Nyinkallade ryssar beväpnas med spadar

UKRAINA. Flera nyinkallade ryska reservister har satts in vid fronten beväpnade med endast skjutvapen och spadar. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin uppdatering på söndagen.

Departementet skriver att det rör sig om spaden MPL-50, som har fått en mytomspunnen ställning i den ryska krigshistorien. Den används då och då som vapen i närstrid och åtgärden görs troligen på grund av den ryska arméns brist på artilleriammunition, tillägger man.

MPL-50

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger till DN att det kan vara så att den ryska militären sparar tyngre vapen till bättre tränade styrkor.

-Pettersson säger att en handeldvapen och en spade är ingen dålig beväpning.

***

29 thoughts on “Nyinkallade ryssar beväpnas med spadar

 1. Jag noterar, med illa dold skadeglädje, att ingen av fascistmobben kan svara på frågan. Varför stödjer du statsterrorism? En massa förljugna länkar eller rena fantasier klarar ni. Men svara på frågan, nej det klarar inte ni.

  9
  5
  • Vi vill ha fred.
   Är det så svårt att förstå?
   Antingen så vill man döda Putin = WW3 ( kärnvapen) eller så får man ta ett fredsavtal på österländskt sätt.
   USA och korrupta ledare i västvärlden är hotet mot oss.

   7
   8
 2. En spade använder man till att gräva med.
  Minns en gammal intervju med en tysk soldat från 2:a världskriget, han sade att när ryssen tagit terräng gällde det att snabbt gå till motanfall för hade ryssen hunnit gräva ner sig var det i princip omöjligt att kasta ut dom och grävde, det gjorde dom snabbt.

  I krigföringen i Ukraina är det a och o att gräva ner sig, båda sidor använder främst sitt artilleri och med hjälp av drönare blir precisionen väldigt bra.
  En infanterist utan skydd blir inte långlivad så en rejäl spade är en billig och bra livförsäkring.

  12
  1
 3. Ryssarna har spadarna enbart för att dom ska gräva sina egna gravar, det är ju skämmigt för Putin att det kommer hem hela tågsätt fulla med soldater i likset.

  16
  7
 4. Det är ju snällt att de får en spade med sig så de kan begrava sina kamrater som blev skjutna i det senaste frontalanfallet mot de ukrainska befästningarna.

  24
  10
  • och skjutvapen behöver de nog när de ska rensa Kreml på nazister.

   17
   8
 5. Pettersson sade att: “en handeldvapen och en spade är ingen dålig beväpning”

  Precis. Varför skulle varenda soldat behöva vara omringad med tiotals ton metal. Om det inte fanns soldater med “bara” handeldvapen och spade, vad skulle man ha nytta av att ha “armoured personnel carriers” som alla armeer har gott om för att transportera runt dessa “spadesoldater”.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Armoured_personnel_carrier

  11
  16
 6. “Nyinkallade ryska fyllerister beväpnas med skjutvapen och spadar” ???

  31
  14
 7. Hoppas de marscherar mot Kreml istället och gräver ner hela terroristjuntan som härjar där.

  43
  14
 8. De som ska skämmas här är enbart de som stödjer den ryska ockupationen av ett grannland. Kan någon av er fyra (4) förklara hur ni tänker när ni stödjer statsterrorism?

  39
  19
   • Så det ukrainska folket skyddas genom terrorbombningar i städerna. Frågar igen, hur kan du stödja statsterroism? Har du svårt att förstå en enkel fråga?

    28
    15
   • Gammeldags Svensk,
    Om en fågel ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka, så är det förmodligen en anka.
    Det samma gäller Nazister, och Putin, Lavrov och hela ledningen i diktaturen Ryssland och deras ledande militärer är NAZISTER.
    Du och de andra smånazzarna; Håkan Dahlberg, Mikael etc. här på bloggen är också nazister.

    23
    12
   • Rysslands skydd av den ukrainska befolkningen påminner väldigt mycket om Tysklands skydd av den polska och judiska befolkningen i Polen hösten 1939.

    19
    5
  • En lång och för ryssarna för kostsam ockupation av hela Ukraina hade varit bättre för Ukraina och bättre det ukrainska folket. Hade Ukraina bara utlyst 1 million dollar belöning för varenda rysssoldat dödande attack inom hela Ukraina, hade ryssarna tagit hand om det mesta av ryssdödandet alldeles själv – medans ukrainare hade kunnat fortsätta odla potatis.

