöriga, erfarna och engagerade. Men det vi begär av lågutbildade SFI-elever är inte realistiskt. 

Min bild är att det för majoriteten av de lågutbildade eleverna på kurs C är en utmaning att skriva enstaka ord och meningar på svenska – vi begär att de ska kunna skriva texter i olika genrer. Samma sak när det gäller läsning: för de flesta 1C-elever är det en utmaning att ljuda sig igenom en mening på svenska – vi begär att de ska kunna läsa tidningsartiklar. För att uttrycka det frankt: vi begär av eleverna att de ska kunna göra saker på ett främmande språk (svenska), som många inte behärskar på sitt modersmål. Det säger sig självt att det inte går. Följden blir elever som går och går men aldrig kommer till dörren. 

För lågutbildade elever i Linköping är kurstiden 14 månader för kurs C (som ska motsvara klass 4–5 i grundskolan), sen blir de avskrivna om de inte har nått målen. Problemet är att det inte finns några alternativ och därför kommer de tillbaka igen efter en karensperiod på sex månader. Så där kan det hålla på i många år. Även detta är nedbrytande för både elever och lärare.

Det är alltid lätt att skylla på systemet när eleverna inte når målen. Föreningen Världens mammor har till exempel varit ute och talat om systemfel för att deras medlemmar inte klarar av SFI. Och självklart ska vi alltid sträva efter att förbättra oss, men inga reformer i världen kan ändra på det faktum att många flyktingar är på lågstadienivå när det gäller att läsa och skriva. 

Systemfelet ligger snarare på annat håll; att vi har skapat en arbetsmarknad som kräver minst gymnasieutbildning för att få ett jobb. I stället för att snacka om hur det borde vara behöver vi prata om hur det verkligen är – och verkligheten är att de flesta lågutbildade SFI-elever når sitt tak på kurs B, vilket motsvarar klass 3 i grundskolan. Vi kan inte längre sticka huvudet i sanden och låtsas att alla klarar att skaffa sig en gymnasieutbildning, för så ser verkligheten inte ut. Hur skapar vi en arbetsmarknad även för lågutbildade flyktingar?

Mitt eget svar är att samhället måste gå in och subventionera anställningar för den här gruppen. Det är betydligt mer humant och kostnadseffektivt än att låta dem läsa på SFI i 10–15 år.

Richard Holmgren, SFI-lärare, Linköping

-Pettersson säger att arbetsmarknaden för analfabeter som inte kan svenska är begränsad i Sverige.

Leif Östling, tidigare vd för lastbilstillverkaren Scania sade en gång: “Det är väldigt svårt för de här människorna att ta till sig och förstå. Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “8 av 100 klarar SFI på lågstadienivå

 1. Jag undrar om huruvida Stefan Löven, skulle klara grundkursen i Svenska, för han låter som om har han någon typ av handikapp när han talar. Jag förstår att han slutade som svetsare, för det är väl inte så lätt att förstå skillnaden mellan strömstyrka och spänning om man endast har en IQ av ~80. Avancerad svetsning kräver en betydligt högre intelligens. IQ 100 kanske.

 2. Jag fick 3:a i Tyska-2 på gymnasiet. Min kamrat satt alltid och tjuvtittade på mig när vi hade skrivning. Nuförtiden skulle jag förmodligen kunnat få högsta betyg i Tyskland, bara jag upprepade prepositionerna: Durch, Für, Gegen, Ohne, Um. Givet att jag hade en krokig ful näsa, smartmuskigt anlete och talade ett icke-germanskt språk i hemmet.

 3. Ett självklart resultat! Och inget nytt!

  De TILLÅTS inte av sina klaner!
  De KAN inte.
  De VILL inte!
  De FÅR inte enligt sina religiösa ledare! (ledarna – mullorna – får däremot då dessa är utsedda att leda de okunniga)

  15
 4. Tillhör du en klan behöver du bara tala klanens språk. Allt annat hjälper vänsterglobalister och sverigehatarna dig med.
  Media och politiker ser till att skydda all information som avslöjar bluffen med mångfaldens förträfflighet.

  27
 5. Varför ska vi vara glada för det lilla….. för de allra flesta är det enklast att vistas och jobba och göra karriär i ett land där ens bästa språk passar…..

