Ryssland tar in 60-åriga stridsfordon

UKRAINA. På grund av tunga förluster av stridsfordon i Ukraina har Ryssland blivit tvungna att sätta in 60 år gamla stridsvagnar av modell T-62, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesuppdatering.

Rester av den ryska armén utanför Kiev i början på kriget. Ukraina är en kyrkogård för stridsfordon och människor.

De senaste dagarna har även trupptransportfordonet BTR-50, som först togs i bruk 1954, synts användas av ryska styrkor i fält.

Sedan sommaren har runt 800 T-62:or plockats fram ur förvar, och vissa har uppgraderats för bättre sikt nattetid, skriver britterna.

”Båda dessa föråldrade fordonstyper har dock många sårbarheter på det moderna slagfält, inklusive avsaknaden av modernt reaktivt pansar.”

Filmen inte helt ny.

Stridsvagnar TS-72 vs TS-62 vid Moderlandsmonumentet i Kiev 2019. Foto: Privat

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ryssland tar in 60-åriga stridsfordon

 1. Bra. Spräng ALLA ryska fordon och flygplan och fartyg. Det är enda sättet att stoppa dom

  17
  4
 2. Då är dom ungefär jämnåriga med dom som EU tänker skicka till Ukraina
  Leopard 1 tysk stridsvagn utvecklad åren 1956–1961 och i aktiv tjänst sedan 1965.
  Leopard 2 tysk stridsvagn utvecklad åren 1973–1979 och i aktiv tjänst sedan 1979.

  12
  19
  • G54:
   Problemet för Västmakterna och deras “leoparder”,som skall ske någon gång i framtiden, är att man saknar ammunition till/åt dem ! Schweiz som är ett neutralt land har försett Tyskland m.fl.,men har sagt nej till leveranser för kriget i Ukraina,

   9
   16
  • Stenbock
   Håll dig till sanningen! Det har förklarats många gånger på bloggen, så Du borde veta att den enda som sagt NEJ till förhandlingar är Putin! Han vill bara prata (”förhandla”) om Ukraina kapitulerar helt och ger efter för Rysslands alla krav. Därför fortsätter kriget och väst fortsätter att stötta Ukraina tills Putin går med på förhandlingar.

   Enligt artikeln kan ett avtal om framtida stöd mellan Nato och Ukraina bidra till en mer långsiktig fred. Magnus Christiansson menar att ett avtal av den sorten kan bli en tydlig signal till Ryssland om att Ukraina kommer att fortsatt vara starka och bli ännu starkare. Alltså ingen idé för Putin att försöka fler gånger.

   14
   6
 3. Ja det är ju i sig intressant men det roligaste är ju att man saknar ammunition ? Wagner gruppen har ju gnäll om bristen på krut?? Senaste attakerar ryssar ukriana positioner utan ammunition ? Och Putin låtsas som det regnar och mördar sina oligarker? Och trummar med proppaganda och kastar innan som soldater..samtidigt som befolkningen drar för att slippa bli förgiftade av Putin i fängelse . Vem som förlorar det kriget är ju inte särskilt svårt att lista ut ? Det är ju bara koruperade idioter i dimman
  Styrda av en gift mördare som fått slut på novotjock

  19
  3
  • Fel! Trupperna tilldelades en spade, precis som alla länders trupper även svenska eller Ukrainska soldater får en spade. Den ammunition som saknas var alltså artilleri resp grk. När terräng är tagen, så gräver truppen direkt ner sig (spade). minigrävare etc kan inte gömmas och skjuts snabbt bort.

   Ryssarna har skjutit ca 60000 artilleri/grk-granater per dygn. Om de nu blir en neddragning i avlossade granater innebär detta stora bekymmer för Ukrainska armén inom kort, då den s k våroffensiven står för dörren.

   6
   17
 4. Det var några T-14 Armata som var på väg till Ukraina för några månader sedan. Har de inte kommit fram nu?

  19
  2
  • Nej, de kollapsade på vägen eftersom de är ett propagandavapen som aldrig fungerat.
   De har inte lyckats bygga en enda fungerande T-14.

   20
   3
  • Dahlberg, du överträffar ständigt dig själv i att vara en totalt ihålig. Hur du med en papegojas envishet kan välja att agera megafon åt en bestialsk krigsförbrytare som Putin upphör aldrig förvåna.

   26
   10
 5. T-62:an kan fungera som infanteriunderstöd och rullande artilleri. Den är inte optimal för detta då dess kanon inte är byggd för kontinuerlig eldgivning. Sedan förutsätter infanteriunderstödsrollen att fienden inte har portabelt eller fast pansarvärn då en T-62 kan slås ut från alla håll av modernt pansarvärn.

  21
  2
   • Portabelt pansarvärn har svårt att slå ut modernare stridsvagnar som uppgraderade T-72:or, T-80, T-90, Leopard II, Challenger 2, den franska stridsvagnen med flera från fronten utan är hänvisade till specifika sidoskott eller bakifrån.

    Däremot är Leopard I som ska skickas lika sårbara som T-62:orna när det gäller pansarskyddet.
    Men eftersom putteterroristerna inte verkar ha speciellt mycket pansarvärn så är det ett mindre problem för ukrainarna.

Kommentera