   Med 100 miljarder dollar hade man köpt ihjät åtminstone 150 tusen ryssar. Och tänk vilken daglig nöje herr Pettersson skulle ha kunnat bjuda oss med “dagens ryssar i Ukraina” videoserie. Nu har hundratusentals ukrainare dödats och sårats och mer än tio miljoner drivits på flykt och materiella skador för Ukraina är redan värda över 1000 miljarder dollar.

   Du vet redan att jag hade helt rätt i att detta krig blev, tyvärr…

   FEL KRIGAT

   6
   18
   • Granne, ukrainarna håller inte med dig. Många av dem tror att om Putin tillåts vinna kommer det inte att finnas något Ukraina eller några ukrainare. Den ukrainska kulturen och språket kommer att utplånas och dom som protesterar kommer att mördas eller deporteras enligt rysk standard.

    18
    12
   • Herr Pettersson,
    Du vet att under soviet tiden ryssarna försökte förgöra dom östeuropeiska ländernas egen identitetet; Förbjuda deras eget språk osv. Men människor pratar hemma det språket de vill de behåller kulturen med sig… som nykomlingar gör i Sverige . Och när Sovietledarna ibland tvångsflyttade hela folkslag runt omkring i soviet imperiet, ändå hittade dessa deporterade folkslag vägen hem… från Siberien eller var de nu hade varit tvingade till.

    Ockupationen är inte så farlig i sig. Olika armeer har marcherad över Poland mer än tjugo gånger, men där finns polavkrr ändå i Polen. Vad som är riktigt livsfarlig för ett folkslag är “ethnic clensing” kombinerad med landsflykt av hela folkslag till rikare länder, för man flyttar inte gärna tillbaka till sönderbombade, fattiga, korrupta länder om man en gång har lyckats fly till rikare tryggare länder. Var det 10st flyktingar som hade frivilligt lämnad Sverige det senaste tio åren?

    Ryssen är en listig varelse. Det dom nu gör är att de vill ha och behålla detta frontalkrig med Ukraina, FÖR att de vet att på relativt sätt är Ukrainas förluster större än deras egna. Också Soviet/USA skulle ha velat att försvararande armeer i Afganistan/Vietnam/Irak hade vald att frontalkriga mot deras attakerande stormaktsarmeer. Ja, de hade velat att varenda afgan-, vietnamese-, irakisoldat skulle ha matats in i skyttegravar där de långsamt kunde ha bombarderad till döds med artilleri. Precis som nu sker i Ukraina.

    2
    4
 9. Dumheter! Det är en viktig del i striden att förbanden/soldaterna gräver in sig i försvarsställningar. Gäller f ö svenska Försvaret. Svenska soldater är också tilldelade spadar.

  27
  32
  • Jag håller med Roland. När jag gjorde värnplikten som infanterist 1955 så fick vi en spade att fästa på ryggsäcken. Den såg ut ungefär som den ryska men med blankt välputsat spadblad. Senare byttes den till en grönmålad hopfällbar spade helt i metall.

   Jag har inget minne av att jag använde den någon gång. När vi utbildades i att gräva skyttegravar och skyddsvärn som vi sett på bild i Ukraina så kom det en traktor med rejäla spadar och andra verktyg.

   14
   4
  • Oj
   Det finns en länk med från Dokument Utifrån.
   Gå inte händelserna i förväg…….. utan titta länken i lugn och ro.

   8
   12
  • Att folket fortfarande kan tro på dessa lögner är för mig helt obegripligt.
   Nu har resultatet kommit.
   Västvärlden har brist på ammunition……….. I kriget mot handeldvapen och spadar.
   Politiker och medierna ljuger om precis allt som gynnar makten.
   Det spelar ingen roll om det gäller problem med kärnkraftverken , Nordstream, räntor, matpriser, konflikten i Ukraina mm……. Vi människor är förlorare varenda gång ett politiskt beslut tagits.

   28
   35
 10. Evert!
  Tycker du verkligen att krig och elände är något att skratta åt?
  Du borde skämmas!!

  24
  32

Kommentera