  23
 6. Vi ser det dagligen! De dysfunktionella och socio kulturellt efterblivna klarar INTE det mest basala. Vad händer med Sverige när de är i majoritet? Vart tar high tech företagen vägen om det bara finns analfabeter att välja på.

  Och så länge bidragen är höga behöver de heller INTE anstränga sig.

  Vad hände med TIDÖ avtalet??

  31
 7. “– många flyktingar är på lågstadienivå när det gäller att läsa och skriva”
  Om de inte rent av är analfabeter!

  38
  1
 8. Exakt som vi sade 2015! Dessa människor är fullständigt obildbara.
  Jämför med ukrainska flyktingar, som efter 6 mån i Sverige, utan SFI, klarar sig utmärkt i samhället.
  Ställ krav.
  Alla som inte klarar SFI på ett år får lämna landet.
  Alla som klarar SFI och lever på bidrag, skall stå till kommunens förfogande. Lämpligt städ, renhållning, eller parkarbete finns det gått om. Plocka hundskit och.papper. Rensa diken, osv.
  Ingen lön.
  Absolut tvärstopp för mena i äldre/sjukvård.

  51
 9. Dom har fått många namn av politiker. Pensionsräddare och inflationsbekämpare. Det visar sig nu att de vare sig har räddat våra pensioner eller sänkt inflationen. Lögn som vanligt av våra vänsterfeminister. Det har tvärt om blivit kostsammare för pensionssystemet och inflationen har gått i taket.
  Har kollat på det Erik Ullenhag kallade myter om invandring. Tyvärr stämmer allt han radade upp och var inte myter. Sidan är numera borttagen från regeringens hemsida, så det är beviset för att det Ullenhag skrev som myter var politisk lögn.
  Sammanfattningsvis finns det bara en lösning. Släng ut alla kriminella muslimjävlar.

  55
 10. Det är mer rimligt att anpassa arbetsmarknaden en att kräva att människor skall göra en utbildningsresa, som kan ta flera år, få sitt första jobb. Här har fack och arbetsgivare ett stort ansvar att anpassa avtalen till den verklighet som råder. Då kan inte instegsnivån vara gymnasieutbildning, när en stor del av arbetskraften kommit till Sverige utan den kompetensen. Att insistera på existerande avtal är exkluderande; och det måste facket veta när man kritiserar Sverigedemokraterna. Fackföreningarna är den största hindret mot effektiv integration i Sverige.

  26
  1
 11. “Samhället ska gå in och subventionera” = de med riktiga jobb ska betala hög skatt så att företag ska hitta på arbetsuppgifter åt de som inget kan, men förväntades rädda Sverige.

  38
 12. Motiveringen heter pengar.
  Om du som flykting (det är en status enligt svensk lag) inte klarar av D-nivån i svenskundervisningen inom två år från det att du fått TUT får du inte längre bidrag.

  39
 13. Enkel lösning : Lär dig svenska och börja jobba inom ett år eller flytta. Bort med ALLA bidrag efter ett år. Välj själv. Vi måste sluta behandla vuxna som småbarn

  46
 14. Hi hi, inte förvånande ett dugg. Då ligger de på ungefär samma nivå som de rödgröna politikerna.

  41
  2
 15. Nu fattar jag, det är därför som sozzarna importerat kompetens regnet för att dom själva skall känna sig intelligenta.

  46
  2
  • Säger mkt om hon som gett Ebberöds bank ett ansikte!
   Snillade bort 50 miljareder för att få hybrisen att blomma ut.
   Länge leve Elsa Widding

   37
   1
 16. Enligt SVT har ju “nästan alla” högskoleutbildning som kommer hit!

  54
  2
  • Genom att tänja lite på gränserna så räknas t o m lågstadiet som högskola i Mena. Varför tror du att allt fler vårdanställdas legitimationer ifrågasätts och dras in?

   50
   1
  • Har nån hos svt annan utbildning än partiboksmarinering o rätt kulör på huden?

   33
   1
 17. Lugn i stormen nu. Det är ju bara sossarnas högutbildade pensionsräddare som levererar och högpresterar.

  55
  1

Kommentera