Sex misstänkta för Nord Stream-sabotaget

SABOTAGE. Tyska utredare har kunnat peka ut sex personer som misstänks ligga bakom sprängningarna av Nord Stream i höstas. Det uppger tidningen Die Zeit och flera andra tyska medier.

Nordstream gasläcka Foto: Danska Försvaret

Enligt uppgifterna kan fem män och en kvinna kopplas till en båt som hyrdes av ett polsk bolag, ägt av två ukrainare. Från båten, som la ut från tyska Rostock, ska sprängladdningarna ha placerats ut vid gasrören drygt tre veckor före explosionerna.

Den tyska tidningen har inte visat några bevis vilka som beordrat och finansierat sabotaget och kan inte utesluta att det är en operation med planterade bevis för att lägga skulden på Ukraina.

-Pettersson säger att efter vad som framkommit hittills kan det vara vem som helst som ligger bakom sprängningarna.

Sabotaget är så komplicerat att det kräver finansiering, planering och kunskap.

***

TIDIGARE 2023-03-07 Pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sabotaget mot Nord Stream

SABOTAGE. Amerikanska underrättelseuppgifter gör gällande att en pro-ukrainsk grupp kan ha legat bakom sabotaget av Nord Streams ledningar i Östersjön, skriver New York Times. Enligt uppgifterna ska det dock inte finnas några bevis för att president Volodymyr Zelenskyj eller hans närmaste medarbetare ska ha känt till aktionen, eller att den skett på regeringens uppdrag.

Enligt uppgifterna är mycket kring den misstänkta gruppen fortsatt oklart, exempelvis vilka som ingår eller vem som skulle ha betalat för operationen. Enligt New York Times är amerikanska tjänstemän som informerats om uppgifterna kluvna till hur stor tilltro man kan sätta till uppgifterna.

-Pettersson säger att uppgifterna kan inte stämma av två skäl, enligt Putins propagandapluton på bloggen är det:

 1. USA som sprängd Nord Stream 1 och 2
 2. Inget som skrivs i västmedia är sant

Den 26 september 2022 inträffade en serie detonationer  och efterföljande undervattensgasläckor på naturgasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 . Båda rörledningarna byggdes för att transportera naturgas från Ryssland till Tyskland genom Östersjön och är majoritetsägda av det ryska statsägda gasbolaget Gazprom. Ingen av ledningarna levererade gas vid sabotaget.  Gärningsmännens identitet och motiven bakom sabotaget är fortfarande omdiskuterade.

USA har kallat sprängningen ”sabotage” och Ryssland har krävt en oberoende FN-utredning.

Om Nord Stream på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Sex misstänkta för Nord Stream-sabotaget

 1. Det är säkert Spetsnaz !!! När Ryssland sammanföll så fans det säkert ett antal ukranska Spetsnaz i ukriana!
  Dom blev härskna när Putin sköt sönder ålderdomshemmet så dom hyrde en båt och sänkte en gammal tysk mina ! Med hjälp an en drag som man drog efter botten??

  6
  1
 2. Tyskland som fortfarande är ockuperat av USA som har 50 000 soldater i landet, vågar inte begära en utredning av USA:s roll i sprängningarna. Utan har istället tvingats till att komma med en fantasilösning helt utan trovärdighet.

  16
  27
  • Håkan D:
   Inte bara okuperade,utan under åren efter kriget indoktrinerat befolkningen i f.d, Väst-Tyskland till den grad,att man som utomstående förvånas.
   Även vid nutida undersökningar är majoriteten av befolkningen imponerade av USA !!
   Blev ovän med många,när jag upplyste dem om hur “mångkulturen” fungerade i deras drömland…
   I östra delen f.d. DDR finns,fast i betydligt mindre antal människor,som ser Sovjet som förebild !!
   PS. I middagsnyheterna från ZDF hade man nu börjat tvivla på gårdagens uppgifter,
   om “segelbåten som sprängt rören” DS.

   6
   18
   • Till er som inte gillar tyska nyheter:
    Man förklarade också att Danmark,Sverige o Tyskland har bevis,som man f.n. inte kan informera om !! Varför får var och en av er fundera över….

