Tareq Taylor: Människor måste vilja jobba

ARBETSMARKNAD. Ett utanförskap på 1,3 miljoner personer. Ändå kan inte kändiskrögaren Tareq Taylor hitta personal. ”För en vecka sedan så kunde vi anställa tre personer på stående fot. Vi letar hela tiden efter nya personer att anställa”, säger han till Tidningen Näringslivet.

Tareq Taylors restaurang Kockeriet

En ny rapport från Svenskt Näringsliv pekar på ett strukturellt problem som ingen hittills lyckats råda bot på. Det handlar om 1,3 miljoner svenskar som inte kan försörja sig själva. Och många av dem är fast i utanförskapet: Nästan två tredjedelar av de personer som 2020 inte hade en tillräckligt stor inkomst att de kunde försörja sig själva har inte haft det under ett endaste år sedan 2016.

Tareq Taylor ser utanförskapets effekter i sin egen bransch, men också paradoxen i sammanhanget: Trots att så många inte har ett arbete – eller kan försörja sig – så hittar han, och hans kollegor i besöksnäringen, inte personal till sina verksamheter.

Problemet har funnits länge, men har accentuerats efter pandemin då restriktionerna som hade hållit tillbaka utvecklingen i branschen hävdes. Plötsligt kom kunderna tillbaka och många krögare måste anställa snabbt för att möta efterfrågan. Detta i en situation då många av dem som tidigare arbetade i branschen hade hittat nya jobb eller utbildningar i andra branscher.

Rekrytering av kockar är en av de största utmaningarna: – Det är en enorm brist på kockar, många har lämnat branschen och har hittat nya branscher att verka i. Även om jag har restauranger med högt anseende, så är det fortfarande inte så att det står 20 kockar som väntar på att bli anställda hos oss.

Tareq Taylor driver restaurangen Kockeriet i Malmö och har med åren blivit ett välbekant namn i olika tv-sammanhang. Han har även blivit känd för sitt samhällsengagemang, inte minst under pandemin då han stod upp för företagare som inte fick sina krispengar och fastnade i Tillväxtverkets krångelmaskineri.

Läs vidare på TN…

Om Tareq Taylor på bloggen…

Tareq Taylor vidgar perspektivet och menar att det också är en fråga om tempo. När näringslivet rusar fram, så har Sverige ett utbildningssystem som är stelbent och inte hänger med i svängarna. – Dessutom satsas det för mycket på högre utbildning och då blir de praktiska yrkena nedprioriterade, säger Tareq.

-Pettersson håller med att människor måste vilja jobba, men att gå till jobbet om man har ett alternativ som är lika bra eller bättre så kan det vara skönare att ligga kvar i sängen. Så vill man inte arbeta så ska man inte ha några bidrag…

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Tareq Taylor: Människor måste vilja jobba

 1. Problemet är värre än så. 100 000-tals, mest utlänningar får lönebidrag av staten för att de inte kan arbeta normalt. Vad är det för idioter Reinfeldt och Löfven släppt in i Sverige?

  • Lönebidrag är enbart avsett för personer med nedsatt arbetsförmåga, och kräver att den arbetslöse är kodad som funktionsnedsatt av AF. Men vad gör inte AF för att få ut Löfvens kompetensregn på lönebidragsjobb, offentligta skyddade jobb och Samhalls-jobb?

   Lönebidragsjobb och andra diverse bidragsjobb för “handikappade” står i Förordning (2017:462) om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

   I första regeln står:

   Denna förordning är meddelad med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen och innehåller bestämmelser om det arbetsmarknadspolitiska programmet särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-2017462-om-sarskilda-insatser-for_sfs-2017-462

 2. Så länge kraven på att söka jobb inom en viss tid inte införs och efterlevs så kommer
  ingen förbättring att ske, ge dom ett år, om ingen reaktion görs borde man informera vederbörande om att bidraget dras in ,och utvisning till hemlandet komma ifråga!

