Kina: De har omringat oss

UTRIKES. Den kinesiske presidenten Xi Jinping riktade ovanligt skarp kritik mot USA och västvärlden i ett tal på måndagen, skriver Wall Street Journal som citerar statliga nyhetsbyrån Xinhua. Xi sa bland annat att väst, ledda av USA, har ”omringat” Kina och på så vis skapat ”stora utmaningar för landets fortsatta utveckling”.

Xi brukar normalt inte nämna specifika länder när har riktar kritik mot omvärlden. WSJ skriver att han den här gången tycks ha använt sig av en hårdare nationalistisk retorik som annars brukar vara vanligare på lägre politisk nivå och i statliga medier. Tidningen tolkar uttalandena som ett sätt för presidenten att flytta skulden för landets ekonomiska svårigheter bort från honom själv.

I talet uppmanade Xi också de kinesiska företagen att arbeta tillsammans med kommunistpartiet för att möta framtida svårigheter.

Framöver kommer riskerna och utmaningarna som vi står inför bara att växa, sa Xi.

-Pettersson säger att Xi Jinping låter lika löjlig som Vladimir Putin gör när de påstår sig vara omringade av Västvärlden…

Vladimir Putin och Xi Jinping

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Kina: De har omringat oss

 1. Ja det irriterar Kina att USA försöker förhindra Kinas strävan att inta sin position som enjämnlik handelspartners på en internationell handelsplatform att kineser plagierat USA betende med telefoni och underättels som USA och cia?
  Kina har ju en del oplockade gäss med den anglosaxiska värden som Hongkong och hundra år av förnedring. Nu svänger pendeln det tråkiga för kineserna är att den som kunde balansera upp värden med Kina är en idiot som heter Putin!!!!!? Så det är nog bäst för Kina att leta efter andra bundsföevanyer

  2
  4
 2. med diktatorkramarnas vanliga logik måste det ju betyda att Kina bör ta över Japan, de båda Koreorna, Filippinerna och hela Sydostasien så de känner sig mindre inringade; och att länderna som ligger där bör rulla över på rygg och ta emot.

  11
  3
   • Så är det inte! USA är ju det land som invaderar fläst länder i värden mer eller mindre framgångsrikt! Cuba och Vietnam får väl ses som misslyckande Korea en halv mesyr Grenada fullständig ockupation som Hawaii

 3. Nord-Korea, Mongoliet, Sovjetryssland, Kazachstan torde inte vara ovänliga mot Kina. Ej heller har Kina blivit inringade mot Stilla Havet utan har en fri kust.
  Men, nojor kommer och går.

  13
  3
  • Exakt. Det är bara för CCP att lämna över till Kinas legala regering i Taipei så löser sig problemet med “omringningen”!

   2
   3

Kommentera