Avveckla alla pyttemyndigheter

INRIKES. Leif Östling, född 1945 i Luleå i Norrbottens län, är en företagsledare och affärsman. Han har varit verkställande direktör för den av tyska Volkswagen ägarmässigt dominerade lastbilskoncernen Scania med säte i Södertälje. Åren 2016–2017 var han ordförande för Svenskt Näringsliv. Sedan årsskiftet 2017/18 är han rådgivare hos den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley samt sitter i styrelsen för Modular Management AB. Han har även olika engagemang i Kungliga Tekniska Högskolan.

Östling har gjort sig känd som en kontroversiell näringspolitisk debattör. Med åren har han distanserat sig politiskt från den tid under ungdomsåren då han tillhörde det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU.

Förvaltningsanslagen för våra myndigheter har ökat och då kan man fråga sig om pyttemyndigheterna verkligen behövs, skriver Leif Östling på Di Debatt.

Leif Östling Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fokuserar vi på skattenyttan handlar det främst om att minska antalet myndigheter och därmed generaldirektörer. En effektivisering behövs.

Förvaltningsanslagen för våra myndigheter har ökat från drygt 133 miljarder kronor år 2009 till drygt 215 miljarder kronor år 2021. Det är en ökning med 82 miljarder kronor, eller 62 procent, skriver Leif Östling, ordförande Kommissionen för skattenytta på Di Debatt.

Om Leif Östling på bloggen…

-Pettersson undrar vart alla avdankade politiker och andra oduglingar ska ta vägen om det inte finns några välavlönade GD-poster?

Enligt Östling jobbade det människor från Mellanöstern och Afrika i Scania under hans tid. Men när de kom in var det betydligt enklare tillverkningsprocesser, förklarar han.

Den var enklare att förstå. Den var mycket närmare deras egen erfarenhet. Idag har vi ju så otroligt mycket mer sofistikerade processer. Och det är väldigt svårt för de här människorna att ta till sig och förstå. Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen, säger han.

Han menar att detta är ett “jättestort problem” och att Sverige underskattar den kunskapsbrist som finns. Det krävs en kunskapsöverföring, som Leif Östling tror kommer ta minst en generation ytterligare för att föra över till invandrare. Detta eftersom Sverige är ett så “otroligt komplicerat samhälle”.

Leif Östling menar att vi måste stoppa invandringen från länder med folk som inte klarar att fungera i Sverige. Vi orkar helt enkelt inte att ta emot fler av dessa grupperingar.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Avveckla alla pyttemyndigheter

 1. Leif borde få mandat att driva Sverige… tror det skulle bli ordning på torpet då…

  12
 2. Ja, säkert tar det en generation eller två till de flesta utlänningar försörjer sig själva. Svenskarna i gemen begrep nog inte det när utlänningarna släpptes in. Bara bita i det sura äpplet och acceptera faktum. Men många gifter sig med svenskar och för deras bar går det nog snabbare.

  1
  10
 3. Leif Östling ger en klarsynt beskrivning av hur det ser ut i verkligheten och vad som behöver göras. Därför betraktas han som kontroversiell.

  40
 4. Leif Östling har så rätt. MSB och migrationsverket är riktiga troll. Det
  måste också till en kraftig syning och upprensning av körkortsavdelningen på transportstyrelsen. Det är en hel del troll på den myndigheten. Hemliga läkare och handläggare med paragrafkomplex. Bilförare som kört felfritt i många år, ibland upp till
  40 år sätts dit nitiskt för ett i olyckliga omständigheter drabbat tillfälle.Detta för konsekvenser med sig med dem som förlorar jobb med inkomst och bidrar med skatt. Över 10000 tusentals svenska bilförare måste få tillbaka sina körkort fort. Jag har mailat lite politiker om detta men inget svar än, men hoppas.

  18
 5. Och skeppet……
  “gå ihop” för att förstå det så måste man veta Hur hur demokratin fungerar. Både “dåliga” och “bra” politiker väljs av folket.
  Det har funnits flera alternativ att välja bland, tex AFS.

  7
  4
  • Problemet är sozzarnas politrukutnämningar som man konstant har hållit på med. De har sett till att placera ut folk med röd partibok överallt inom Myndighetssverige, för att på så många sätt som möjligt hindra och blockera den nya regeringens politik. Sverige är en skendemokrati och har varit så i årtionden. Exempelvis håller vänsterextrema Migrationsverket på att jobba i överljudsfart för att bevilja så många nya medborgarskap som möjligt innan den nya regeringen har funderat färdigt. Migrationsverket, och många andra myndigheter, är i praktiken en stat i staten.

 6. Javisst. Man måste väl i jösse namn kunna läsa, skriva på svenska samt kunna räkna för att ens bli behörig att det mest enkla arbete i Sverige idag.
  Rätt så självklart.
  Jag ha svårt att få det här att gå ihop. Varför tillåter vi svenskar att politikerna tar in sådana som inte har den mentala nivån att fixa det ovan?
  De tynger samhället i mycket svår grad.

  36
 7. Varför blir en del människor suveräna företagsledare med blick för verkligheten .
  Och en del människor blir politiker med blick för en alternativ verklighet .
  Det är den verkliga 10000kronors frågan .
  Hur länge skulle Stenevi och Bolund bli kvar som ledare för något vettigt ?
  Och hur länge skulle Leif Östling palla som politiker ?
  Situationen skulle aldrig uppstå .

  44

Kommentera