    8
    13
   • Det var ett väldans tjat. Vem bryr sig? Huvudsaken är att rören är borta och aldrig kommer tillbaka! 🙏

    8
    5
 3. Kan inte usa spränga alla jävla rör från Norge.oxå.
  Toalettstolen har ju folk till det .
  Dom gillar ju att spränga och bomba lite överallt.

  14
  24
 4. ZDF Tyskland andra kanal,visade i sena nyheterna en bild av en småbåtshamn och påstod med ett leende,att det var ett sådant flytetyg som sökt upp rören på mellan 50 o. 80 meters djup. Dessutom på mil-vis olika avstånd,minst c:a 25 mil norr om Rostock !!
  Med leende förklarade man i slutändan,att detta var ett påstående som inte var prövat !!
  Säger något om “nyheten” när inte ens tyskarna tror på den……

  21
  29
 5. Det är utan tvekan så att det är polacker inblandade. De råkade ju “missa” elkabeln mellan Karlshamn med knapp marginal.

  Jag tror att det är krutgubbar och pangbrudar som har sprängt. Kvinnor kan! Det är internationella kvinnodagen idag.

  Allt för att förvilla fienden. Jag tycker fortfarande att det är locket på. Vad tror du Pettersson.

  10
  25
 6. Någon påstås ha sett en båt lastas! I Polen? För att utföra aktuellt attentat framgångsrikt så krävs minst 2 laddningar på 0,5-1 ton. Med tanke på den 3:e läckan kan det vara fråga om upp till 4 laddningar. Dessutom krävs dykutrustningar resp säkerhetsutrustningar för dykning. Ca 2 dygns arbete skall utföras på åtminstone 50 m djup. Det handlar alltså inte om någon liten “fritidsbåt”, utan snarare om ett mindre fartyg på 50-100 ton. Flytetyget skall kunna manövreras så att det står stadigt i en viss position under lång tid. Om sprängmedlet är stavformat blir det 1 ton, medan rund form (mina) räcker med ca 0.5 ton (rätt placerad). Är det något svenska marinen är fena på så är det sjömina.

  Ett så stort fartyg bör behöva ange last och destination till hamn-myndigheter. Tänk att ingen nämner så pass stora föremål som påstås ha lastats. Slutsatsen blir att avslöjandet härförleden om att USA/UK/Norge ligger bakom attentatet sannolikt är sanna, samt att USA/UK nu planterar desinformation för att världens journalister skall få tillfälle att tveka. Dessutom bör ytterligare förvirrande artiklar ha planterats hos betalda journalister.

  19
  31
  • Roland
   Kanske det kanske… det var hur som helst mycket bra gjort. Vi är ett stort tack skyldiga dem som ordnade rörproblemet på ett utmärkt sätt. Synd bara att de inte sprängde även det 4:e röret. Nästa gång förhoppningsvis.

   Att Merkel gav Putin en avstängningsknapp till vår välfärd kunde bara sluta med fiasko. Nu slutade det ändå hyfsat. Låt det aldrig upprepas!

   27
   17
  • Jaa satsar fortfarande på att mineringen skett under camouflaged.. t.ex. en NATO-övning i området….. då finns tillräckligt med fartyg för att hålla dykarna levande osv…. och då var området avlyst dvs ingen fick vistas där…..

 7. Om detta är sant, har 6 hjältar stoppat en del av flödet av valuta till Nazisterna i Ryssland.
  Allt som Ryssland äger är fullt legitima mål för attacker så länge som de mördar och har sig i Ukraina.

  67
  47
  • Rören var avstängda eftersom Gazprom vägrade fullfölja sitt kontrakt. Vilket innebar att de var på väg att bli stämda på miljarder i kontraktsbrott.

   Vem tjänade mest på att röret sprängdes?

   31
   15
   • Nej! Ledningen i ett rör var avstängd av TYSKARNA (efter påtryckningar från USA/UK). Ledningen i det andra röret var ännu inte öppnat eftersom kranar och andra prylar var i embargo av USA/UK och inte hade levererats.

    19
    29

Kommentera