  6
  1
 3. Rätt märkligt!
  De som tar i stort vilka jobb som helst är etniska svenskar. Men de tar ju slut. När sedan personer med invandrarbakgrund får jobberbjudanden så vägrar de, om än inte öppet. D v s de kan inte flytta till annan ort, de anser att jobbet har för låg status, ibland ren religiös orsak, för lite betalt etc!

  25
  2
 4. Den observante kopplar ihop 45 år av reklam för mångkulturens alla maträtter och spännande restauranger med faktumet att inga i utanförskapet verkar ha kompetens att arbeta som kockar…
  Det räcker med att se svartmuskig ut så har svensken manipulerats att tro det är en kock. Ägarna i media och skuggorna i maktens korridorer ligger bakom agendan!

  Ett tillägg: polisen och sociala myndigheter larmar intern att människohandeln av slavar inom restaurang omsätter miljarder och undanhåller miljarder i skatt som ska betala sveriges välfärd (media vet men vill inte skriva). Det är en hemlighet som medborgarna inte ska få känna till, men problemet är gigantiskt så snart är det svårt att sätta stopp!

  23
  1
 5. För länge sen jobbades det 6 dagar i veckan och vanligtvis 12 timmar, då fanns det inte tid och ork för jävelskap.

  Numera ska ungdomen ha allt och 30papp minst i månaden och sitta och knappa på datorn eller mobilen, jobba med kroppen får andra göra, det moderna är nu gym, tik-token, insta, m.m. bös, inte jobb.
  En farlig väg på väg.

  Restauranger är inget självuppfyllande måste, dyrt också, när du fixar god mat hemma för en bråkdel av priset i goda vänners lag.

  35
  1
  • Stoppa bidragen och låt dom välja. Jobba eller flytta. Vi måste ställa samma krav på utlänningar som på svenskar. Så enkelt är det…..

   19
 6. Tareq är lika mycket PK som alla andra med SVT-kopplingar. Men nu drabbade arbetsmarknads-paradoxen honom själv. Då plötsligt byttes kravlösheten mot någon form av kritik. Det vanliga hyckleriet alltså.

  55
  2
 7. Så ser Sossarnas BIDRAGS SVERIGE UT !
  VARFÖR JOBBA NÄR MAN BLIR FÖRSÖRJD AV BIDRAG ?
  S-MP samt Centern har TOTAL FÖRSTÖRT VÅRT LAND.
  TUSENTALS nya bidragstagare kommer till Sverige för att bli försörjda om inte NYA REGERINGEN sätter STOPP PÅ BIDRAGS VANSINNET omg.

  55
 8. Tarek är uppväxt i Malmö och borde veta att den Socialdemokratiska värdegrunden säger” att det räcker om de etniska Svenskarna idioterna jobbar , de andra kommer från svåra förhållanden och dem är det synd om “.
  Och så står det några rader om att de inte behöver följa lagar och att feminismen är ett idiotpåhitt .
  Så folk gör bara som sossereglerna säger .
  Det är inget konstigt med det .

  52
 9. En kvinna som flytt från Ungern 1956 lär ha sagt; “Jag hatar kommunister men en sak håller jag med om, den som inte arbetar äter inte heller.”

  Omvandla bidragen till beredskapsarbeteslöner och kräv att de ekonomiska flyktingarna är på arbetsplatserna 07:00. En icke föraktlig andel av bidragen kan sparas då dessa arbeten är högst beskedligt avlönade. Fyrtio timmars arbetsveckor med någon timmas SFI för att få ut full lön. Med dessa arbetstider lär det bli lugnt på nätterna och jag skulle vilja se de gängkriminella orka skyffla jord i åtta timmar och därefter begå brott på kvällar och nätter.

  Jag misstänker på goda grunder att vi lär få en omfattande återvandring.

  65
  2

Kommentera